Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γερουλάνου στην εφημερίδα "Μακεδονία":

Για την απονομή δικαιοσύνης: «Στο εδώλιο βρίσκονται μικρές και μεσαίες ομάδες, διότι τα στοιχεία που έστειλε η UEFA για τους στημένους αγώνες αφορούν μικρές και μεσαίες ομάδες.
Λογικό είναι η διαδικασία να ξεκινήσει από εκεί.

Όμως δεν αδικώ κανέναν που συμμερίζεται τη δυσπιστία που εκφράζει η ερώτησή σας ούτε απέναντι στην πολιτεία, ούτε απέναντι στη δικαιοσύνη, ούτε απέναντι στους φορείς του ποδοσφαίρου.
Δεν αδικώ κανέναν που αναρωτιέται αν η διαδικασία που έχει ξεκινήσει θα φτάσει στην εξυγίανση του αθλήματος, και η πραγματικότητα είναι ότι κανείς μας δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρίνουμε και να κρινόμαστε από κάθε μας βήμα και, με βάση αυτό, να σχεδιάζουμε την επόμενή μας κίνηση. Εμείς αυτό κάνουμε και αυτό που βλέπουμε είναι ότι η διαδικασία, για μία φορά, ξεκίνησε σε καλύτερη βάση από ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν.
Ας δείξουμε λοιπόν λίγο υπομονή. Γνωρίζω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από γρήγορα αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να περιμένουμε η δουλειά που γίνεται στο ποδόσφαιρο να εξιλεώσει ό,τι πήγε λάθος στην ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια».

Για την έναρξη του πρωταθλήματος: «Το πρωτάθλημα ξεκίνησε διότι το αποφάσισε η Σούπερ Λιγκ. Δική της απόφαση είναι. Η έναρξη του πρωταθλήματος, για εμάς, δεν σημαίνει ότι τελειώνει η διαδικασία της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου. Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι όποιος παίξει μπάλα αυτό το Σαββατοκύριακο θα παίξει και το επόμενο - ούτε σε ό,τι αφορά την αθλητική δικαιοσύνη ούτε σε ό,τι αφορά την πολιτεία. Η διαδικασία που ξεκίνησε θα πάρει μήνες, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε νέα δεδομένα όσο θα προχωρά το πρωτάθλημα».

Για τις επιτροπές αδειοδότησης των ΠΑΕ: «Η ΕΠΟ έχει τα δικά της κριτήρια και τις δικές της διαδικασίες, και η πολιτεία τις δικές της. Η πρώτη εξετάζει μόνο τις ομάδες που θα αγωνιστούν στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία, τη Σούπερ Λιγκ, με βάση το σύστημα αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ, ενώ η πολιτεία, μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εξετάζει όλες τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (είτε είναι ποδοσφαίρου, είτε μπάσκετ, είτε βόλεϊ) για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο αθλητικός νόμος για να λειτουργούν ως τέτοιες.

Το νομοσχέδιο που καταθέσαμε επιχειρεί να καλύψει τα κενά που μπορεί να υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Πέρασε από δύο υπουργικά συμβούλια και τώρα πάει στη Βουλή, για να συζητηθεί από τα κόμματα.
Θα συζητηθεί δύο φορές στην επιτροπή και την ολομέλεια και, αν υπάρχουν κενά, μπορεί να ενδυναμωθεί. Είμαστε ειλικρινά ανοιχτοί σε προτάσεις. Θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο να στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις που ζητούν την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος μου εξέφρασε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και δεσμεύτηκε να φέρει προτάσεις που θα το κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Μακάρι να δούμε την ίδια στάση από όλους».

Για την εφαρμογή του αθλητικού δικαίου από την ΕΠΟ: «Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ μας ξάφνιασε αρνητικά. Είχε ξεκινήσει μια διαδικασία και προχωρούσε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτεία θα έφερνε το νέο νομοσχέδιο, η ΕΠΟ το νέο αυστηροποιημένο δίκαιο, η UEFA την τεχνογνωσία, ο ΟΠΑΠ τις ρήτρες βίας. Και ξαφνικά είχαμε το πισωγύρισμα της επιτροπής.
Δεν κρίνω κατά πόσο ήταν δίκαιη η απόφαση, ούτε είναι αυτός ο ρόλος μας.

Όμως ήταν μια απόφαση που δεν εντάσσεται στο υπάρχον αθλητικό δίκαιο, και άρα αφήνει πολλά ερωτηματικά, κατά πόσο θα τηρηθεί το καινούργιο. Γι΄ αυτό και εμείς είπαμε ότι θα κόψουμε τα χρήματα μέχρι να δούμε ότι τηρείται. Ο ΟΠΑΠ ανέστειλε την υπογραφή συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε θα δούμε πώς πάνε τα πράγματα».

Για τα κρούσματα βίας στα γήπεδα: «Δεν πιστεύω ότι μπορούν να εξαλειφθούν. Σίγουρα όχι άμεσα.
Πιστεύω όμως ότι μπορούν να περιοριστούν ουσιαστικά. Η βία στα γήπεδα έχει κοινωνικές προεκτάσεις και, από αυτή την άποψη, το θέμα είναι σύνθετο και ξεπερνάει τα όρια των γηπέδων.
Πολλά πρέπει να αλλάξουν για να εξαλειφθεί. Μέχρι εκεί όμως. Διότι δεν χρωστάει τίποτα ένα συναρπαστικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, να καταστρέφεται από τέτοια φαινόμενα. Ούτε επειδή το φαινόμενο είναι σύνθετο πρέπει κανείς να σηκώνει τα χέρια.

Αν θέλουμε το γήπεδο να γίνει και πάλι χώρος που χαίρονται οι οικογένειες, που μπορείς να χαρείς το άθλημα χωρίς να φοβάσαι, πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοια φαινόμενα.
Αλλά για να πείσουμε, πρέπει να το πούμε και να το εννοούμε όλοι, από την πολιτεία και τις ομάδες μέχρι τους ίδιους τους φιλάθλους που κουράστηκαν να είναι έρμαια μερικών ανεγκέφαλων.
Θέλω να πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».