Ο δήμαρχος κ. Νίκας ανέθεσε σε τεχνικούς να ελέγξουν το σύστημα και διαπιστώθηκε ότι είναι πάρα πολύ «φορτωμένο» από ιστοσελίδες και προγράμματα που δεν εξυπηρετούσαν υπηρεσιακές ανάγκες. Από την απαγόρευση «γλίτωσαν» οι ιστοσελίδες των εφημερίδων και τα blogs.
Πέρα από τις απαγορεύσεις, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την επέκταση του ασύρματου δικτύου Iντερνετ σε περισσότερα σημεία της Καλαμάτας, την επέκταση του δικτύου «σύζευξης» και την ολοκλήρωση της λειτουργίας του «έξυπνου οικισμού», η διαχείριση του οποίου θα δοθεί σε εταιρεία τηλεπικοινωνίας με διαγωνισμό.
Τα στοιχεία των ερευνών που έχουν γίνει σε ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι η διείσδυση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στους χώρους εργασίας έχει αρχίσει να επεκτείνεται.
Από έρευνα του Εργαστηρίου Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ηγεσίας του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι το 30% των εργαζομένων που έχουν σελίδα σε site κοινωνικής δικτύωσης την επισκέπτονται από τον υπολογιστή του γραφείου τους.
Το ένα τρίτο από αυτούς επισκέπτονται τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες πάνω από δύο φορές την ημέρα. Το σερφάρισμα στο Facebook φαίνεται ότι αποδιοργανώνει ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων οι οποίοι χάνουν την παραγωγικότητά τους.Στην έρευνα Workmonitor, το 25% λέει ότι η ανάγνωση και η ενημέρωση του προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπά την προσοχή από την εργασία τους.
Φίλτρα ελέγχου από επιχειρήσεις
Ο αυξανόμενος αριθμός των εργαζομένων που συνδέονται στο Διαδίκτυο την ώρα της δουλειάς προβληματίζει τις επιχειρήσεις, που άρχισαν, με μικρά βήματα, να ελέγχουν και να φιλτράρουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Ερευνα της εταιρείας Manpower δείχνει ότι το 10% των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει επίσημες πολιτικές για τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα να βρίσκεται 10 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Από αυτούς, το 47% δηλώνει ότι υιοθέτησε αυτές τις πολιτικές για να μη μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, το 32% για να μη διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες και το 31% για να μην αμαυρωθεί η φήμη της εταιρείας.
«Οι επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις ως επίσημη πολιτική νοείται η απαγόρευση πρόσβασης εν ώρα εργασίας ή ένα πλέγμα περιορισμών, που συχνά έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα», λέει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.
«Ομως, τα social media είναι εδώ και οι αλλαγές που επιφέρουν στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε είναι ήδη ορατές και θα γίνουν ακόμη εντονότερες. Οι εργοδότες δεν μπορούν και δεν πρέπει να απέχουν. Αντίθετα, πρέπει να τα αξιοποιήσουν».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