Η ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών μας, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα, όπως όλα δείχνουν θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με πιο πιθανές ημερομηνίες αυτές στις αρχές Ιουλίου. Πάντως το ΔΝΤ απαιτεί πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δανειακή κάλυψη της Ελλάδας την επόμενη χρονιά.
Το «πακετάκι» με τα νέα μέτρα θα παρακολουθείται στενά από την τρόικα, και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας εστιάζει σε 7 σημεία:
-Σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Μας είχαν προϊδεάσει από τα μέσα Μαΐου ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για περιορισμό εργαζομένων μέσω μείωσης συμβασιούχων, εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών όταν έκανε λόγο για «απολύσεις». Η νέα συμφωνία με την τρόικα φαίνεται να κρύβει την αποδοχή των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργαζομένων από φορείς ή οργανισμούς.
-Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων. Η θέση της τρόικας είναι πάγια: «πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ» που δεν παρέχουν καμία υπηρεσία και ως φαίνεται αυτό έχει συμφωνηθεί.
-Εξορθολογισμός επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των «πλέον ευάλωτων ομάδων». Πάνε σε κατάργηση επιδομάτων για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, καθώς τίθενται μικρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αγνωστο είναι αν θα γίνει περικοπή για όσους συνεχίζουν να τα εισπράττουν.
-Μείωση φοροαπαλλαγών. Το πόσες και σε ποιο ποσοστό θα κοπούν παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ αυτών θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο περιορισμός ή η κατάργηση άλλων (ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Η τρόικα έχει πειστεί ότι μπορεί να πάρει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τον τομέα αυτό.
-Αύξηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. Για πρώτη φορά δεν γίνεται λόγος μόνο στη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία, αλλά γενικώς σε όλη, οπότε αναμένεται νέο κύμα φόρων για όλα τα ακίνητα.
-Καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Το τι θα πιάσουν από τον τομέα αυτό παραμένει άγνωστο -αν και το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε 3,5 δισ. ευρώ.
-Αισθητή επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Συστήνεται φορέας ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση, με στόχο 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ναι μεν θεωρούν πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά παράλληλα πιστεύουν πως πρέπει να «δοθούν» περισσότερα στην «αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Για να επιτευχθεί η επιπλέον μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 πρέπει να γίνουν σημαντικές και εκτεταμένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ακολουθήσει.
Πηγή: newstoday.gr