H συσκευή, που δημιουργήθηκε από το Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL), όχι μόνο εντοπίζει αυτόματα ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό, αλλά...προειδοποιεί τους γιατρούς μέσα σε δευτερόλεπτα, βοηθώντας την πιο γρήγορη θεραπεία των ασθενών.

Ο David Atienza, επικεφαλής του εργαστηρίου Embedded Systems του πανεπιστημίου, αναφέρει ότι "πολλά προβλήματα στην καρδιά δεν γίνονται εύκολα κατανοητά. Είναι δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν, το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτή η συσκευή, θα βοηθήσει, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της κάθε περίπτωσης".

Η μικρή, ελαφριά οθόνη, περιλαμβάνει τέσσερα ηλεκτρόδια (φωτό), που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του ασθενούς και συνδέονται σε ένα είδος ραδιοφωνικής συσκευής και σε ένα τσιπ υπολογιστή, πάνω στη ζώνη του. Τα δεδομένα πηγαίνουν κατευθείαν στο smartphone του χρήστη και μπορούν να γίνουν ορατά σε πραγματικό χρόνο για διάστημα 150 ωρών ανά φόρτιση.

Πολύπλοκοι αλγόριθμοι δείχνουν τυχόν ανωμαλίες, με τα δεδομένα αυτά να στέλνονται αυτόματα στον γιατρό μέσω επισύναψης κάποιας εικόνας, κειμένου ή e-mail.

Xρειάστηκε διάστημα τεσσάρων ετών για την τελειοποίησή του και εντάσσεται στο πρόγραμμα "Φύλακες-Άγγελοι για μια Εξυπνότερη Ζωή" ("Guardian Angels for a Smarter Life") του Πολυτεχνείου της Λωζάνης.

Σημειώνεται ότι ήδη, αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν εφαρμογές "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων, αλλά η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτουν πολλά εμπόδια για την ευρεία χρήση τους.

Ο κ. Atienza αισιοδοξεί ότι η χρήση των συσκευών αυτών θα φέρει νέες τεχνικές ανάλυσης, που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και θα σώσουν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: CNN