Η επίσημη που αναφέρει ότι λόγοι ασφάλειας οδήγησαν στην άρνηση. Χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Αυτό επικαλέστηκαν οι Γερμανοί. Υπερβολικά απλοϊκό, ώστε να μην προκαλεί ερωτήματα.

Από τις επικοινωνίες που είχαμε με ανθρώπους απ' το περιβάλλον της Γερμανικής Ομοσπονδίας, όχι άμεσα απ' αυτή (σ.σ.: φάγαμε πόρτα, το παραδεχόμαστε), ακούσαμε μία περισσότερο διευκρινιστική εκδοχή και μία πιο σύνθετη. Η πρώτη ασφαλώς και έχει να κάνει με το αβέβαιο πολιτικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένεκα... ημών. Οπως μας μεταφέρθηκε, «ποιος ξέρει τι θα έχει συμβεί σε δύο εβδομάδες; ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι σχέσεις των χωρών θα είναι οι ίδιες;».

Η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις προφανώς και είναι ουδείς και αυτή ακριβώς μεταφέραμε. Απλά, για λόγους διπλωματίας και πολιτικής, δεν γινόταν η Γερμανική Ομοσπονδία να αναφέρει δημόσια κάτι (πολιτικό) του στυλ «τα κάνατε μπάχαλο, δεν εγγυόμαστε για τίποτα». Θα ήταν τοποθέτηση πολιτικού περιεχόμενου, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κινδυνολογία και να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα προς δημιουργία εντυπώσεων.

Η δεύτερη διευκρινιστική εκδοχή, η σύνθετη, η αλήθεια είναι πως μας μπέρδεψε λίγο. Ενέπλεκε πιθανή παρουσία Πολωνών χούλιγκαν στο παιχνίδι με την επισήμανση που όσο κι αν ψάξαμε δεν κατορθώσαμε να διασταυρώσουμε, ότι υπάρχει υποψία ανοιχτών λογαριασμών με Ρουμάνους ομολόγους τους. Μάλλον δεν πρέπει να της δώσουμε σημασία της συγκεκριμένης εκδοχής.

Τι κρατάμε συνεπώς; Οτι η γερμανική άρνηση έχει ανεπίσημα να κάνει με τις όποιες πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνδυασμό με τα αρνητικά δημοσιεύματα που από χθες έχουν κατακλύσει τα γερμανικά ΜΜΕ για την πατρίδα μας.

Πηγή: Goal