Στην επικοινωνία που είχαν χθες ο κ. Ρεν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως απέρριψαν ως "μη ασφαλούς απόδοσης", τα μέτρα ύψους 3,8 δισ. από τα επιπρόσθετα 6,4 δισ. που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο.
Όπως είναι φυσικό, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δυσφόρησαν από το ότι τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προ λίγων ημερών, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο.
Έτσι πρότεινα είτε να επανέλθουν, είτε να βρεθούν άλλα, ισοδύναμης αποδοτικότητας.
Το Κεφαλικό Χαράτσι
Από την πλευρά του και σε μία προσπάθεια να αμβλύνει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά από τα 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά κλιμακωτά 1% για εισόδημα από 15.000 – 30.000 ευρώ, 2% από 30.000 – 60.000 ευρώ και 3% από 60.000 προκειμένου να σταματήσει την αφόρητη πίεση των χαμηλόμισθων.
Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να καλύψει τις απώλειες.
Έτσι επί τάπητος τίθενται:
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ κάτι που ήταν να εφαρμοστεί αλλά τελικά είχε βγει από το κάδρο. Αντ' αυτού,το οικονομικό επιτελείο προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, όμως η τρόικα δεν θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά είναι ισοδύναμης αποτελεσματικότητας.
Η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Και αυτό το μέτρο έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν όμως οδήγησαν στην αναβολή της εφαρμογής του. Εναλλακτικά το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση στα 60 λεπτά το χιλιόλιτρο, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλει αν θα αποφέρει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.
Στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά και τελειώνει σήμερα με την Τρόικα, περιλαμβάνονται ή επανεξετάζονται μέτρα όπως:
Η επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13%.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.
Πηγή: newstoday.gr