Διεκδικώντας αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, κατάργηση του μνημονίου, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και δικαίωμα στην...ελπίδα.

Το Κίνημα ονομάστηκε η ομάδα των «Αγανακτισμένων» στα χνάρια του αδελφού κινήματος «Los indignados», στην Ισπανία, είναι παιδί του διαδικτύου και αναπτύσσεται σήμερα με ταχείς ρυθμούς.

Τα χαρακτηριστικά του Κινήματος αυτού είναι η χαλαρή οργανωτική διάρθρωση, η έλλειψη ηγετικής εκπροσώπησης, η «ακτινωτή» δομή κινηματικού χαρακτήρα που βασίζεται στις λαϊκές συνελεύσεις και την έννοια της άμεσης δημοκρατίας. Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές, για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και λαμβάνουν χώρα συνήθως κατά τις 9 το βράδυ, πάνω στην πλατεία Συντάγματος.

Σήμερα, πέρα από τα τέσσερα γκρουπάκια στο facebook που έχουν αναπτυχθεί με πάνω από 150.000 μέλη και τις δεκάδες σχετικές ιστοσελίδες, υπάρχουν περισσότερες από 30 αυτόνομες και αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες που όλες μαζί αποτελούν το Κίνημα των Αγανακτισμένων. Σε αυτές τις ομάδες με την χαλαρή συνδετική μορφή προστίθενται διάφορες ενώσεις πολιτών, νέων και συνταξιούχων, ακόμα και περαστικών που έρχονται στο Σύνταγμα για να δηλώσουν την παρουσία τους.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, μέλος του 300ellines.org, εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τους λόγους της παρουσίας του σήμερα στο Σύνταγμα. «Δημιουργήσαμε τους 300ellines πριν από περίπου δύο μήνες. Ήμασταν τότε μία ομάδα δέκα ατόμων που ζητάμε επιτέλους να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας».

Η ομάδα έχει εικοσιτετράωρη παρουσία στο Σύνταγμα, με τα μέλη της να κρατούν τέσσερις εξάωρες βάρδιες. «Ζητάμε να ενωθούμε όλοι γύρω από τα δίκαια αιτήματα του κόσμου, την άρνηση του χρέους, την άρνηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του Συντάγματος με μία συντακτική εθνοσυνέλευση».

Η ομάδα που ξεκίνησε στις 22 Μαΐου έχει ήδη συγκεντρώσει 12.000 υπογραφές και επεκτείνει την δραστηριότητα της στην Κρήτη και την Πάρο. «Ο κόσμος έχει κοινά αιτήματα και αυτό είναι κάτι που αρχίζει να το συνειδητοποιεί. Ψάχνουμε συνεχώς εθελοντές, ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε υπόγραφες», δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης.

Αυτόνομες ομάδες υπάρχουν πολλές. Μία από αυτές το «Δίκτυο Επισφαλών και Ανέργων», που διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους. Ο Θεοδόσης Βάικος από την ομάδα την youtubers, δηλαδή των Ελλήνων χρηστών της γνωστής υπηρεσίας Youtube, δηλώνει την αγανάκτηση του απέναντι στα νέα μέτρα. «Ίσως τώρα να καταλάβουν. Δεν φεύγουμε μέχρι να δικαιωθούμε», αναφέρει ο κ. Βάικος

Έκτος από νέους ανθρώπους, δυναμικό παρόν δίνει και η τρίτη ηλικία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σταδιακά, το Κίνημα των Αγανακτισμένων φαίνεται ότι οργανώνεται. Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν ήδη δημιουργηθεί 18 επιτροπές οργάνωσης που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η τεχνική υποστήριξη της γραμματείας, νομικά θέματα, καθαρισμός και περιβάλλον, σίτιση, εξορμήσεις και διανομή φυλλαδίων, μετάφραση κτλ. Στην περιοχή του Συντάγματος, έχουν στηθεί πάνω από 25 σκηνές, με ανθρώπους που διανυκτερεύουν καθημερινά σ’ έναν χώρο που έχει πλέον μετατραπεί σε βήμα ανοιχτών συνελεύσεων, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τον λόγο για τρία λεπτά για να εκφράσει τις απόψεις του. Η κάθε ιδέα τίθεται σε ανοιχτή, δημοκρατική ψηφοφορία και μέσω από την διαδικασία αυτή προκύπτει και η ατζέντα της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές έχουν προαποφασιστεί συγκεκριμένες δράσεις και καλέσματα μέσα στον Ιούνιο.