Πόσο κοστίζει, όμως, η απόδραση και σε πόσες τσέπες μπορεί να χωρέσει; Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο κόσμος υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ που έχει στην τσέπη, οι δεκάδες ελεύθερες παραλίες της Αττικής αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει τη θάλασσα και την αμμουδιά.

Για τον λόγο αυτό επειδή πλέον όλα επιβάλλουν γνώση και προετοιμασία παραθέτουμε εναλλακτικές και μια εικόνα της αγοράς που ισχύει αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας στοιχεία από δημοσίευμα του Εθνους και έρευνας του ΑΠΕ.

Μερικές από τις ελεύθερες παραλίες της Αττικής που μπορείτε να απολαύσετε έχοντας το δικό σας εξοπλισμό είναι:

1. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ

Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το κέντρο του Πειραιά βρίσκεται μία από τις πιο παραδοσιακές παραλίες της πόλης. Λόγω του ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη, όμως, δυσκολεύει αφάνταστα όσους πάνε για μπάνιο με το αυτοκίνητό τους αφού το πάρκινγκ είναι μεγάλο πρόβλημα. Η παραλία βρίσκεται αμέσως μετά το λιμάνι της Καστέλλας και λίγο πριν από τον Ναυτικό Ομιλο.

2. ΕΔΕΜ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η μεγάλη αμμουδιά του Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται λίγο μετά την παραλία του Φλοίσβου. Το όνομά της προέρχεται από το κέντρο που βρίσκεται στην αρχή της. Μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με το τραμ και να κατεβείτε στον σταθμό Εδέμ που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της παραλίας.

3. ΠΛΑΖ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν μία από τις πολλές οργανωμένες πλαζ του παραλιακού μετώπου. Μετατράπηκε, ωστόσο, από τον πρώην Δήμο Ελληνικού σε έναν χώρο που ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο δωρεάν και παράλληλα να απολαμβάνει υπηρεσίες που λίγο μακρύτερα θα πλήρωνε πολύ ακριβά. Η είσοδός της βρίσκεται στην πεζογέφυρα της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο.

4. ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Για παραλία που βρίσκεται σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας, η μηδενική, σε κάποια σημεία, αξιοποίησή της προκαλεί έκπληξη. Για να φτάσετε εκεί κατευθύνεστε μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος προς το Σούνιο και ακολουθείτε την πινακίδα «Παραλία Γλυφάδας». Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί η πινακίδα αυτή βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο πριν φτάσετε στην πόλη της Γλυφάδας.

5. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΒΟΥΡΙ

Με μία θαυμάσια αμμουδιά και θέα σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ποσειδώνος, η παραλία έχει πολύ κόσμο ακόμα και τις καθημερινές. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Οδηγείτε στη λεωφόρο Ποσειδώνος με κατεύθυνση το Σούνιο, ακολουθείτε την πρώτη πινακίδα για Καβούρι και μπαίνετε στην οδό Ηλιου. Η παραλία βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου.

6. ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΒΟΥΡΙ

Λίγο μετά τον Αγιο Νικόλαο, το Μεγάλο Καβούρι είναι άλλη μία όμορφη παραλία με αρκετό ελεύθερο χώρο για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώσουν για ξαπλώστρες και ομπρέλες. Προσπεράστε τον Αγιο Νικόλαο και συνεχίστε κατά μήκος της ακτής μέχρι να τη συναντήσετε.

7. ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΟΥΜΠΑΡΔΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Η είσοδος για την παραλία βρίσκεται λίγο μετά το 33ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου. Πρόκειται για μία εξαιρετική παραλία, σε έναν κόλπο που την προστατεύει από τα κύματα. Είναι, επίσης, μεγάλη σε μήκος και πολύ άνετη.

8. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Στο 36ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, ο Αγιος Δημήτριος είναι μία στενή παραλία, η οποία, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία να καθίσουν στη σκιά, αφού, σε απόσταση λίγων μέτρων από το κύμα, έχουν φυτευτεί αρκετά πεύκα. Κάποιοι μικροί φοίνικες που έχουν φυτευτεί δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από την αίσθηση του «εξωτικού».

9. ΠΕΥΚΟ

Βρίσκεται στο 41ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, λίγο μετά το Grand Resort στο Λαγονήσι. Είναι μία παραλία ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους αποφεύγουν το «οργανωμένο» αφού υπάρχει μόνο μία καντίνα που πουλάει τα απαραίτητα.

10. ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ

Ο μαύρος βράχος στην αριστερή πλευρά έχει δώσει το όνομά του στη γνωστή παραλία της Σαρωνίδας. Βρίσκεται στο 46ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου και, παρά το γεγονός ότι είναι καλά οργανωμένη, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο.

