Πολλά από όσα θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», υπάρχουν στους ήδη υφιστάμενους νόμους, όμως λόγω έλλειψης βούλησης και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων καθίστανται ανεφάρμοστα, ημιτελή και συνεπώς αναποτελεσματικά.

Οι βασικές προτάσεις του νέου νόμου είναι οι ακόλουθες:

1. Ηλεκτρονικά εισιτήρια

Εξαγγέλθηκαν πριν από τρία χρόνια από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού. Το σύστημα που απαιτείται για τη χρησιμοποίησή τους τοποθετήθηκε σε ορισμένα γήπεδα και όχι σε όλα. Στον νέο νόμο θα προβλέπεται ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

2. Κάμερες

Η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων προβλέπεται από το 2002. Εως σήμερα η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Στον νέο νόμο θα προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και λέγεται πως έχει ήδη εξασφαλιστεί ένα κονδύλι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης θα απαγορεύεται η τέλεση αγώνα στη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση.

3. Σύνδεσμοι φιλάθλων

Με τον νόμο 3708/08 οι σύνδεσμοι φιλάθλων παύουν να έχουν τη δική τους νομική προσωπικότητα και υπάγονται στις ΠΑΕ. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ασκεί εποπτεία και έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου. Μέλη της λέσχης (όπως πρέπει να ονομάζονται οι σύνδεσμοι) μπορούν να είναι όσοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν τους έχουν αποδοθεί πράξεις βίας τελεσθείσες, εντός ή εκτός γηπέδων, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και δεν έχουν προβεί σε παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για κάθε μέλος της λέσχης προβλέπεται η έκδοση από το αθλητικό σωματείο ταυτότητας μέλους. Εκτός αυτών θα προβλέπεται και αυστηρότερος έλεγχος της αστυνομίας και θα επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις άδειας λειτουργίας των συνδέσμων.

4. Αδεια συμμετοχής

Στον νέο νόμο θα συσχετίζονται τα επεισόδια με την άδεια συμμετοχής των ομάδων στο οικείο πρωτάθλημα. Θα προβλέπεται ότι οι ομάδες που έχουν αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια δεν θα παίρνουν άδεια συμμετοχής είτε από την ΕΠΟ είτε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

5. Ιδιώνυμο

Το υπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί τη μερική επαναφορά του ιδιώνυμου για γεγονότα βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να είναι επιφυλακτικό και γίνονται διαπραγματεύσεις. Το ιδιώνυμο είχε θεσμοθετηθεί το 2004 και καταργήθηκε το 2007.

6. Ποινές

Θα προβλέπεται ότι όσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται θα φυλακίζονται τουλάχιστον για δέκα ημέρες και θα τους επιβάλλεται η υποχρέωση από τρία έως πέντε έτη να δίνουν το «παρών» στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους την ώρα που αγωνίζεται η ομάδα τους. Πάντως και αυτό το μέτρο -της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα- υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία.

7. Σεκιούριτι

Εκεί που απέτυχε παταγωδώς η ΕΠΟ είναι στον τομέα των σεκιούριτι όπου φάνηκε η ανεπάρκεια κάποιων στελεχών της. Στον νέο νόμο θα προβλέπεται ότι οι σεκιούριτι των γηπέδων θα πιστοποιούνται από την αστυνομία η οποία θα γνωρίζει τα ονόματά τους και όχι από τους αυτοδίδακτους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Τα παραπάνω θα πλαισιωθούν από διοικητικές ποινές στις ομάδες (οικονομικές, απαγόρευση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων), ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για έφιππη αστυνομία στα γήπεδα.

Η συμφωνία για τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ

Η κυβέρνηση συρόμενη από τα συνεχή και μεγάλης έκτασης επεισόδια στα γήπεδα και εγκλωβισμένη από την ποδοσφαιρική ρητορεία που της χαρίζει το πρόβλημα, ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέα δέσμη μέτρων.

Ομως, εκτός αυτών, στις διαπραγματεύσεις που έκαναν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ οι κ. Νικητιάδης και Μπιτσαξής ζήτησαν -ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που δίνονται στο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο- να αυστηροποιηθούν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ομοσπονδίας, βάσει του οποίου επιβάλλονται οι ποινές στις ομάδες. Μεταξύ των δύο πλευρών έχει επέλθει συμφωνία στα εξής:

α) Να ενοποιηθούν ως προς την υποτροπή τα «εκτεταμένα» και τα «ευρείας κλίμακας» επεισόδια. Στη φετινή σεζόν οι ομάδες τιμωρούνταν π.χ. για «ευρείας», μετά για «εκτεταμένα» και από τη στιγμή που οι οπαδοί της έκαναν για τρίτη φορά επεισόδια εντάσσονταν αναγκαστικά σε μια από τις δύο κατηγορίες και επιβάλλονταν η ποινή υποτροπής (εκτός αν οι επιτροπές της ΕΠΟ την... ξέχναγαν όπως έγινε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ).

β) Να αυξηθούν τα χρηματικά πρόστιμα για τις κροτίδες, τα βεγγαλικά και τις φωτοβολίδες στις εξέδρες και η ποινή να φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό έδρας.

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή συμφωνήθηκε οι ποινές αυτές να μειωθούν σε σχέση με ό,τι ίσχυε πρόπερσι!

γ) Να διακόπτεται οριστικά ο αγώνας όταν υπάρχει μαζική εισβολή οπαδών και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων στον αγωνιστικό χώρο. Η οριστική διακοπή αγώνα γι' αυτούς τους λόγους προβλέπεται στους κανονισμούς της ΕΠΟ αλλά δεν εφαρμόζεται...

Πηγή: katimerini.gr