«Υπάρχει σαφής τάση επιστροφής κυρίως στις μεσαίες ηλικίες, που είχαν εργασία αλλά κατέρρευσε ο τομέας στον οποίο εργάζονταν. Η κατάρρευση του τομέα κατασκευών στην Κρήτη, π.χ., στρέφει εργαζομένους στην αγροτική παραγωγή.
Υπάρχει ένα κύμα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και κυρίως για τα κηπευτικά, που είναι πιο απλή καλλιέργεια. Χρειάζεται, όμως, να υπάρχει μια μόνιμη συμβουλευτική υπηρεσία από το κράτος, για γεωργικές επενδυτικές συμβουλές», λέει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προηγούμενα δύο χρόνια περίπου 40.000 νέοι αγρότες δραστηριοποιήθηκαν στη γεωργία, μετά την προηγούμενη μείωση αγροτικού δυναμικού την περίοδο 2005-8. Κι ενώ η ανεργία αυξήθηκε πάνω από 15% σε όλους τους κλάδους, φέτος στη γεωργία η απασχόληση αυξήθηκε 6,1%. Ο αριθμός απασχολουμένων αυξήθηκε κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 14 και 44 χρόνων. Στα νησιά του νότιου Αιγαίου αυξήθηκε κατά 55%, στην Κρήτη κατά 31% και στα Ιόνια νησιά κατά 20%. Το 95% των νεοεισερχόμενων δραστηριοποιούνται σε γεωργία και κτηνοτροφία και το 5% στην αλιεία.
Οι νεοαγρότες ζητούν πληροφορίες από υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αγροτικά ινστιτούτα, την ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεταιρισμούς κι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ή ενημερώνονται από το Διαδίκτυο.
Ρωτούν συνήθως: Τι μπορώ να καλλιεργήσω στην περιοχή που βρίσκομαι; Τι είδους λιπάσματα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Ποιες καλλιέργειες αποδίδουν μεγαλύτερο εισόδημα; Στρέφονται συνήθως στη βιολογική γεωργία ή ειδικεύονται στην εκτροφή σαλιγκαριών, την καλλιέργεια μανιταριού τύπου τρούφας και της ροδιάς.
Πηγή: Eλευθεροτυπία