Παιχνίδια µε τη φωτιά παίζουν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες, καθώς οι πιέσεις που ασκούν στην αντιπολίτευση, και ειδικά την αξιωµατική, για συναίνεση µε το... ζόρι στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου και ενδεχοµένως σε ένανέο Μνηµόνιο απόρροια του νέου δανείου των 50-60 δισ. µπορεί να φέρουν ακόµη και πρόωρες κάλπες.
«Κινούµαστε πάνω σε ένα τεντωµένο σκοινί αυτή την ώρα» σχολίαζε σχετικά χθες βράδυ κυβερνητική πηγή, αναφερόµενη στην, στα όρια του ανοιχτού εκβιασµού, διαφαινόµενη σύνδεσητης καταβολής της πέµπτης δόσης τουδανείου µε την εφαρµογή και στην Ελλάδα του «µοντέλου Πορτογαλίας». Και πρόσθεσε µε έµφαση ότι «έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, από τη µία πλευρά υπάρχει η συναίνεση και από την άλλη κάλπες και... χάος»!
Υπό τις συνθήκες αυτές,δεν προξενεί έκπληξη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναζητούν τα όρια της συνεννόησης.
Ο ΠρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου έκανε άνοιγµα στα κόµµατα δηλώνοντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του «Economist» ότι «προκύπτειη ανάγκη για µια νέα εθνική συνεννόηση µεταξύ των κοµµάτωνχωρίς εξωραϊσµούςκαι µαγικές συνταγές. Απαιτείται να εκφραστούµε µέσα από νέες εταιρικέςπολιτικές σχέσεις, µεγαλύτερη κατανόηση των κοινών προβληµάτων και βαθύτερη συνεργασία».
Η επιθετική στάση των ευρωπαίων εταίρων δεν είναι άσχετη µε τις εκτιµήσεις ότι ο εκτροχιασµός των στόχων του Μνηµονίου απαιτεί τη λήψηκαι νέων σκληρότερων µέτρων, τα οποία απαιτούν ευρύτερη πολιτικήσυναίνεση καιστήριξη.
Με θολό τοπολιτικό τοπίο και τα κόµµατα της ελάσσονοςαριστερής αντιπολίτευσης να είναι κάθετα αντίθετα στην παροχή οποιασδήποτε συναίνεσης, το βάρος της αναζήτησης µιας συναινετικής στάσης πέφτει πλέον στη Νέα ∆ηµοκρατία (το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη συντάσσεται µε τη λήψη µέτρων),η οποία χθες έκανε δειλά βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αµέσως µετά τησυνάντησή του µετον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του κόµµατος Αντώνης Σαµαράς δήλωσε ότι «αν ένα µέτρο, όποιος και αντο προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, έχουµευποχρέωση να το στηρίξουµε. Εάν όµως βλάπτει την πατρίδα, τότεδεν έχουµε δικαίωµα να το στηρίξουµε».
ΕΛΠΙΔΕΣ. Η δήλωση αυτή σε συνδυασµό µε µια σειρά από άλλες κινήσεις που σηµειώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα δηµιουργούν αµυδρές ελπίδες στην κυβέρνηση ότι πιθανότατα αυτή η συναίνεση µπορεί να αναζητηθεί. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη Τετάρτη, παραµονή της παρουσίασης από τον Αντώνη Σαµαρά του οικονοµικού προγράµµατος της Ν.∆. στο Ζάππειο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Και πως αµέσως µετά την παρουσίαση του προγράµµατος, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε τους συνοµιλητές του ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να συµφωνήσει σε τέσσερα µέτρα που πρότεινε ο κ. Σαµαράς:
α. περαίωση αυθαιρέτων, β. αποκρατικοποιήσεις 50 δισ., γ. κατάργηση του πόθεν έσχες για την επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα, δ. κατάργηση πόθεν έσχες στα ακίνητα.
Πάντως στη σύσκεψη του Λουξεµβούργου ο υπουργός Οικονοµικών φέρεται να αντέδρασε έντονα όταν του τέθηκε και πάλι το θέµα της συναίνεσης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την απρόσκοπτη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ζητώντας πλέον από τους συγγενείς πολιτικά εταίρους «να ζητήσουν από τον κ. Σαµαρά να συναινέσει».
Είναι επίσης κοινό µυστικό ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος της Ευρώπης, του οποίου η Ν.∆. αποτελεί µέλος, έχουν ασκηθεί πιέσεις στον Αντώνη Σαµαρά να εγκαταλείψει την αντιµνηµονιακή ρητορική και να συναινέσει στα µέτρα. Κοινό µυστικό είναι επίσης ότι παρά τις προσπάθειες της Ν.∆. να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της τόσο µε τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αυτό δεν έχει ακόµη καταστεί εφικτό, επειδή οι δύο ηγέτες τού καταλογίζουν ότι µε τη στάση του υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται να διασωθεί η χώρα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί προσεκτική στάση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ρωτήθηκε αναφορικά µε τις πιέσεις των Ευρωπαίων και της τρόικας, δήλωσε: «Κανένα θέµα επιβολής (συναίνεσης) δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέµα ευθύνης, εµείς, οι κύριες πολιτικές δυνάµεις, να αντιληφθούµε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουµε τις λύσεις που χρειάζονται». Και πρόσθεσε: «Αλίµονο αν η Ν.∆. κινείται µε τη λογική ότι αν δεν είναι το σχέδιο για τη χώρα στη λογική του δικού µου σχεδίου, δεν συµφωνώ».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