Οι αντιπροσωπεία των δανειστών μας, στην συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Επιθεωρητών Εργασίας ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ενώ χαρακτήρισαν φτωχά τα αποτελέσματα από τον νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και απαίτησαν μελέτη για το εργασιακό κόστος στη χώρα μας.

Ως προτεραιότητα θέτουν την μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και την αύξηση της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από δύο σε τρία χρόνια για τον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου καταγράφεται ήδη µείωση αποδοχών έως 20% µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και περικοπή των αποζηµιώσεων.

Επίσης η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τη µη επέκταση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας – µέχρι τώρα έχει υπογραφεί µόνο µία, σε ξενοδοχειακή µονάδα της Καρδίτσας.

Τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσµοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρµόζονται σύµφωνα µε τον νόµο. Με βάση τα ισχύοντα, επιτρέπεται για µία χρονική περίοδο (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του µικρότερου συµβατικού ωραρίου.

Με βάση τα όσα ισχύουν, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο που όµως θεωρείται, µικρό χρονικό διάστηµα, από την τρόικα που πιέζει να γίνει εξάµηνο. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών, η αγορά εργασίας έχει πλέον μετατραπεί σε μία αναξέλεγκτη ζούγκλα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας συμφώνησε με τους εκπροσώπους της Τρόικας για επιχορήγηση από το αποθεματικό του τακτικού προϋπολογισμού, 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΑΕΔ και 600 εκατομμυρίων ευρώ για το ΙΚΑ, χρήματα που θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας.

Πηγή: newstoday.gr