Επί τη ευκαιρία του πρώτου εν Ελλάδι φιλικού του Ολυμπιακού, το overlap.gr αναλύει την προετοιμασία του Ολυμπιακού, τις νέες προσθήκες και τις παλιές …συνήθειες. Bρεθήκαμε στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» όπου και παρακολουθήσαμε την φιλική αναμέτρηση με την αγγλική Γουέστ Μπρόμιτς και σε συνδυασμό με τα προηγούμενα φιλικά των «ερυθρολεύκων» προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις μεταγραφικές κινήσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού και την δουλειά του προπονητικού επιτελείου.

Μια πρώτη τακτική ματιά

Το κυριότερο σημείο που αξίζει προσοχής είναι η τακτική «μονοτονία» που επέδειξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα. Σε όλους τους αγώνες που παρακολουθήσαμε, ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποίησε το ίδιο σύστημα και την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία: τέσσερις αμυντικούς, δύο μέσους (ο ένας με αμυντικό ρόλο και ο άλλος με υποστηρικτικό), δύο πλάγιους χαφ, έναν επιθετικό και έναν …Φουστέρ. Πρωταρχικό μέλημα των ποδοσφαιριστών (παλιών και νέων) ήταν φυσικά η ασταμάτητη πίεση πάνω από την σέντρα και θα έλεγε κανείς ότι αυτό ήταν και το βασικό τεστ στο οποίο «διαγωνίστηκαν» οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Η μονότονη αυτή τακτική διάθεση από τον προπονητή του Ολυμπιακού δείχνει εν πολλοίς τις σκέψεις του εν όψει των επίσημων διοργανώσεων, αν και πρέπει να περιμένουμε και τα υπόλοιπα παιχνίδια προετοιμασίας για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα:

Βέβαια, η επιμονή του Βαλβέρδε σε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού προσφέρει αναπόφευκτα ισχυρά πλεονεκτήματα, όσον αφορά στο βαθμό αφομοίωσης των εντολών που δίνει σε κάθε παίχτη (ή/και σε κάθε θέση). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τόσο το προπονητικό επιτελείο όσο και η διοίκηση του Ολυμπιακού θέλουν να βελτιώσουν περαιτέρω το περσινό τρόπο παιχνιδιού παρά να αποκτήσουν εναλλακτικές τακτικές λύσεις. Ο σχεδιασμός αυτός φυσικά δυναμώνει τον πρωταθλητή Ελλάδος σχετικά με την διεκδίκηση του επερχόμενου πρωταθλήματος, όμως αποτελεί ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητά του στους αγώνες των ομίλων του Champions League.

Λίγα λόγια για τον φιλικό αγώνα με την Γουέστ Μπρόμιτς

Στον αγώνα της Πέμπτης είδαμε ξανά τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο και ένα μέτριο (έως κακό) δεύτερο ημίχρονο, κάτι ανάλογο με όλα τα προηγούμενα φιλικά παιχνίδια αλλά και ανάλογο με τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην αρχή της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Είναι ξεκάθαρο ότι η πτώση αυτή στην απόδοση των ερυθρολεύκων οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην αντοχή των ποδοσφαιριστών να διατηρήσουν το ανελέητο pressing που εκτελούν στο πρώτο ημίχρονο. Παίχτες κλειδιά όσον αφορά αυτό το ζήτημα είναι αναμφίβολα ο Ιμπαγάσα με τον Φουστέρ καθώς επίσης και η τριάδα της επίθεσης (Μιραλάς, Τζεμπούρ και Ριέρα). Θεωρητικά, οι κινήσεις για την απόκτηση των Φέισα και Γέστε αποσκοπούν στο να αναπληρώσουν αυτό το κενό και το rotation μεταξύ αυτών είναι κάτι που θα δούμε αρκετές φορές στο μέλλον.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης, ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ριέρα ξεκίνησε ως δεξί χαφ και διατήρησε τη θέση του εκεί για ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο (ενώ έχουμε συνηθίσει να αλλάζει πλευρές με τον Μιραλάς). Έτσι ο Μιραλάς κινήθηκε μόνο από την αριστερή πλευρά με τον Τζιμπούρ να είναι ο ξεκάθαρος επιθετικός του Ολυμπιακού. Τόσο ο Ριέρα όσο και ο Μιραλάς συνέκλιναν διαρκώς προς το κέντρο της περιοχής αναζητώντας είτε στήριγμα στον Φουστέρ και τον Ιμπαγάσα είτε κάθετη πάσα στον Τζιμπούρ. Κατά τα άλλα δεν παρατηρήσαμε κάτι διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ η αγγλική ομάδα κλείστηκε αρκετά στο δικό της γήπεδο, έχοντας εμφανές πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του αγώνα.

Οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές

Φράνκο Κοστάντζο

Όσοι από εσάς έχουν παίξει το διάσημο παιχνίδι Football Manager, θα γνωρίζουν για το χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο των τερματοφυλάκων, το eccentricity (εκκεντρικότητα). Ο Αργεντίνος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έχει …αρκετό από αυτό και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την «μουρμούρα» που υπάρχει στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Ο χαρακτήρας ενός τριαντάχρονου ποδοσφαιριστή σπάνια μπορεί να αλλάξει και έτσι αναμένουμε να δούμε τον Φράνκο Κοστάντζο να καρδιοχτυπά τους ερυθρόλευκους με τις ανούσιες τρίπλες του στην περιοχή του. Πέραν αυτού, διαθέτει γρήγορη έξοδο, γρήγορη και καλή μεταβίβαση με τα χέρια και τα πόδια, επικοινωνεί διαρκώς με τους αμυντικούς και μέχρι στιγμής είναι σταθερός στις αποκρούσεις του. Σχετικά με τα ρεφλέξ του, έχουμε δει να πραγματοποιεί δύσκολες επεμβάσεις αλλά και «παράξενες» φάσεις όπου φαίνεται να μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα. Συμπερασματικά η εκκεντρικότητά του είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο…

Ιωσήφ Δασκαλάκης

Ο 28χρονος τερματοφύλακας αναμένεται να αποτελέσει την εναλλακτική λύση κάτω από τα γκολπόστ του Ολυμπιακού, αν και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η περίπτωση του Κοστάντζο. Φυσικά όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν παρακολουθήσει τον Δασκαλάκη στο ελληνικό πρωτάθλημα και σε γενικές γραμμές είναι γνωστά τα προσόντα του. Το ύψος του (1,93) αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό πλεονέκτημα καθώς επίσης και οι 100 και πλέον εμφανίσεις του στην επαγγελματική κατηγορία.

Πέταρ Γκρίμπιτς

Ο νεαρός Μαυροβούνιος (23 ετών) αγωνίστηκε κυρίως ως δεξί χαφ και έδειξε καλά στοιχεία. Διαθέτει αρκετά καλά τεχνικά στοιχεία ενώ είναι αρκετά γρήγορος για το ύψος του (περίπου 1,90). Η ταχύτητά του οφείλεται επίσης και στην καλή τοποθέτηση του σώματός του στις μονομαχίες που έχουμε δει μέχρι τώρα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τελικά θα παραμείνει στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αν και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Χαβίτο

Ο 27χρονος ακραίος Ισπανός μέσος αποτελεί άλλη μια λύση για την δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού και αναμένεται να αποτελέσει μέρος του φετινού ρόστερ. Ο Ισπανός χαφ διαθέτει την διάθεση που απαιτεί ο Βαλβέρδε στο συνεχές pressing και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εισηγήθηκε την μεταγραφή του στους ερυθρόλευκους. Στατιστικώς, η αναποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα (σε 168 αγώνες με τον Άρη σκόραρε 21 φορές) αποτελεί τροχοπέδη για την διεκδίκηση μιας θέσης στην αρχική ενδεκάδα. Η ταχύτητά του όμως μπορεί να τον προκρίνει ως λύση σε κάποιο δύσκολο εκτός έδρας αγώνα (ιδιαίτερα στο Champions League).

Αλεξάντερ Κάταϊ

Ο νεαρότερος εκ των νεοαποκτηθέντων (20 ετών) Αλεξάντερ Κάταϊ έχει δοκιμαστεί στη θέση του Φουστέρ αλλά και στην θέση του επιθετικού. Έχει πετύχει 2 όμορφα ομολογουμένως τέρματα, όμως δεν θεωρούμε ότι έχει εντυπωσιάσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Λογικά θα δοθεί δανεικός για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και θα επανεκτιμηθεί του χρόνου.

