Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Μακεδονία":

Γκρέμισαν ολυμπιακό έργο στην Ασπροβάλτα, το δεύτερο εθνικό προπονητήριο μετά τον Άγιο Κοσμά στην Αττική, έπειτα από αίτημα καταστηματαρχών και επαγγελματιών ότι... κρύβει τη θέα στη θάλασσα και δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών στην ακτή.

Η σκανδαλώδης ενέργεια, με ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης, να ξηλωθούν κερκίδες, φράχτες και λοιπός εξοπλισμός του γηπέδου, το οποίο χωροθετήθηκε για τη διεξαγωγή τεσσάρων ολυμπιακών αθλημάτων, έγινε ανενόχλητα εν μια νυκτί, προς ικανοποίηση των θαμώνων των καφέ μπαρ και αναψυκτηρίων της παραλίας.
Πρόκειται για το γήπεδο μπιτς βόλεϊ, ένα από τα δύο εθνικά προπονητήρια που χρηματοδοτήθηκαν από το περίφημο ολυμπιακό πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” και χωροθετήθηκε στην παραλία της Ασπροβάλτας με στόχο να προσελκύσει ομάδες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για τη διεξαγωγή μεγάλων τουρνουά το καλοκαίρι. Ένα γήπεδο που ανεγέρθηκε για να φιλοξενεί αγώνες και προπονήσεις αθλημάτων όπως το μπιτς βόλεϊ, το τάε κβον ντο, η ιστιοπλοΐα και η άρση βαρών.

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο από το γήπεδο έχουν μείνει μόνο τέσσερις πυλώνες φωτισμού, απομεινάρια του ολυμπιακού έργου, οι οποίοι θα μεταφερθούν κι αυτοί πολύ σύντομα σε άλλα δημοτικά στάδια του διευρυμένου δήμου Βόλβης.

Για το έργο δαπανήθηκαν 234.000 ευρώ (αρχικός προϋπολογισμός 60 εκατ. δρχ.), ωστόσο το πάλαι ποτέ ολυμπιακό “κόσμημα” στον νομό Θεσσαλονίκης έκανε... φτερά μέσα σε λίγες μέρες. Μετά την πάροδο της υποχρεωτικής πενταετούς σύμβασης για τη λειτουργία του εθνικού προπονητηρίου με τον πρώην δήμο Αγίου Γεωργίου, η σημερινή διοίκηση του καλλικρατικού δήμου Βόλβης αποφάσισε ότι δεν το χρειάζεται, άρα μπορεί να μετατοπίσει μέρος του εξοπλισμού σε άλλα γήπεδα των δημοτικών ενοτήτων της περιοχής, όπως τα Βρασνά.

Κυρίως όμως η διοίκηση του τοπικού συμβουλίου Ασπροβάλτας, η οποία λειτούργησε ανεμπόδιστα από τη διοίκηση του δήμου, υπέκυψε στις πιέσεις των μόλις δέκα καταστηματαρχών και επαγγελματιών τουρισμού της παραλιακής ζώνης που ζητούσαν επίμονα να “φύγει αυτό το έκτρωμα γιατί κρύβει τη θέα στη θάλασσα και δεν επιτρέπει στους τουρίστες και στους ντόπιους θαμώνες να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ακτή”.

Απαξιώθηκε γιατί ήταν... εμπόδιο
Το έργο λειτούργησε από το 2004 έως το 2009, ενώ από πέρσι ακόμα άρχισε να εμφανίζει σημεία εγκατάλειψης. Κανένας από τους τοπικούς παράγοντες δεν πίεσε τον δήμο και τους αθλητικούς συλλόγους να αναπτυχθεί αθλητική δραστηριότητα που θα έφερνε, μοιραία, ομάδες από τις βαλκανικές χώρες και τουρισμό. Αντίθετα όλοι τους, κάτοικοι και επαγγελματίες που διαθέτουν σπίτια και καταστήματα κατά μήκος της παραλίας, θεώρησαν ότι το ολυμπιακό προπονητήριο ήταν... εμπόδιο για τους θαμώνες.
Την επιχείρηση κατεδάφισης του γηπέδου κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Βόλβης Άγγελος Φραντζής, αποστέλλοντας σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο, Δημήτρη Γαλαμάτη.

“Έμαθα για την κατεδάφιση του γηπέδου προ ημερών, καθώς το θέμα δεν ήρθε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά πήρε απόφαση το τοπικό συμβούλιο. Είναι ντροπή ένα Ολυμπιακό Έργο, το δεύτερο προπονητήριο στη χώρα, για το οποίο δώσαμε μάχη να γίνει στην περιοχή μας που είναι παραθαλάσσια και δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, να γκρεμίζεται επειδή κάποιοι ενοχλούνται ή έχουν άλλου είδους συμφέροντα” σχολίασε ο κ. Φραντζής. Ανέφερε ότι η διοίκηση δεν ενημέρωσε κανέναν για αυτή την επιχείρηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν γνωρίζει ποιος ενέκρινε αυτή την απόφαση να γκρεμιστεί το ολυμπιακό γήπεδο.