11. ΑΓ. ΝΙΚΟΛ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Από τις καλύτερες επιλογές. Η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο. Θα πρέπει να μπείτε στον παράδρομο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και να κάνετε δεξιά στο τελευταίο στενό πριν ξαναβγείτε στη Λ. Σουνίου.

12. ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ

Μεγάλη παραλία με καφέ άμμο και άπλετο ελεύθερο χώρο αφού παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη. Είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσετε αφού εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλαιάς Φώκαιας.

13. ΘΥΜΑΡΙ

Βρίσκεται στο 54ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και είναι μία πολύ αγαπητή παραλία για όσους δεν ενδιαφέρονται για πιο οργανωμένες καταστάσεις. Λίγο πριν φτάσετε, καλό είναι να κόψετε ταχύτητα γιατί το δρομάκι της εισόδου δεν φαίνεται εύκολα και αν το περάσετε θα πρέπει να κάνετε αναστροφή στη Λεωφόρο Σουνίου.

14. ΧΑΡΑΚΑΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Η παραλία βρίσκεται στο 62ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου, λίγο μετά το νησί του Πατρόκλου. Χωρίς κανενός είδους τουριστική οργάνωση, αλλά και χωρίς μαγαζιά σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να κολυμπήσετε βλέποντας τον Πάτροκλο και, αν δεν θέλετε να κάνετε ηλιοθεραπεία, να καθίσετε κάτω από τη σκιά ενός πεύκου.

15. ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΝΙΟΥ

Η παραλία βρίσκεται στο 72ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τον ναό του Ποσειδώνα, μέσα στον οικισμό Πασά Σουνίου. Η παραλία είναι γνωστή μόνο σε όσους έχουν σπίτι στην περιοχή, οπότε είναι βέβαιο ότι δεν θα πέσετε σε συνωστισμό.

16. ΕΡΩΤΟΣΠΗΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Οποιος θέλει να πάει Σάββατο ή Κυριακή στην Ερωτοσπηλιά θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίς γιατί το μεσημέρι γίνεται το αδιαχώρητο. Για να τη βρείτε κατευθύνεστε προς Πόρτο Ράφτη, στρίβετε αριστερά στο σούπερ μάρκετ του Γέγου και όταν φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στρίβετε αριστερά μέχρι να συναντήσετε την είσοδο της παραλίας.

17. ΧΑΜΟΛΙΑ

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες. Ακολουθήστε τον δρόμο που ξεκινά πριν από το Πόρτο Ράφτη και συνδέει την περιοχή με τη Λούτσα. Ακολουθήστε τις πινακίδες για Χαμολιά και θα πέσετε επάνω στην παραλία. Πηγαίνοντας μπορείτε να κάνετε μία στάση για να δείτε τον ναό της Αρτέμιδας.

18. ΑΓ. ΝΙΚΟΛ. ΛΟΥΤΣΑΣ

Οσοι ξέρουν λίγο περισσότερο την περιοχή προτιμούν να κολυμπήσουν στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Αν έρχεστε από τη Λεωφόρο Μαραθώνος στρίβετε δεξιά στο φανάρι της οδού Αρίωνος, μετά τη διασταύρωση της Καλλιτεχνούπολης, και συνεχίζετε για έξι χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε στην παραλία.

19. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Οταν φτάσετε στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας ανεβαίνετε την οδό Κυπρίων Αγωνιστών. Στο τέλος του δρόμου ακολουθείτε τις πινακίδες. Χρειάζεται προσοχή γιατί η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο και πρέπει να εντοπίσετε την κίτρινη πινακίδα που συστήνει στους λουόμενους να προσέχουν τις ακτές.

20. ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΧΙΝΙΑ

Λίγα χιλιόμετρα μετά τις οργανωμένες πλαζ της περιοχής υπάρχει η ελεύθερη και πολύ δημοφιλής παραλία του Σχινιά. Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο δρόμος είναι κακός, με κακοτράχαλους χωματόδρομους και σαμαράκια.

Οι τιμές

Στην Α' πλαζ του Αλίμου η είσοδος είναι δωρεάν και ανάλογα με τις επιλογές των Αθηναίων, η παραμονή μπορεί να κοστίσει περίπου 10 ευρώ το άτομο. Αυτό προκύπτει καταρχήν από την τιμή της ξαπλώστρας, που είναι στα 3,50 ευρώ για όλη την ημέρα, αλλά και από ο,τιδήποτε θα χρειαστεί ο λουόμενος να αγοράσει για να πιει ή να φάει κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί.

