Κι αν, σε τελική ανάλυση, το πρωτάθλημα θα γίνει με 16 ή...
36 ομάδες. Ετσι κι αλλιώς, το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα είναι τόσο «αξιόπουστο» (για να θυμηθούμε το σαρδάμ του πρωθυπουργού) όσο οι άνθρωποι που το κουμαντάρουν.
ΕΚΕΙΝΟ που δεν γουστάρει ο κόσμος είναι η κοροϊδία. Να βλέπει κάποια στιγμή τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Πιλάβιο, ν' αποφασίζει να... κλείσει το μαγαζί του για 15 μέρες, να δίνει στον κόσμο την ελπίδα ότι κάτι πάει ν' αλλάξει και τελικά τα πράγματα να γίνονται χειρότερα από πριν.
ΜΗΝ ΤΟ σοβαρέψουμε, όμως, άλλο το πράγμα γιατί δεν αξίζει τον κόπο. Καλύτερα να το ρίξουμε στην πλάκα, διαβάζοντας απλώς αποσπάσματα από την... ιστορική ομιλία Πιλάβιου στην τελευταία γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, εκεί που πήρε την απόφαση εξυγίανσης για την οποία μιλάμε.
ΞΕΚΙΝΗΜΑ από την ατάκα που έγραψε ιστορία: «Καλούμε όλους να διαλέξουν τι ποδόσφαιρο επιθυμούν. Αυτό των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησης από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών; Ή μήπως προτιμά αυτό που προτείνουμε εμείς; Ενα ποδόσφαιρο στηριγμένο σε θεσμούς και κανόνες, σε αξιοπιστία, ηθική, χωρίς δεσμεύσεις και υπόγειες διαδρομές, ισονομία, ισοπολιτεία, σύγχρονο, προσαρμοσμένο στα παγκόσμια δεδομένα, με αξιοκρατία; Το δίλημμα είναι σαφές και όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Θα τους υποχρεώσουμε εμείς να πάρουν θέση». Είπε κι άλλα ωραία εκείνη την ημέρα:
**«Το ποδόσφαιρο έχει νόημα ως άθλημα με κανόνες, με ήθος, με διαφάνεια, με πνεύμα συναγωνισμού και άμιλλας. Αυτή είναι η καταστατική συνθήκη του ποδοσφαίρου. Αν αυτή η συνθήκη παραβιάζεται, αν οι κανόνες παρακάμπτονται, αν οι νόμοι και οι διατάξεις γίνονται κουρελόχαρτα, τότε το μόνο που απομένει είναι η ωμή βία. Αλλά τότε τη νίκη δεν την παίρνει ο καλύτερος. Τη νίκη την παίρνει ο βιαιότερος. Και η βία, ξέρετε, έχει πολλές μορφές. Υπάρχει η βία των χούλιγκαν, αλλά υπάρχει και η βία της εξαγοράς συνειδήσεων, υπάρχει η βία των συμφερόντων, υπάρχει η πολιτική βία του πελατειακού συστήματος και πάει λέγοντας».
**«Καλύτερο ποδόσφαιρο σημαίνει δικαιότερο, αξιόπιστο, με εμπλουτισμένες τις διαστάσεις του, ώστε να συγκινεί περισσότερο κόσμο και να το στηρίζει. Ποδόσφαιρο με σύγχρονο ήθος και με σύγχρονο μάρκετινγκ. Και ο πρώτος βασικός κανόνας του σύγχρονου μάρκετινγκ είναι: μην κοροϊδεύεις τον πελάτη. Δώσε του αξία μέσα από αυτό που παίρνει».
ΠΡΙΝ πιάσετε την κοιλιά σας από τα γέλια, καλό θα είναι να σταθείτε και στα κριτήρια με τα οποία θα έβγαιναν οι αδειοδοτήσεις των ομάδων: «Με πλήρη αντικειμενικότητα και εντιμότητα». «Στηριγμένη στους ισχύοντες νόμους» προχώρησε η ΕΠΟ. Μόλις, όμως, είδε ο πρόεδρός της τα σκούρα, έφερε εδώ τον γενικό γραμματέα της UEFA να βάλει κι αυτός ένα χεράκι για να μείνουν όλα όπως πριν. Πάνε, λοιπόν, και οι «διπλοί έλεγχοι» και τα «ISO από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία» και όλα. Στα σκουπίδια! Σαν να μην έγιναν. Ολοι θα παίξουν play offs. Καλοί, κακοί, άσχημοι, μετεξεταστέοι...
ΚΑΤΙ σπέσιαλ για το τέλος. Πάλι απ' τον Πιλάβιο: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα γίνει καλύτερο ή θα πεθάνει. Σας παρακαλώ αυτή τη φράση να τη συγκρατήσετε μέσα στο μυαλό σας γιατί δεν τη λέω τυχαία».
ΑΙΩΝΙΑ μας η μνήμη, λοιπόν...
Πηγή: Ελευθεροτυπία