Αντίστροφα έχουν αρχίσει να μετρούν πλέον οι αρχαιολόγοι για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει η Αμφίπολη. Όσο οι μέρες ακόμα και οι ώρες περνούν, τόσο κορυφώνεται η αγωνία, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα απαράμιλλης ομορφιάς ταφικό μνημείο.

Μάλιστα, τόσο το μεγάλο μέγεθος, όσο και τα μοναδικά ευρήματα στον τύμβο Καστά, οι φωτογραφίες των οποίων έχουν κάνει το γύρο του κόσμου αφήνουν ακόμα αναπάντητο το ερώτημα αν τελικά πρόκειται για έναν τάφο ή πολλούς.

Όπως και να έχει, πάντως, οι ειδικοί δηλώνουν μαγεμένοι και οι ίδιοι από το μεγαλείο που κρύβει το ταφικό μνημείο, ενώ υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που είναι καλά θαμμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αμφίπολη.

Ατζακά: Το ψηφιδωτό φανερώνει ότι είναι ένα εξέχον πρόσωπο στον τάφο

Την άποψη πως το ψηφιδωτό της Αμφίπολης είναι μοναδικό στο είδος του εξέφρασε η ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Παναγιώτα Ατζακά.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, η κ. Ατζακά έκανε λόγο για ένα ψηφιδωτό, που με τα εντυπωσιακά του χρώματα, μάγεψε ακόμα και την ίδια, ενώ υποστήριξε πως είναι το πρώτο της συγκεκριμένης εποχής με εικονιστικές παραστάσεις.

«Στους τάφους τα ψηφιδωτά δεν είναι καθόλου συχνά. Το παράδειγμα της Αμφίπολης είναι μοναδικό. Σε πολύ μεταγενέστερες εποχές, στη μετά-χριστιανική περίοδο, υπάρχουν ταφικά ψηφιδωτά με εικονικές παραστάσεις. Ωστόσο, στην περίοδο που ανήκει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης δεν υπάρχει τίποτε ανάλογο. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που κάνει το εύρημα ιδιαίτερο μοναδικό» ανέφερε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν το ψηφιδωτό μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού, η κ. Ατζακά μίλησε για ένα εξέχον πρόσωπο της αρχαιότητας, διατηρώντας, ωστόσο, την επιφύλαξή της στο όνομα του "ενοίκου" του τάφου, λέγοντας πως τις απαντήσεις θα τις δώσει μόνο η ανασκαφική ομάδα.


 

Φάκλαρης: Είμαστε ένα βήμα πριν από τον ταφικό θάλαμο

Την πεποίθηση ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον ταφικό θάλαμο στην Αμφίπολη εξέφρασε ο καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Παναγιώτης Φάκλαρης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο χώρο ίσως υπάρχει ένα ακόμη ψηφιδωτό.

Ο κ. Φάκλαρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των εντυπωσιακών ευρημάτων από την αρχή του ταφικού μνημείου έως το τέλος, επισημαίνοντας πως είναι χαρακτηριστικό της εποχής που χρονολογείται ο τάφος.

Μάλιστα, τόνισε πως στον τέταρτο και τελευταίο, όπως υποστήριξε θάλαμο, περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις.

Γεωργία Αλευρά: Το λιοντάρι «δείχνει» άνδρα

Για ένα καταπληκτικό ψηφιδωτό πολύ υψηλής τέχνης κάνει λόγο και η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Γεωργία Αλευρά, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχουν εντυπωσιάσει παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κ. Αλευρά, το ψηφιδωτό δεν μαρτυρά ακόμα στην ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο αντίθετα πληροφορίες για το φύλο του «ένοικου» μαρτυρά το λιοντάρι που βρίσκεται στην κορυφή του τύμβου Καστά. Όπως ανέφερε στο Mega, το λιοντάρι «δείχνει» ανδρικό μνημείο. «Γιατί τα λιοντάρια στήνονταν από τον 6ο π.Χ. αιώνα σε τάφους ανδρών που πέθαναν στον πόλεμο», είπε, μεταξύ άλλων.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για ένα μνημείο όπου συγκεντρώνεται ό, τι κορυφαίο υπήρχε στην τέχνη εκείνη την εποχή» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως πρώτη φορά εντοπίζονται τόσο σημαντικά ευρήματα σε ένα μνημείο.



Πηγή: newsbomb.gr