Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθεται ο Ελληνικός Στρατός με απόφαση του ΑΣΣ, αλλά και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, εν όψει πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία (εκλογές Ιουνίου και κορύφωση σύγκρουσης ισλαμιστών-κεμαλιστών). Έχοντας ενστερνιστεί τα διδάγματα από το σχέδιο «Βαριοπούλα» στον Βόρειο Έβρο, ειδικά το ΓΕΣ και αντιλαμβανόμενο ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μελετήσει άριστα την αμυντική διάταξή μας και γνωρίζουν που και πότε να κτυπήσουν, αποφασίστηκε, σε συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα να ενισχυθούν όλες οι μονάδες της πρώτης γραμμής.
Το 2011 θεωρείται μια άκρως επικίνδυνη χρονιά για την ασφάλεια της χώρας σε σχέση με την εξ Ανατολών απειλή, κυρίως λόγω του τελικής πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία. Βάσει και του παραδείγματος της «Βαριοπούλας» θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει ενέργεια κατά της ελληνικής αμυντικής διάταξης ως αφορμή για "εσωπολιτικό ξεκαθάρισμα στην Τουρκία. Είτε μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου είτε μετά και με δεδομένη την ήττα των κεμαλικών, μία αντίδρασή τους όπως αυτή που σχεδίαζαν το 2003, είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Μία από τις απόφάσεις του ΑΣΣ της περασμένης εβδομάδα είναι η αποστολή στο Αρχιπέλαγος «Κάθε μονάδας των ειδικών δυνάμεων που είναι διαθέσιμη, με εξαίρεση τις μονάδες αλεξιπτωτιστών που θα διατηρηθούν ως στρατηγική εφεδρεία».
Η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μονάδων στα νησιά και η επάνδρωση νησίδων και βραχονησίδων, ακόμα και πίσω από την θεωρούμενη ως «πρώτη γραμμή» (θεωρείται πολύ πιθανή ενέργεια μακριά από τις τουρκικές ακτές, πολύ κοντά στον 25ο Μεσημβρινό), είναι ειλημμένη απόφαση. Όπως επίσης ειλημμένη απόφαση είναι η προώθηση βαρέων μονάδων αρμάτων και πυροβολικού κοντά στα σύνορα με την Έβρο.
Το παλιό δόγμα της «τακτικής υποχώρησης και αντεπίθεσης» πέθανε όταν ήρθε στο φως η «Βαριοπούλα» και αναδείχθηκαν τα σημαντικά σφάλματα στην αμυντική σχεδίαση του Έβρου. Ο αγώνας, αν χρειαστεί, θα δοθεί επάνω στην όριο γραμμή, αφού κατά γενική ομολογία διάφοροι κρίσιμοι παράγοντες που ξεκινούν από την δυνητική πολιτική αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης και φτάνουν μέχρι το κρίσιμο θέμα αποθεμάτων και εφεδρειών, δεν επιτρέπουν άλλου είδου αντιμετώπιση.
Ο αριθμός των ανδρών των ειδικών δυνάμεων που θα μεταφερθούν στα νησιά σίγουρα δεν είναι μεγάλος (μερικές εκατοντάδες), αλλά πρώτον το πρόβλημα της λειψανδρίας είναι κάτι παραπάνω από αισθητό και δεύτερον αρκεί στην παρούσα φάση η παρουσία. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το ΓΕΣ, αλλά και το Π.Ν. να βρεθεί αντιμέτωπο με την τοποθέτηση π.χ. από ένα τουρκικό συνεργείο κινητής τηλεφωνίας, μιας κεραίας σε ένα από τα θεωρούμενα από την Άγκυρα ως «γκρίζα» νησιά κοντά στον 25ο Μεσημβρινό με όλα τα επακόλουθα.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντίστοιχη κίνηση τον Ιούλιο του 2009 του ΓΕΕΘΑ που είχε στείλει επίσης 250-350 άνδρες των ειδικών δυνάμεων να επανδρώσουν νησιά του Αρχιπελάγους βάσει πληροφοριών που υπήρχαν για πιθανό «θερμό επεισόδιο» από την Τουρκία, είχε χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να ανεβάσουν το θερμόμετρο οι Τούρκοι. Έστειλαν σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου τηλεοπτικό συνεργείο να καταγράψει την αλλαγή φρουράς του νησιού με την «λεζάντα» της μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα σε αμφισβητούμενης κυριότητας νησιά.
Ελάχιστοι γνωρίζουν πόσο κοντά ήρθαμε τότε σε μία επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, αλλά και πως η ελληνική πλευρά κατάφερε να αποτρέψει την κρίση με άμεση κινητοποίση Στρατού, Ναυτικού και Λιμενικού.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ενίσχυση των μονάδων έχει αποφασιστεί να γίνει άμεσα. Και αυτή η ενίσχυση αφορά και υλικά και αποθέματα υλικών...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr