Mε ομοβροντία από παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα θελήσουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά ούτε και να προκαλέσουν κοινοβουλευτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες εάν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν τους πείσει με τη νέα συμφωνία που κομίζει από την τρόικα και τις κινήσεις καλής θέλησης που εξετάζει να κάνει προς τη δοκιμαζόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αυτή την ώρα, και ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο για την πορεία της χώρας που διαμορφώνει το νέο «πακέτο σωτηρίας», τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση με άγριες διαθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το νέο στοιχείο στο εκρηκτικό πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του
Κινήματος είναι η πρόθεση ενός αξιοσημείωτου αριθμού βουλευτών να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αρνούμενοι να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τουλάχιστον όχι έτσι όπως έχει περιγραφεί ως τώρα. Επιλέγουν, δε, τον δρόμο της αποχώρησης για να διαχωρίσουν τη θέση τους από επερχόμενες αρνητικές, όπως πιστεύουν, εξελίξεις χωρίς να κατηγορηθούν ως «αποστάτες» - εξ ου και έχουν περιοριστεί δραστικά οι πιθανότητες να καταψηφίσει κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οπως διευκρινίζουν, δεν επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση ή να έχουν δική τους αυτόνομη κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά να διασώσουν την προσωπική τους παρουσία. Γι’ αυτό και εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν τις έδρες στο κόμμα τους - προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης των αναπληρωτών τους σε βουλευτές - ώστε να μη διαταράξουν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει περίπου μία δεξαμενή 8-10 βουλευτών που σκέφτονται αυτή τη, σχετικά ομαλή, διέξοδο και εκτιμάται ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν κάνει αποτελεσματικές κινήσεις, πιθανόν περίπου οι μισοί να μην υποχωρήσουν και να κάνουν τελικά τη σκέψη αυτή και πράξη.

Μια τέτοια κίνηση, εφόσον δεν αποτραπεί από το Μέγαρο Μαξίμου και εάν αφορά τουλάχιστον 3-4 βουλευτές, θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό ζήτημα έστω κι αν η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν κλονιστεί. Κυρίως το μήνυμα προς το οργανωμένο τμήμα και τη βάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ηχηρό, ενώ θα τροφοδοτήσει και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι πλέον «ύποπτοι» για μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 16 βουλευτές που απέστειλαν πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά θεωρούνται εκείνοι που αποφεύγουν να μιλήσουν έντονα και ανοιχτά κατά της κυβερνητικής πολιτικής. «Φοβόμαστε περισσότερο όσους δεν μιλάνε αλλά είναι φανερό ότι διαφωνούν, παρά εκείνους που εκτονώνονται με δημόσιες τοποθετήσεις και συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις», επισημαίνει αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας.

Η προοπτική αυτή πάντως έχει αιφνιδιάσει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που δεν ανέμεναν μέχρι πρότινος ότι η δυσφορία των βουλευτών θα έβρισκε και αυτή τη μορφή να εκδηλωθεί. Πρόθεση της ηγεσίας είναι να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, είτε επισήμως είτε έμμεσα, πλην σαφώς, αφού η ψήφιση του προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ομως από την ώρα που κάποιοι βουλευτές σκέφτονται την παραίτηση ένα τέτοιο μέτρο είναι άνευ ουσίας.

Πηγή: protothema.gr