Για ορισµένους, το ποδόσφαιρο είναι είδος τέχνης. Υψηλής. ∆ιότι οι κινήσεις που γίνονται στο χορτάρι από τους άσους ισοδυναµούν µε τους ρόλους των ηθοποιών, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηµατογράφο. Υπάρχει συνάφεια ανάµεσα στις δύο µορφές τέχνης; Μπορεί ο αθλητισµός και δη το ποδόσφαιρο να συνυπάρξει µε την ηθοποιία; Περικλείει ή όχι ο πλέον εντυπωσιακός αγώνας ένα σενάριο γεµάτο ανατροπές;

Ο ΓιάννηςΣµαραγδής, διεθνούς φήµης σκηνοθέτης, ανέλαβε να δώσει τις απαντήσεις. Η πορεία του, πασίγνωστη. Από το «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» και το «Σιγά η πατρίδα κοιµάται», µέχρι τον «Καβάφη» και τον «Εl Greco». ∆ιαδροµέςσε ντοκιµαντέρ, σε ταινίες µικρού ή µεγάλου µήκους, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αρα, µε γνώσηνα πει την άποψή του τόσο για έλληνες όσο και για αλλοδαπούς άσους. Τι του κάνει... κλικ; Και επιπρόσθετα, καταλαβαίνει ποδόσφαιρο ή όχι;

«Ηµουν τρόπον τινά παίκτης του ΟΦΗ. Επαιξα στα τσικό της οµάδας, σε ηλικία 13-14 ετών. Τότε, το ‘58-’59». Ο Σµαραγδής ποτέ δεν άφησε τη µατιά του να φύγει, να εγκαταλείψειτην µπάλα. «Ναι, είναιαλήθεια πως λατρεύω το ποδόσφαιρο. ∆εν ξεχνώ άλλωστε τη φράση του Μπρεχτ, πως το ποδόσφαιρο είναι το µοναδικό άθληµα στον κόσµο που οιθεατές συµµετέχουν και νοµίζουν πως µπορούν να επέµβουν. Να διορθώσουν κάτι. Εχουν αυτήν την ψευδαίσθηση. Με φωνές όπως “πέτα έξω την µπάλα, ρεεε”, ή “τι κάνεις...”,νιώθουν κοντά στον αγώνα»!

Σε ποιον, άραγε, θα έκανε βιογραφία; «Στον Χατζηπαναγή! Με τίτλο “Ο σηµαδεµένος από τη µοίρα, ο παραλίγο µεγάλος”! Πολλές φορές τα πράγµατα δεν έρχονται όπως τα θέλουµε. Ο Χατζηπαναγής, λοιπόν, είχε µια ζωή γεµάτη ατυχίες. Μικρός όταν ήταν, αγωνίστηκε µε τη φανέλα της Εθνικής Σοβιετικής Ενωσης και αυτό τότε θεωρήθηκε µεγάλο γεγονός, αλλά στην πορεία ήταν οδυνηρό γιατί δεν του επέτρεψε να παίξει µε τα χρώµατα της Εθνικής Ελλάδας. Στη συνέχεια, παρά τιςσπουδαίες του ενέργειες, δεν έβαζε εύκολα γκολ. Ούτε πήρε τη µεγάλη µεταγραφή κι ας έφτασε κοντά. Τον έβλεπα να αγωνίζεται και έµοιαζε µε χορευτή, ανώτερος του Μέσι! Ειδικά οι πιρουέτες του ήταν το κάτι άλλο»! Ο Βάσια και ο Λιονέλ. «Ναι, µε τον Μέσι θα έκανα µια υπέροχη ταινία. Με ήρωα έναν µικρό που έβαλε στοίχηµα να πετύχει στο ποδόσφαιρο, ενώ όλοι έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρει. Θα είχε ξεκινήσει ως χορευτής! Πολύ ωραίο σενάριο. Θα ήταν ο ήρωας της οικογένειάς του και θα εκπλήρωνε το όνειρό του»!

Η αδρεναλίνη και ο Ναπολέων!

Ο ΘΟ∆ΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ είναι πασίγνωστος για τις ποσότητες τεστοστερόνης που κυλούν µέσα του! Θα ήταν περίπου αδιανόητο να µην είχε ακούσει για το θέµα ο Γιάννης Σµαραγδής.

«Είναι µια κλασική περίπτωση ατόµου που αν τού µετρήσεις την αδρεναλίνη θα βγει τρεις φορές πάνω από τον µέσο όρο! Τρεις φορές περισσότερη θα είναι από την αντίστοιχη ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Εχει κάποια ένστικτα...

Πώς να το πω. Ας µε συγχωρέσει, αλλά θα µυρίζει τραγίλα! Ο ιδρώτας του Ζαγοράκη θα τραβά πάρα πολύ τις γυναίκες. Αυτή την εντύπωση µου δίνει, και ο τίτλος της ταινίας θα ήταν “Ακατάσχετη αδρεναλίνη”».

