Με τη φράση "υπάρχει ελπίδα", για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, έκλεισε τη δευτερολογία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αισιοδοξία του αναφερόμενος στο γεγονός ότι το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο, το έλλειμμα μειώνεται, η ανάπτυξη, έστω και δειλά, έχει κάνει την εμφάνισή της, οι εξαγωγές αυξάνονται κλπ.

Δεν εξωραΐζουμε τα πράγματα πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξαναδώσει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, προκειμένου αυτή η ελπίδα να φθάσει στον ελληνικό λαό.

Προηγουμένως, ο κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι αν δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει μέσα σε τρεις ημέρες. Και αναφερόμενος στα περί εναλλακτικής λύσης που λέγεται ότι υπήρχε, τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει (χωρίς το μνημόνιο) μόνο "αν κόβαμε όλους τους μισθούς από όλους τους υπαλλήλους". Τόνισε, πάντως, ότι το μνημόνιο δεν είναι ο στόχος, αλλά το φάρμακο.

Και σε ό,τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις αντοχές της κοινωνίας, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε, αναλύοντας τα στοιχεία Ελλάδας και Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση, ακόμα και η επαναδιαπραγμάτευση γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Και χαρακτήρισε ανεύθυνα όσα λέει η ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση. Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο έγινε διαπραγμάτευση των βασικών όρων και επετεύχθη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι αυτό γιατί η χώρα είχε αποκτήσει αξιοπιστία.

"Είναι ώρα μάχης και δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

"Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ", είπε επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και υποβολής αιτήματος για ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί στις 9 το πρωί της Παρασκευής, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Αυτό έγινε γνωστό στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθώς, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 48 ωρών από την κατάθεση του αιτήματος από τον πρωθυπουργό και, έτσι, λογικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται να ξεκινήσει την προσεχή Κυριακή το απόγευμα.

Πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Άμυνας Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Υποδομών, Δ. Ρέππα κ.α.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο Κοινοβούλιο ο κ. Παπουτσής δήλωσε: "Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε από τα τεκταινόμενα. Είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχω πλήρη συνείδηση της τιμής, της ευθύνης και της εντολής των πολιτών".

"Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"Όλοι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο 1965, πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου", υπογράμμισε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ ευθεία αναφορά στην "αποστασία" του 1965 έκαναν και άλλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (Ηλείας).