Νίκος Χατζηνικολάου: "Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα φοβάμαι πιο πολύ, παρότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει διασπορά παράλληλη και πόσο έντονη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Νομίζω ότι εκεί, στη Βόρεια Ελλάδα, θα συνιστούσα πρώτα πρώτα σε όλους τους χώρους εργασίας που είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία να περιοριστεί στο 10% η φυσική παρουσία και το 90% σε τηλεργασία.
Το δεύτερο, θα συνιστούσα ακόμα και μέσα στις οικογένειες και στις οικογενειακές σχέσεις, οι άνθρωποι που έχουν έστω υποψία επαφής με κρούσμα να αποστασιοποιούνται ακόμα και μεταξύ τους. Να μην αγκαλιάζονται, να μην έχουν κοντινή επαφή γιατί προφανώς για να έχουμε τόσα κρούσματα η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλους τους χώρους και δεν μπορεί να ελεγχθεί με τον τρόπο που εφαρμόζουμε το lockdown", δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Μιλώντας στον realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε ότι: "υπάρχει μια ηλιαχτίδα επειδή δεν ξέραμε πόσα ήταν τα κρούσματα πριν ξεσπάσει αυτή η τεράστια διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να προϋπήρχαν πολλά και τώρα να τα διαπιστώνουν τα τεστ, αλλά η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και μάλιστα σε ΜΕΘ και η αύξηση των θανάτων σημαίνει ότι εδώ και 15-20 ημέρες είχαμε αντίστοιχα μεγάλη αύξηση στα κρούσματα. Τώρα πλέον χρειάζεται αποστασιοποίηση συνεχείς σε όλους τους χώρους δεν έχουμε άλλη ελπίδα. Αν δεν είναι απαραίτητο να βγούμε από το σπίτι, να μην βγούμε καν, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα".
"Πρέπει να γίνουν όλοι σχολαστικοί, είναι μεγάλη η διάδοση", συμπλήρωσε. "Το μόνο που λέω αστειευόμενη σε φίλους όταν με ρωτάνε πώς είσαι, απαντώ ασυμπτωματική. Γιατί ακόμα και πριν από τρεις ημέρες να έχεις κάνει τεστ, δεν γνωρίζουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ρατσισμό κατά των αρρώστων", σημείωσε η κ. Λινού.
Πηγή: real.gr