Από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΟΚ, ένα ταξίδι στο παρελθόν: «Ο ∆οµάζος θα µπορούσε να είναι πρωταγωνιστής µιας κωµωδίας µε ήρωα ένα µικρό παιδί, ένα λαϊκό παιδί που προσπαθεί να γίνει ένας µικρός Ναπολέων. Είναι ο ήρωάς του. Η συµπεριφορά του προς όλους µοιάζει λες και ο κόσµος εξαρτάται από αυτόν. Λες και ο κόσµος κινείται γύρω από αυτόν. Θα είχε µεγάλο ενδιαφέρον, συνεπώς, να δούµε την εξέλιξη της ταινίας. Οταν µεγαλώσει, οι µοίρες τον βοηθούν να γίνει ο Ναπολέων. Ενας στρατηγός! Τίτλος, “Ο µικρός Ναπολέων”»!

«Ο Γκιγκς θα έπαιζε σε δραµατική ταινία»

Από το «Ο καλός στρατιώτης Ράιαν» στο «Ο εραστής της...». Και ποια δεν είχε ο µπαγάσας! Από άλλον τοπεριµένεις και από άλλον σου έρχεται.Ετσι, τα βρετανικά ταµπλόιντ στήνουν πάρτι µε τις αναφορές στις ατασθαλίες του «µίστερ 11» της θρυλικής Γιουνάιτεντ.

«Ο Γκιγκς δεν ξάπλωσεµε τη γυναίκα του αδελφού του; Στα µάτια µου θα µπορούσε να είναι ο ήρωας µιας ταινίας όπου τον υιοθετεί κάποια οικογένεια. Του προσφέρει τα πάντα. Μόρφωση. Αγαθά. Τον µεγαλώνει δίχως στερήσεις και σε περιβάλλον πολύ καλό. Στο τέλος, όµως, ο πρωταγωνιστής θα κοιµηθεί µε την κόρη του θετού του πατέρα! Εχει µέσα του κάτι το άγριο, βάρβαρα ένστικτα. Του βγαίνουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Χωρίς ηθικούς φραγµούς. Θα ήταν στην ταινία ένα άτοµο χωρίς ηθικές αρχές και αναστολές, ένα άτοµο ολότελα ακατέργαστο», σχολιάζει ο Γιάννης Σµαραγδής για τον ηλικίας 38 ετών ουαλό αριστερό εξτρέµ.

Μήτρογλου, ο «Μαύρος πειρατής»

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ είναι η νέα ταινίατου σκηνοθέτη µε τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Εκεί, ο Γιάννης Σµαραγδής µπορεί και να δώσει ρόλο σεέναν ποδοσφαιριστή. Ελληνα ποδοσφαιριστή!Προσέξτετο αναλυτικό σκεπτικότου: «ΟΜήτρογλουγια µένα θα ήταν ο “Μαύροςπειρατής”.Σε αυτήντην ταινία θα τον έχριζα ηθοποιό και πρωταγωνιστή. Μάλιστα, θα τον έπαιρνα καιστη νέα µουταινία.

Ο Μήτρογλου µου θυµίζει τους πειρατές. Οπως οι πειρατές δρουν µέσα στο σκοτάδι και δεν τους ξεχωρίζεις, έτσι κινείται κι αυτός. Είναι ένα κοµµάτι του σκοταδιού.

Μου αρέσει πολύ. Αλλά κατά βάθος, είναι καλό παιδί.

Οχι ό,τι δείχνει. Ενα αγαθό παιδί είναι ο Μήτρογλου».

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Κώστας Μήτρογλου µπορεί εκτός από ποδοσφαιριστής µε έφεση στο γκολ να εξελιχθεί και σε αστέρα του κινηµατογράφου. Γιατί ο σκηνοθέτης εκτιµά πως το ‘χει!

Ο βιοπαλαιστής

Η σειρά των ταινιών µε πρωταγωνιστές ποδοσφαιριστές θα είχε και Καραγκούνη! Γιώργο Καραγκούνη. «Η ταινία που θα γύριζα µαζί του θα έπαιρνε τίτλο “Ο λουστράκος”. Ενα µελόδραµα, µια ταινία του ‘60. Αλλης εποχής. Ο ήρωας κοιτά να ξεσκονίσει τα παπούτσια των άλλων, να τα γυαλίσει. Μόνο αυτό τον ενδιαφέρει, δεν τον νοιάζει κάτι άλλο στη ζωή του και δεν επηρεάζεται από τίποτα. Ενας µπρουτάλ τύπος ζει στον δικό του κόσµο».

«Η ρεβάνς ενός ψηλού»

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΙΑ∆Η µεγάλωσε ο σκηνοθέτης. Οι θύµησες κοινές. Οπως και οι εικόνες. Ποια είναι η γνώµη του για τον άλλοτε στράικερ;

«Η ταινία που θα έκανα µε τον Αντώνη Αντωνιάδη θα είχε τίτλο “Η εκδίκηση του ψηλού”. Πρόκειται για ένα λαϊκό, ένα ωραίο παιδί. Ενα ψηλό παιδί. Αχαρο στα µάτια των πολλών. Στα πρώτα βήµατά του στη ζωή αντιµετωπίζει τον γέλωτα των περισσοτέρων.

Τελικά, κόντρα στη γενική αντίληψη, καταφέρνει να σταθεί και να πετύχει µεγάλα πράγµατα.

Μάλιστα, όταν γίνεται σπουδαίος, οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε τον κορόιδευαν του ζητούν αυτόγραφο!

Χωρίς να γνωρίζουν ποιος πραγµατικά ήταν στο παρελθόν».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