Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, καθηγητής Ακης Τσελέντης, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», τονίζει πως «στην πραγματικότητα εισάγεται μια νέα πρωτοποριακή μεθοδολογία για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, η οποία δοκιμάστηκε πιλοτικά σε Αίγιο, Καλαμάτα και Ηράκλειο».
«Ξεκινώντας από το στάδιο της λεπτομερούς αποτύπωσης των σεισμικών ρηγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν έναν οικονομικό ιστό, αποτιμούμε τις αναμενόμενες επιπτώσεις σ” επίπεδο κτηρίου, δηλαδή θα μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση περί των στοιχείων μιας οικοδομής και που είναι πιθανόν να αστοχήσουν κι έτσι να υπάρχει κατάρρευση ή σοβαρές ζημιές», εξηγεί ο καθηγητής.
Μετά την επισήμανση ότι «το Αίγιο αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης», αίσθηση προκάλεσε η απροκάλυπτη ανακοίνωση του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νίκου Μελή ότι «μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στην περιοχή θα σημειωθεί σεισμική δόνηση της τάξης των 6 με 6,5 Ρίχτερ».
Σε ότι αφορά στις επιστημονικές εκτιμήσεις για τσουνάμι στην παράκτια περιοχή της Αιγιάλειας, ο κ. Μελής δεν απέκλεισε τίποτα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κάτι τέτοιο.
Επ’αυτού, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε στην «Π» ότι «το τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεθοδολογιών έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, μέσω του «Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι» που θα εκδίδει ανακοινώσεις για ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Βάση των ερευνών για τον φόβο εκδήλωσης τσουνάμι στην Αιγιάλεια, αποτελεί η κακή προϊστορία, που ξεκινά από την αρχαιότητα με τον καταποντισμό της Αρχαίας Ελίκης το 373 π.Χ., μετά από σεισμό 6.8 βαθμών, όπου το θαλάσσιο κύμα που τον συνόδευσε σκέπασε την παραθαλάσσια πόλη (7 χλμ ανατολικά του Αιγίου) και τους κατοίκους της, μέχρι που καταστράφηκε και η περιοχή Βούρα πάνω σε λόφο, ενώ στο «Αλσος του Ποσειδώνα» μόνο οι κορυφές των δέντρων προεξείχαν του νερού!
Άλλα ιστορικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί:
>Το 23 μ.Χ. σε σεισμό 6.3 βαθμών, όπου το Αίγιο υπέστη σοβαρή καταστροφή, ενώ η θάλασσα αποσύρθηκε και καταπόντισε τα γύρω μέρη.
>Το 1402 μεγέθους 6.8 βαθμών, με μαρτυρία καπετάνιου για ολοκληρωτικές καταστροφές στο Διακοφτό και μεγάλο θαλάσσιο κύμα.
>Το 1748, ισχύος 6.6 βαθμών, με το Αίγιο να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο μεγαλύτερο μέρος του.
>Το 1817, μεγέθους 6.5 βαθμών, όπου η ιστορική περιγραφή του Pouqueville αναφέρει ότι «μέσα σε 17 λεπτά η πόλη παρουσίασε ερείπια 800 οικημάτων, ενώ η παραλία και κυρίως της Αλυκής, καλύφθηκαν από νερά της θάλασσας που έγιναν ξαφνικά πολύ ζεστά»! Αγγλική εφημερίδα της εποχής περιγράφει επακριβώς… το τσουνάμι, ως εξής: «Η θάλασσα απεσύρθη εις μεγάλη απόστασιν, επανήλθε δε εκ νέου μετά μεγάλης ορμής εις το πρότερον σημείον, ανυψώθη 15 πόδας (5 μέτρα) υπεράνω αυτού και εκάλυψε δια των κυμάτων της έκτασιν γης εκατόν περίπου βημάτων κι αφού εξέπεμψε πυκνότατον καπνόν, κατεβυθίσθη εις την θάλασσαν το Ακρωτήρι στας εκβολάς του ποταμού Μεγανίτη».
>Το 1861 με 6.7 Ρίχτερ στο Αίγιο, ο σεισμός κατέστρεψε την περιοχή Βαλιμιτίκων και Σελιανιτίκων, το έδαφος άνοιξε σε Κουλούρα, Σελινούντα, Τέμενη, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, Φανερωμένης και Αγ.Αθανασίου στην πόλη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ελληνίδα έπεσε στα τέσσερα και είπε: Μην τελειώνεις γρήγορα!