Ένα πρόσωπο που σχετιζόταν τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ο διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, εικάζεται τελευταία ότι θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με την ανέγερση του Τύμβου Καστά. Παρά τις ενδείξεις που αποκλείουν την ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μεγαλοπρεπές μνημείο το οποίο τελεί υπό ανασκαφή, η εμπλοκή μιας προσωπικότητας όπως ο Αντίνους αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανευρεθούν κάποιου είδους υπολείμματα από τη σορό του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Κατ' αρχήν ο Αρριανός, ιστορικός του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιστοποιεί ότι ο Αριστόνους ήταν έμπιστος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Και ήταν τότε οι σωματοφύλακές του επτά, ο Λεοννάτος του Αντέου, ο Ηφαιστίωνας του Αμύντορα, ο Λυσίμαχος του Αγαθοκλή, ο Αριστόνους του Πεισαίου, όλοι τους αυτοί από την Πέλλα [...]».

Το όνομα του Αριστόνοος εμφανίζεται ξανά σε αναφορές ενός άλλου αρχαίου ιστορικού, του Διοδώρου του Σικελιώτη, όταν πλέον ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πεθάνει και στο προσκήνιο μαίνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιγόνων του. «Η Ολυμπιάδα» γράφει ο Διόδωρος, «μαθαίνοντας ότι ο Κάσσανδρος και ένα πολυπληθές στρατιωτικό σώμα πλησίαζε στη Μακεδονία, υπέδειξε τον Αριστόνοο ως στρατηγό, διατάζοντάς τον να πολεμήσει τον Κάσσανδρο».

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο Αριστόνους ανέλαβε τη διοίκηση της Αμφίπολης, την οποίαν παρέδωσε τελικά στον Κάσσανδρο μόνο κατόπιν εντολής της Ολυμπιάδας. Ο Κάσσανδρος, ενώ υποτίθεται ότι έτρεφε τον μέγιστο σεβασμό για τον Αριστόνοο, λόγω της στενής του σχέσης με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σκότωσε. Φυσικά, όπως συνήθιζε, πριν διατάξει τη δολοφονία του, ο Κάσσανδρος είχε διαβεβαιώσει τον Αριστόνοο ότι εάν παραδιδόταν η ζωή του δεν θα διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο.

Η υπόθεση που γίνεται και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αριστόνους, είναι ότι, ως αποδεδειγμένα πιστός στον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα, ανέλαβε να κατασκευάσει ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου. Όσο σκληρή και εάν ήταν η διαμάχη μεταξύ των επιγόνων για τη διαδοχή, στο πλαίσιο της οποίας η σορός του Αλεξάνδρου είχε μετατραπεί σε διεκδικούμενο λάφυρο, η επιθυμία της Ολυμπιάδας για τον νεκρό της γιό ήταν να ταφεί στη μακεδονική γη, με τις τιμές που του άξιζαν.

Το σενάριο «Αριστόνους» λέει ότι το μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε με εντολή, χρηματοδότηση και επίβλεψη του Αριστόνοος για τον Μέγα Αλέξανδρο. Το τι απέγινε το λείψανό του Μακεδόνα βασιλιά, πού βρίσκεται ο τάφος του κ.λπ. συνιστά από το 323 π.Χ. έως σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς γρίφους. Ο Τύμβος Καστά ίσως προσφέρει ένα ίχνος ή, όπως πολλοί ελπίζουν, το κλειδί για τη λύση των ταφικών μυστηρίων που συνδέεονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Και είναι ενδεχομένως οι αυριανές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού αυτές που θα ρίξουν το απαραίτητο και πολυαναμενόμενο φως στα χαμένα κομμάτια της ιστορίας.

Πηγή: protothema.gr