Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη σύγκλισης των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη και αλληλοσύνδεσης (δηλαδή αύξησης) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τις δημογραφικές εξελίξεις.

«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, γι' αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ.

Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης», προειδοποίησε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU (Χριστιανοδημοκράτες), στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

«Η αξιοπιστία στις αγορές είναι επίσης ένα σημαντικό αγαθό» σημείωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ταυτόχρονα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη μελλοντικά όχι μόνο πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για το χρέος, αλλά είναι απαραίτητη και η σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών. Τα όρια συνταξιοδότησης και η δημογραφική εξέλιξη θα πρέπει να αλληλοσυνδέονται, είπε.

Όταν η κ. Μέρκελ αναφέρεται σε αναδιάρθρωση εννοεί την πλήρη αναδιάρθρωση (με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων) και όχι την ήπια αναδιάρθρωση, δηλαδή την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους (reprofiling - αναδιάταξη), θέση την οποία άλλωστε υποστηρίζει το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε την αναδιάρθρωση.

«Για να το πούμε καθαρά: φυσικά σε μία έντιμη συζήτηση περιλαμβάνεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στο Spiegel Online. Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για μία νέα απόφαση ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio ότι «η ήπια αναδιάρθρωση έχει ήδη αρχίσει. Θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδάλλως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει».

Ταυτόχρονα ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι και οι Έλληνες πρέπει να συμβάλλουν «με ένα πραγματικό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας. Η κρούστα που υπάρχει εκεί είναι αδιανόητη».

Πηγή: Tanea.gr