Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 (26 Ιουνίου - 3 Ιουλίου), μέσα από το αφιέρωμα «Έτσι είμαι - Ανατρέποντας προκαταλήψεις».

Σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, θα προβληθούν 21 ντοκιμαντέρ γύρω από τις ανάγκες και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους και κυρίως τον αγώνα των ίδιων και των συγγενών τους κατά του στίγματος και της προκατάληψης που διακατέχει την κοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις.Ασθένειες όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, άτομα με νοητική καθυστέρηση, οι δυσκολίες αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρωταγωνιστούν στις ταινίες από τις οποίες τέσσερις είναι ελληνικές. Η Πριγκίπισσα Χριστίνη (2007) της Ίριδας Ζαχμανίδη, η Παράσταση (2003) του Νίκου Αλευρά, «Μαθήματα - Παθήματα: Τι θα γίνει ο Δημήτρης;» (2006) των Βάλερυ Κοντάκου και Γιάννη Μισουρίδη και «Η φάκα» (2010) της Μαρίνας Δανέζη.

Το αφιέρωμα «Έτσι είμαι - Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις», πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν ξένες ταινίες. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Οι Νευροτυπικοί» (2010) του Άνταμ Λάρσεν, που εξερευνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των όρων «φυσιολογικοί» και «αυτιστικοί», «Τ’ όνομά της είναι Σαμπίν» (2007), σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Σαντρίν Μπονέρ, πάνω σε ένα προσωπικό δοκίμιο-μαρτυρία, αλλά και μια καταγγελία για την έλλειψη συνεπούς και κατάλληλης περίθαλψης των ατόμων με διανοητικά προβλήματα (απέσπασε το βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Κανών του 2007), το ντοκιμαντέρ «Το αγόρι και το άλογο» (2009) του Μισέλ Οράιον Σκοτ, όπου με άξονα τη σχέση γονιών και αυτιστικών παιδιών, ο σκηνοθέτης αποδίδει με φωτεινά χρώματα τη γενναία μάχη των οικογενειών. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ι. Ρούπερτ.