Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητά πλέον η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει το ενδεχόμενο «αποκλεισμού» της χώρας από τις αγορές για μεγαλύτερη περίοδο από αυτήν που αρχικά προβλεπόταν στο Μνημόνιο και εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των δανειακών υποοχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2013.

Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο Λουξεμβούργο παραδέχτηκαν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται, με το Μνημόνιο, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο Λουξεμβούργο δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Εκφράζουν ωστόσο την «επιφυλακτικότητά» τους αναφορικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του Μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 2012 η χώρα θα χρειαστεί 27 δισ. ευρώ και κάτι περισσότερο το 2013 όταν πλέον θα λειτουργήσει ο Μόνιμος Μηχανισμός Βοήθειας από την Ευρώπη..

Το ζήτημα πλέον, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, αναφέρουν πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπει, σύμφωνα και με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι ότι καθίσταται πλέον πιθανό να υπάρξουν αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δείχνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη δική της συμμετοχή στις εξελίξεις αναλαμβάνοντας το βάρος των μέτρων προσαρμογής με ορίζοντα πέραν του 2013 που εκπνέει το Μνημόνιο αλλά και να αναλάβει δεσμεύσεις για την «πάση θυσία» εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είναι η μοναδική οδός για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Το ερώτημα πλέον είναι αν αυτές οι δεσμεύσεις θα πάρουν τη μορφή ενός νέου Μνημονίου που θα καλύπτει την πρόσθετη βοήθεια που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί η χώρας μας.

Παπακωνσταντίνου: Συζητήσαμε για το 2012-2013

«Αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επομενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνει τη δυναατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF) να αγοράσει» ομόλογα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το απόγευμα του Σαββάτου. αναφερόμενος στη άτυπη συνάντηση του Λουξεμβούργου.

«Το ξέρουν πάνω απ όλα οι Ελληνες πολίτες: η κυβέρνηση πήρε συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποις αποφάσει;ς χρειαστεί για να σδυνεχίσει την π[ορεία σωτηρίας της χώρφας. Αυτό ξεκαθάρισα χθες και στους συνομιλητές μου» συμπλήρωσε.

«Οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστισκότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει» ανέφερε τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: Tovima.gr