Mε κύριο αντικείμενο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, μια συνεδρίαση στην οποία η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ αύριο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας και στο Ecofin.
Η πολιτική «αναμπουμπούλα» που χαρακτήρισε τις τελευταίες μέρες την ελληνική πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς κινητοποιήσεις των πολιτών και την ανησυχία για περίπτωση ντόμινο της κρίσης και σε άλλες χώρες όπως είναι φυσικό, έχουν θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Μέσα στο όλο κλίμα ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σε συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Όπως είναι φυσικό εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει, ειδικά στους φτωχότερους Έλληνες κάποια προοπτική για να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι στο μέλλον καθώς και ότι η Ε.Ε, συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν ένα πατέρας που δέρνει το παιδί του.
Η όλη διαμορφωμένη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την προχθεσινή συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί για την στήριξη της Ελλάδας, είναι θα μπορούσαμε να πούμε κάπως ευνοϊκή για τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του κ. Βενιζέλου τόσο με τον κ. Γιούνκερ όσο και με τον αρμόδιο περί τα οικονομικά Επίτροπο κ. Όλι Ρεν.
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε και υπέρ αισιόδοξοι, γιατί, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Ωστόσο, μία χθεσινή πρόταση του κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγική εφημερίδα, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο στη δυνατότητα αναστολής της απαιτούμενης κατά 50% συγχρηματοδότησης των μεγάλων έργων από την Ελλάδα, όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.
Πατώντας σε αυτήν την πρόταση και έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως, βασική πρόθεση του νέου υπουργού Οικονομικών είναι να απελευθερωθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, μπορεί να τεθεί επί τάπητος το θέμα και έτσι να προετοιμασθεί το έδαφος για λήψη οριστικών αποφάσεων σε επόμενο Eurogroup.
Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σχετικά, όσο το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ παραμένει έκρυθμο, και όσο υπάρχουν φωνές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα είτε και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ.
Πηγή: Newstoday.gr