Ενωτικός και αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση της χώρας και η Ελλάδα να βγει από την κρίση, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου αποθεώθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε και εγώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα δώσουμε τη μάχη. Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, γνωρίζω τον πόνο που έχουν. Μπορείτε όμως να στηριχτείτε επάνω μου αλλά και εγώ σε εσάς», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα θα πάρει το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας, το οποίο μάλιστα αποκάλεσε μαμούθ.

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές και οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας με αίσθημα ευθύνης», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχω μάθει να δίνω μάχες και θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο. Μπορείτε να στηριχθείτε πάνω μου και να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Μάλιστα, όπως είπε τα στοιχήματα που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι τρία: η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση, η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια και η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια που καταβάλει για εθνική συνεννόηση απέναντι στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, κάνοντας λόγο «για κομματικά παιχνίδια». «Πρότεινα συγκυβέρνηση, πρότεινα να συμφωνήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, όπως ο εκλογικός νόμος και το πολιτικό σύστημα ακόμη και με δημοψήφισμα. Ζήτησα να επαναδιαπραγματευτούμε μαζί με τα κόμματα το Μνημόνιο». 

Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τα εξής:

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μία στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας αμαρτίες άλλων και δίνουμε εδώ και 20 μήνες μάχη και έχει μείνει η χώρα όρθια. Έχουν γίνει αλλαγές όχι για σήμερα και για αύριο, αλλά για το μέλλον, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Είχαμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, που είχαν δημιουργήσει τα συμπτώματα των ελλειμμάτων και του χρέους και την αναξιοπιστία της χώρας μας γενικώς.

Επίσης ακόμη ένα στοίχημα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη διεθνή σκακιέρα. Να παίξει το ρόλο της ώστε να διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες, όπως είναι η ιδιοτέλεια στους οίκους αξιολογήσεις, οι οικονομικοί παράδεισοι που αφαιρούν πόρους από κράτη.

Έχουμε αδύναμο και φοβισμένο τραπεζικό σύστημα. Και πέραν όλων έχουμε για το μέλλον της Ελλάδας μία αμηχανία μέσα στην ΕΕ, ακόμη και λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτήν την κρίση.

Και βέβαια συζητήσαμε το θέμα των αλλαγών ώστε να φθάσουμε σε πλεόνασμα, να παράγει η χώρα περισσότερα από όσα ξοδεύει.

Έχουμε γι αυτά δύσκολη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαρκοζί αναφέρετε στις ευθύνες που έχει όλη η Ευρώπη.

Ζητώ από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς εθνικές φιλονικίες. Τους καλώ να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού, επί του οποίου οικοδομήθηκε η νέα Ευρώπη.

Είτε θα γράψει η Ευρώπη ιστορία, είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε τη δραματικότητα της στιγμής και να δουλέψουμε ενωμένοι στο πνεύμα της κρίσης.

Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αλλαγές ακόμη και επώδυνες, λόγω βάθους, ακόμη και εάν αδικεί πολλούς που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Αλλά όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Είναι ώρα μάχης, και σε αυτή τη μάχη είμαστε κι εγώ και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα παρόντες.

Και ξέρω και το κόστος και τις δυσκολίες. Μπορείτε να στηριχθείτε πάνω μου και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι δική μας ευθύνη κατ’ αρχήν.

Εγώ ζήτησα η προσπάθεια να γίνει και κοινή προσπάθεια. Πολλές φορές υπήρχε μικρή άρνηση, άλλες μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτά τα περιθώρια προσπάθησα να εξαντλήσω και θέλω την ευρύτερη εθνική συνεννόηση θα αποτελούσε και διαπραγματευτική δύναμη προς τους εταίρους μας.

Πρότεινα στους αρχηγούς των κομμάτων να συνεργαστούμε, να συνδιαπραγματευούμε με τους εταίρους μας για το νέο δάνειο για την Ελλάδα, πρότεινα να συμφωνήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Και άλλα πολλά θέματα που αφορούν το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και άλλες θεσμικές αλλαγές.

Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει να χαρακτηριστικά μίας κοινής εθνικής προσπάθειας και η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι θα οδηγήσουν σε αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση υπηρετώ και θα υπηρετώ την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος γι’ αυτό και ανακοίνωσα ότι σχηματίζω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εδώ και 20 μήνες έδωσα μάχη για να σωθεί η χώρα, με πολλά ανόμοια συμφέροντα που δεν θέλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους επειδή θίγονται τα συμφέροντα.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας, εδώ και τώρα εμείς οι ίδιοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές.

Θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε και σήμερα. Έχω εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.

Θα επιδιώξουμε και θα επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και εντός της Βουλής. Παράλληλα, είμαστε εμείς που έχουμε ευθύνη στην ιστορία και στον ελληνικό λαό και θα δώσουμε τη μάχη για να την κερδίσουμε για το μέλλον της νέας γενιάς.