Ο  28χρονος Giancarlo Mursciniano κρατά ζεστά στην αγκαλιά του, την 87χρονη γιαγιά του Antonia, η οποία πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η φωτογραφία αυτή τυπώνεται κατευθείαν στη μνήμη με χρώματα ανεξίτηλα. 

Η λεζάντα της έχει τη δύναμη να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις σκέψεων… «Αυτό είναι η αγάπη. Αυτό είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μου. Κάποια εποχή με κρατούσες εσύ στα γόνατα και τώρα είναι η σειρά μου, μικρή μου γιαγιά, χωρίς ντροπή ή φόβο και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τι ζωή πρέπει να την ζούμε και να δίνουμε μάχη γι' αυτήν».

Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει τότε ο νεαρός Ιταλός:



Αυτή ακριβώς τη μάχη δίνει καθημερινά  και  το προσωπικό  του Καρέλλειου Πρότυπου Κέντρου Alzheimer, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Πεντέλης. 

Σε ένα προσεγμένο περιβάλλον στο κέντρο του Χαλανδρίου η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων παρέχει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και εργοθεραπείας προς τους ασθενείς και τους περιθάλποντές τους. Επιπλέον αποτελεί ένα χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας.

Η Μονάδα συνίσταται στη λειτουργία ενός Οικοτροφείου χωρητικότητας κατά μέγιστο 15 ασθενών μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας 5 περίπου ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους, καθώς επίσης και στη λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας που αφενός εξυπηρετεί ανοϊκούς ασθενείς και αφετέρου συμβουλεύει, ενημερώνει και εκπαιδεύει τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη φιλοξενία και την παροχή εξειδικευμένης ψυχοκοινωνικής και ιατρικής φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από άνοια, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Έμφαση δίνεται στη νοσηλεία, την επανεκμάθηση δεξιοτήτων, τη δημιουργική απασχόληση και την προσωπική ανάπτυξη των ενοίκων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργή τους συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες του Οικοτροφείου, ώστε να μπορούν να ενεργούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ανεξάρτητα και δημιουργικά.









Πηγή: dogma.gr