Ιβάν Μαρκάνο

Ο Ισπανός αμυντικός Ιβάν Μαρκάνο αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού δίχως οψιόν αγοράς, γεγονός που άλλοτε αποτελεί πλεονέκτημα και άλλοτε μειονέκτημα. Ο 24χρονος αμυντικός έχει αγωνιστεί σε όλα τα φιλικά παιχνίδια, πάντοτε ως στόπερ (και πιο συγκεκριμένα αριστερό στόπερ). Παρόλο που αρχικά είχε ακουστεί ότι θα αποτελεί το αριστερό μπακ του Ολυμπιακού (ίσως διότι πολλοί δεν θεωρούσαν τον Χολέμπας ως βασικό) τελικά διαπιστώνουμε ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον προορίζει ως εναλλακτική λύση στα στόπερ. Διαθέτει πολύ καλά τεχνικά στοιχεία και ιδιαίτερα κοντρόλ και πάσα. Στα φιλικά που αγωνίστηκε φάνηκε να υστερεί στις αλλαγές κατεύθυνσης ενώ δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Οι δανεισμοί του από την Βιγιαρεάλ στην Χετάφε και τον Ολυμπιακό αποτελούν ερωτηματικό, όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι πέρυσι είχε πάνω από 20 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με την Χετάφε.

* Φέισα και Γέστε δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα, οπότε θα τους αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο.

Χολέμπας και Μανιάτης

Ο Χοσέ Χολέμπας είναι γνωστό ότι προκαλεί «μουρμούρες» στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Ίσως όχι άδικα, αφού σε αυτή τη θέση έχουν αγωνιστεί ποδοσφαιριστές όπως ο Γεωργάτος και ο Ραούλ Μπράβο. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια που καταβάλει και την βελτίωση που έχει επιτύχει ο Γερμανο-Έλληνας ποδοσφαιριστής των ερυθρολεύκων. Τα σωματικά του προσόντα είναι εντυπωσιακά: ύψος, δύναμη στις διεκδικήσεις, μηδαμινοί τραυματισμοί, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ταχύτητα. Στο απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού του Βαλβέρδε τα χαρακτηριστικά του Χολέμπας ταιριάζουν απόλυτα και φαίνεται να αρκούν στον Ισπανό προπονητή, παρά τις περιορισμένες δυνατότητές του στην δημιουργία φάσεων (κακή σέντρα και τρίπλα). Παρόλα αυτά στα φιλικά που έχουμε δει μέχρι τώρα, φαίνεται να έχει βελτιωθεί αρκετά σε βασικά στοιχεία της επιθετικής ανάπτυξης, όπως ο συνδυασμός του με τον εκάστοτε ακραίο αριστερό χαφ και τις επιλογές του, όπου προτιμά μια απλή μεταβίβαση αντί κάποιας διείσδυσης ή σέντρας.

Η παρουσία του 25χρονου Γιάννη Μανιάτη στην καλοκαιρινή προετοιμασία των Πειραιωτών έχει δώσει το δικαίωμα στη διοίκηση της ομάδας να σκέφτεται το ενδεχόμενο πώλησης του Βασίλη Τοροσίδη. Η ανταμοιβή της προσπάθειάς του ήρθε με μια θέση βασικού στον φιλικό αγώνα της Πέμπτης και ο Έλληνας αμυντικός πραγματικά άρπαξε την ευκαιρία «από τα μαλλιά». Πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση και έδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού. Αν και δεν διαθέτει την έξτρα ενέργεια που μπορεί να κάνει ο Τοροσίδης, είναι ίσως αποτελεσματικότερος στα αμυντικά του καθήκοντα και ειδικά στις εναέριες μονομαχίες.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο του άρθρου, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε θα προσπαθήσει – με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού – να βελτιώσει τα περσινά προβλήματα: την διατήρηση του ρυθμού και την αποτελεσματικότητα στην τελική ενέργεια. Προς το παρόν έχει δείξει αδυναμία στις στημένες φάσεις (γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Βαλβέρδε), γεγονός παράδοξο αν σκεφθεί κανείς ότι πέρυσι δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ από στημένη φάση.

Άπαντες στο λιμάνι ασχολούνται πλέον με την ενίσχυση ενός αμυντικού χαφ που θα μπορέσει να κάνει την διαφορά στο χώρο του κέντρου. Μέχρι τότε ο προπονητής του Ολυμπιακού θα πορεύεται με τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει και όχι με εκείνους που καθημερινά παρελαύνουν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των site.

ΠΗΓΗ: overlap.gr