Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή του zougla radio «Πέτρα Σκανδάλου», οι καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της UEFA καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης των «στημένων» αγώνων.

Ενδεικτική είναι η εν κρυπτώ κατάθεση που έδωσε στις εισαγγελικές Αρχές το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου 2011 ο Γκράχαμ Πίκερ, συντονιστής πειθαρχικού τμήματος της UEFA.

Σε αυτή χαρακτήρισε «κατά 90%» διεφθαρμένους στους 40 αγώνες που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους «νοθεύονταν» τα παιχνίδια και ονομάτισε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ως τον έλληνα παράγοντα με τις πιο συχνές αναφορές.

Γυναίκες, δύναμη και μια καλή μετεγγραφή

«Το σύστημά μας βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους παρόχους στοιχηματισμού, τις οποίες επεξεργάζονται ειδικοί στοιχημάτων οι οποίοι παρακολουθούν τις εταιρείες στοιχημάτων και παρέχουν την εξέλιξη του στοιχηματισμού. Οι αναφορές στηρίζονται στη στατιστική ανάλυση και έχουμε ειδικούς στοιχημάτων οι οποίοι καταλήγουν στα συμπεράσματα περί του αν ένας αγώνας είναι ύποπτος. Σε ποσοστό 90% τα αποτελέσματα είναι ακριβή γιατί οι αριθμοί δεν λένε ψέματα», κατέθεσε ο κ. Πίκερ ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

«Ο υπεύθυνος για το στήσιμο ενός αγώνα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, όπως μέλη ομάδας οργανωμένου εγκλήματος ή ο πρόεδρος της ομάδας ή κάποιος ατζέντης των παικτών, ο οποίος υπόσχεται στους παίκτες ή στους διαιτητές χρηματικές αποδοχές, δύναμη, κάποια καλή μετεγγραφή ή άλλα δώρα».

Συναντάμε συχνά το όνομα του Μπέου

Μάλιστα, στην κατάθεσή του ο συντονιστής πειθαρχικού τμήματος της UEFA δεν παραλείπει να κάνει σαφή αναφορά στο όνομα του γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα, Αχιλλέα Μπέου, για τον οποίο λέει ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές.

«Το όνομα το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά μέσω αναφορών που έχουμε από την Ελλάδα είναι αυτό του Αχιλλέα Μπέου», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι η UEFA «ερευνά μόνο τα παιχνίδια και όχι τα πρόσωπα».

«Φωτιά» και στο ελληνικό Κύπελλο

Μια ακόμα αποκάλυψη που έγινε στη ραδιοφωνική εκπομπή ήταν εκείνη των «άκρως εμπιστευτικών» εγγράφων της UEFA προς την ΈΠΟ που αφορούν τους δυο φετινούς διεφθαρμένους αγώνες. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα ανάβει φωτιά στο θεσμό του ελληνικού Κυπέλλου καθώς εμπλέκει την ομάδα του Ατρόμητου Αθηνών που έφτασε μέχρι τον τελικό.
Τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζουν ως «ιδιαίτερα ύποπτο» τον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου (στις 3 Φεβρουαρίου 2011) μεταξύ του Διαγόρα Ρόδου και του Ατρομήτου που έληξε με τελικό σκορ 1-0 υπέρ των φιλοξενούμενων. Για το σοβαρό αυτό θέμα, ως είθισται, η ΕΠΟ τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο δεύτερος «διεφθαρμένος» φετινός αγώνας είναι μεταξύ της Ηλιούπολης και του Λεβαδειακού που έληξε με 2-4.

Αμέσως μετά τις εξηγήσεις που θα παράσχουν οι 20 ύποπτοι (παίκτες του στοιχήματος) η εισαγγελική έρευνα θα ασχοληθεί με τον κύριο πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών και μάνατζερ στο πολυπλόκαμο κύκλωμα διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε εννιά χώρες του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Πηγή: zougla.gr