«Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, μια απόφαση, όπως είπε που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επομενα χρόνια, έτσι ώστε να μην τελεί διαρκώς η χώρα «υπό το φόβο των αγορών».
Εξασφαλίσαμε μια περίοδο σταθερότητας από εξωτερικές πιέσεις για να μην έχουμε ανάγκη να εξαρτόμαστε από δάνειες δυνάμεις», πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η νέα δανειοδότηση μπορεί να είναι ανάλογου ύψους με την προηγούμενη (110 δισ. ευρώ), ενώ οι όροι του νέου δανείου θα βασιστούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε ως ένα ακόμη θετικό βήμα επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα ταμεία της Ε.Ε. και με την καλύτερη, όπως είπε, στόχευσή τους.
Πλέον, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται στα λόγια αλλά στην πράξη.
«Είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να εξασφαλίστεί και η αναπτυξιακή ανάκαμψη», παρατήρησε σχετικά.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο και τις σχετικές πιέσεις που ασκούνται από πλευράς Ε.Ε. ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι όλοι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα την κρισιμότητα της στιγμής.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί, αρκέστηκε να πει ότι η χώρα έχει σταθεί όρθια, και ότι παρά τις δυσκολίες που αναγνώρισε ότι υφίσταται ο λαός, η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία.
Αναγνωρίζοντας τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι πολίτες, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων.
«Η κρίση χτυπάει συγκεκριμένα στρώματα.
Εκεί θα σκύψουμε όλοι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους», δεσμεύθηκε, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες στο φορολογικό σύστημα.
«Θα κάνουμε τα πάντα. Γι' αυτό έχουμε ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα έχουμε και ελάφρυνσή τους
O κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται «του στοιχίζουν προσωπικά». «Μη νομίζετε ότι μου αρέσουν αυτά που κάνω. Ούτε σαν άνθρωπο, ούτε σαν πολιτικό. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτά τα μέτρα προκειμένου να σώσουμε τη χώρα».
Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες για να προχωρήσουμε μπροστά, επανέλαβε, ερωτώμενος για τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και ότι ο ίδιος επέλεξε να μην φυγομαχήσει, βάζοντας πάνω από όλα το πατριωτικό καθήκον και όχι την «καρέκλα».
Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο του 2009 δεν γνώριζε το ύψος του ελλείμματος - «μας έλεγαν για 6 ή και 8% και τελικά διαπιστωσαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία ότι ήταν 15%. Αυτό το τερατώδες έλλειμμα δεν ήταν, φυσικά, ατύχημα. Ηταν αποτέλεσμα λάθους πολιτικής, αδράνειας, μιας κατεστημένης δομής που κανείς δεν ήταν ήταν διετεθειμένος να αλλάξει. Εμείς τολμάμε και τα αλλαζουμε όλα. Τολμάμε να συγκρουστούμε» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «η λαϊκή εντολή να μην χρεοκοπήσουμε». Θα συνεχίσουμε έως το φθινόπωρο του 2013, και τότε ο λαός θα μας κρίνει και θα του ζητήσουμε να ανανεώσει την εντολή του, εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.
«Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια δύσκολη και σε μια καταστροφική πορεία» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως αν δεν είχαν γίνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σήμερα το αποτέλεσμα θα ήταν η διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τιο θα γινόταν σε περίπτωση χρεωκοπίας. «Θα έκλειναν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θα αναγκαζόμασταν να μειώσουμε τις συντάξεις κατά 60 ή και κατά 70%. Δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Οι στρατιωτικοί, οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, όλοι οι δημόσιοι υπαλληλοι θα έμεναν απλήρωτοι. Η κρίση θα παρέσερνε τον ιδιωτικό τομέα».
Σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο ίδιος από τη Βουλή παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα, καθώς όπως ανέφερε, είναι «μια δυνατότητα να κάνουμε τομές και αλλαγές απαραίτητες για να υπάρξει ένα αίσθημα δικαίου».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής. .
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκε το μεταναστευτικό με στόχο να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Συζητήθηκαν επίσης η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων στην ΕΕ και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, για την οποία -πρόσθεσε- ότι θα υπάρξει τεχνική επιχειρησιακή ακόμα και οικονομική υποστήριξη.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αναθεώρηση του Δουβλίνου και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών σε θέματα ασύλου.
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, επανέλαβε πως θέση της Ελλάδας είναι να βρεθεί ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό και κινήσεις όπως η πρόσφατη με την τοποθέτηση του αγάλματος του Μ.Αλέξανδρου δεν βοηθούν.
Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη - σύντομα - της Κροατίας στην Ευρωπαίκή Ένωση, η οποία πλέον θα αριθμεί 28 μέλη, καθώς στις προοπτικές ένταξης της Σερβίας.
Πηγή: Tanea.gr