Ενοχλούσε τους ταβερνιάρηδες

Ενοχλημένος από την παραμονή του γηπέδου στον παραλιακό χώρο όλα τα προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκε μιλώντας στη “Μ” ο ιδιοκτήτης παραλιακής ταβέρνας Νίκος Κοντοβάς. “Στην ουσία ήταν αξεσουάρ, διακοσμητικό στοιχείο που μας έκρυβε τη θέα στη θάλασσα. Πώς θα δουλέψουμε εμείς όταν οι πελάτες ξέρουν ότι θάλασσα υπάρχει αλλά θάλασσα δεν βλέπουν; Ήταν απαράδεκτο που έγινε εδώ”. Οι καταστηματάρχες, όπως είπε, πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη στον δήμο, αλλά τα λεφτά τους σε τόσο δύσκολες εποχές δεν τα βγάζουν όταν η πελατεία είναι περιορισμένη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι επαγγελματίες της περιοχής άσκησαν πίεση στον δήμο για την απομάκρυνση του γηπέδου.

Ανακουφισμένος από την απομάκρυνση του ολυμπιακού γηπέδου δήλωσε και ο ιδιοκτήτης παραλιακού αναψυκτηρίου Μανώλης Κελαηδίτης. “Από όσο ξέρω ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στα Βρασνά. Εδώ εξάλλου δεν εξυπηρετούσε κανέναν, ήταν μόνιμη εγκατάσταση που έφραζε την παραλία και ο κόσμος διαμαρτυρόταν πολύ συχνά. Και εμείς ζούμε από τον κόσμο”, σχολίασε. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι όλη η αθλητική δραστηριότητα επικεντρωνόταν λίγες μέρες τον Αύγουστο, και όλο το υπόλοιπο διάστημα το γήπεδο αποτελούσε εμπόδιο για τους πολίτες και τους καταστηματάρχες. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα δύο διπλανά στο πρώην γήπεδο beach bar, τα οποία λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια και τα οποία καρπώνονταν πελατεία από τους αθλητές και το νεανικό κοινό που συμμετείχε στους αγώνες. Οι ιδιοκτήτες σημείωσαν ότι το γήπεδο δεν ενοχλούσε κανέναν, αλλά ότι δυστυχώς το είχαν παρατήσει τελευταία και δεν γίνονταν αγώνες. Ανέφεραν μάλιστα ότι αιφνιδιάστηκαν όταν πριν από λίγες μέρες είδαν φορτηγά να φορτώνουν τις πτυσσόμενες κερκίδες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό για να τον μεταφέρουν αλλού.

Τι απαντά ο δήμος

Κληθείς να απαντήσει για ποιον λόγο γκρεμίστηκε το γήπεδο και ποιος έδωσε την εντολή, ο δήμαρχος Βόλβης κ. Γαλαμάτης δήλωσε στη “Μ” ότι “έτσι και αλλιώς δεν γίνονταν αγώνες, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν οι κερκίδες από τον χώρο και να μεταφερθούν σε άλλα γήπεδα. Εξάλλου δεν υπήρχε κάτι να γκρεμιστεί, ο εξοπλισμός ήταν παρατημένος και εγκαταλειμμένος”. Ανέφερε ακόμα ότι την απόφαση την πήρε το τοπικό συμβούλιο της Ασπροβάλτας και όχι το δημοτικό συμβούλιο. “Σε ό,τι αφορά την επιστολή του κ. Φραντζή την έλαβα, αλλά δεν πρόλαβα να εξετάσω το αίτημά του. Θα του δοθεί γραπτώς απάντηση και θα γίνει ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο” σημείωσε ο δήμαρχος. Για συλλογικό αίτημα των καταστηματαρχών και επαγγελματιών να απομακρυνθούν οι κερκίδες και να φύγουν οι φράχτες από την παραλία έκανε λόγο μιλώντας στη “Μ” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Μπουρλής. “Η απόφαση δεν ήταν μόνο του τοπικού συμβουλίου Ασπροβάλτας, η οποία ήταν ομόφωνη. Είχε ληφθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν ήρθαμε με το έτσι θέλω να γκρεμίσουμε το γήπεδο, δεν είχαμε λόγο να το καταστρέψουμε. Δεχθήκαμε τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των επαγγελματιών που δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα μαγαζιά τους στην παραλία”, τόνισε ο ίδιος. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει προγραμματισμός της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό σε ένα κέντρο αθλοπαιδιών που θα γίνει στα όρια των δημοτικών ενοτήτων Βρασνών και Ασπροβάλτας.
Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ακόμα ότι η διεξαγωγή τουρνουά στοίχιζε στον δήμο περί τα 15.000-20.000 ευρώ μόνο για λίγες μέρες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εμπόδιζε την είσοδο των πολιτών στην παραλία και τα μαγαζιά δεν μπορούσαν να δουλέψουν.

Πηγή: makthes.gr