Σταθερό στο 0,50 ευρώ παραμένει το μπουκαλάκι νερό, ενώ τα αναψυκτικά «σκαρφαλώνουν» στο 1,60 και το κουτάκι της μπύρας στα 2 ευρώ. Φθηνότερος από τους καφέδες είναι ο κλασικός φραπέ με 2,50 που ...γίνεται φρέντο καπουτσίνο με 3 ευρώ. Όσοι δε, έχουν αδυναμία στα παγωτά, αυτά του εμπορίου κοστίζουν 2 ευρώ.

Ακριβότερη σαφώς θα είναι η θαλασσινή απόδραση για όποιον θελήσει να τσιμπήσει κάτι, καθώς ένα απλό σάντουιτς κοστίζει 3,50 ευρώ και ένα τοστ 2,50. Πάντως, σημειώνεται ότι οι τιμές είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα αναψυκτικά και τα παγωτά, υπάρχει και μείωση της τάξης του 30%-40%.

Σε απόσταση αναπνοής από την Α' πλαζ του Αλίμου, τα πράγματα ...σκουραίνουν, καθώς το χέρι θα πρέπει να μπει ακόμα βαθύτερα στην τσέπη. Αρχής γενομένης από την είσοδο στη πλάζ, της οποίας το κόστος κυμαίνεται ως εξής: Τις καθημερινές από Δευτέρα έως Παρασκευή υπάρχει γενική είσοδος 6 ευρώ με έκπτωση 50% για τους άνω των 65 και για τα παιδιά από 5-12 ετών. Το Σαββατοκύριακο τα δεδομένα αλλάζουν. Η είσοδος ανεβαίνει στα 8 ευρώ και αντίστοιχα για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά στα 4 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει ξαπλώστρα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 2 ευρώ.

Οι τιμές στα σνακ-μπαρ που βρίσκονται μέσα στον χώρο της πλαζ, είναι μεν μειωμένες σε σχέση με πέρσι έως και 20%, αλλά και πάλι αρκετά τσουχτερές, καθώς το αναψυκτικό φτάνει τα 3 ευρώ. Βασικά, τίποτα δεν στοιχίζει λιγότερο από 3 ευρώ εκτός από το νερό. - Το μικρό μπουκάλι παραμένει στο 0,50 και το μεγάλο στο 1 ευρώ.

Γενικά, φραπέ και αναψυκτικά από τα 3,50 ευρώ το 2010, φέτος έχουν πέσει στα 3 ευρώ, ο φρέντο από τα 4 στα 3,50, οι γρανίτες από τα 5 στα 3,50 και οι μπύρες από τα 5,50 στα 4,50 ευρώ.

Σχετικά οικονομικότερα θα είναι τα πράγματα για εκείνον που θα αποφασίσει να κολυμπήσει λίγο νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Ακτή της Βουλιαγμένης. Αλλά αν πάει εκεί από το κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας το κόστος της επιπλέον βενζίνης, του στοιχίζει περίπου το ίδιο. Ειδικότερα, η είσοδος είναι 4 ευρώ συν 3 ευρώ για όποιον θελήσει να χρησιμοποιήσει ξαπλώστρα. Οι κατάλογοι στα κυλικεία της πλαζ έχουν τον φραπέ στα 2,50 ευρώ, τον φρέντο εσπρέσο στα 3 τα αναψυκτικά και το τοστ στα 2 ευρώ.

Με λίγα λόγια το μπάνιο στην Αττική κοστίζει. Σε μία πλαζ με ελεύθερη είσοδο, το μπανάκι στοιχίζει περίπου 10 ευρώ το άτομο εκτός κι αν κάποιος έχει αποφασίσει από πριν ότι δεν θα πεινάσει ή δεν θα διψάσει. Αντίστοιχα στις πλαζ με είσοδο, το ποσό που απαιτείται είναι τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο. Για μια τετραμελή οικογένεια, δηλαδή, η ανάσα δροσιάς στη θάλασσα μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ.

Δεν είναι απορίας άξιον, λοιπόν, που πολλοί λουόμενοι φέτος παίρνουν και το ...δισάκι τους από το σπίτι. Νερό, καφές και σάντουιτς, όλα σπιτικά. Διότι, στην Ελλάδα η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Η οικονομική κρίση, πάντως, έτσι κι αλλιώς «χτύπησε» και τις πλαζ, όπου τουλάχιστον για την ώρα η προσέλευση των λουομένων σε σχέση με πέρσι, είναι μειωμένη έως και κατά 40% και όχι βέβαια.

Να σημειωθεί, ότι όσοι επιλέγουν τις οργανωμένες πλαζ τονίζουν ότι παρόλη την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται, τις προτιμούν, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερες ανέσεις, καθαριότητα και ασφάλεια.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