«Η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια κάνει έναν τιτάνιο αγώνα. Οι πολίτες κάνουν μια τεράστια προσπάθεια. Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση τρέχει για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν θέλει καν να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή ήταν η κατάσταση και δίνουμε μάχη ως χώρα τα τελευταία δυο χρόνια, παρά την ισοπεδωτική κριτική, τις δυσκολίες.
Κλείνοντας τα αυτά σε λαϊκισμούς, καταφέραμε να αποφύγουμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση, χτίζοντας από το μηδέν ένα μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε. Προχωρήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η πατρίδα, να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και τις προκλήσεις που έρχονται.
Ο πρώτος μας στόχος ήταν να μην καταρρεύσει η χώρα. Βρήκαμε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε προεκλογικά να προφητεύσει. Όμως, αναλάβαμε στο ακέραιο της ευθύνες μας. Πρώτα απ’ όλα με μια συμφωνία το Μάιο που μας εξασφάλισε 110 δις. ευρώ.
Δεύτερος στόχος ήταν να βελτιώσουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας. Ήμασταν πράγματι ένα πειραματόζωο. Πρώτη φορά είχε συμβεί σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα και σε μια ένωση όπως η Ευρωζώνη. Κι από αυτό το πειραματικό στάδιο, μάθαμε πολλά, πληρώσαμε πολλά και διαπραγματευτήκαμε πολλά. Καταφέραμε το Μάρτιο μια σημαντική μείωση. Όμως το χρέος παρέμεινε υπέρογκο και δύσκολο να αποπληρωθεί.
Ο τρίτος στόχος μας ήταν να μειωθεί το βάρος του χρέους. Τα καταφέραμε πρώτα τον Ιούλιο και στη συνέχεια με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που συμπλήρωσε και ξεπέρασε κατά πολύ τις αποφάσεις του Ιουλίου.
Μέριμνά μας στις διαπραγματεύσεις ήταν να μην αμφισβητηθεί η θέση της χώρας στο ευρώ. Δεύτερον, να απομακρύνουμε τους κινδύνους, να προστατέψουμε τις περιουσίες των πολιτών. Τρίτον, να διευκολύνουμε τις προσπάθειες να βγούμε από την κρίση και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η συμφωνία δίνει νέα εφόδια για να ξαναχτίσουμε το μέλλον σε ισχυρότερες βάσεις. Να στηριζόμαστε σε δικά μας πόδια. Όταν εφαρμοστεί, θα σημάνει το τέλος της μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας που πέρασε ο λαός.
Η συμφωνία σημαίνει ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα νέο πακέτο 130 δισ. ευρώ και θα καλύπτει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, πιο ευνοϊκούς κι από τις αγορές.
Επί της ουσίας. Γιατί μας δημιούργησε έκπληξη το τι είπαν; Δεν μου έκανε έκπληξη. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Αυτό διακυβεύεται. Κι όταν εμείς το λέγαμε, κάποιοι μας έλεγαν εκβιαστές. Χθες ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε. Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεών μας, των κοινών αποφάσεων με τους εταίρους μας. Κι εμείς πήραμε αποφάσεις, που είναι ευεργετικές για τη χώρα.
Πετύχαμε στη Σύνοδο Κορυφής μείωση του χρέους κατά 50%, μέσω των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες. Ένα ποσό 100 δις. ευρώ μπορεί να φύγει από τις πλάτες μας τους επόμενους μήνες. Το κόστος αναλαμβάνεται από τις τράπεζες και πετυχαίνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, ελαφρύνοντας τον Έλληνα πολίτη. Αυτό συνιστά πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες. Είναι δύσκολες, αλλά έχουν πιάσει τόπο. Κι όχι εφήμερο, έχουν πιάσει βαθιές ρίζες. Τιμήσαμε τη δέσμευσή μας. Η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες που αναγκαστήκαμε να κάνουμε.
Ήρθε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ζήσαμε μετά τραγικές σκηνές στη χώρα μας. Σκηνές που δεν μας τιμούν ως χώρα και μας βλάπτουν ως χώρα. Άκουσα χθες τις δηλώσεις των εταίρων μας. Κι άκουσα ότι πολλοί ήσαν έκπληκτοι από τις δηλώσεις των εταίρων μας. Η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι δικιά μας απόφαση και την πήραμε. Ήταν δικιά μας απόφαση.Οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι θέμα της Ελληνικής Βουλής, της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο.
Τις ημέρες που έγινε παγκόσμια συζήτηση για το δημοψήφισμα, υπήρξε κι άλλο ένα στοιχείο ευεργετικό για εμάς. Πήραμε ένα δείγμα του τι σημαίνει να σώσουμε τη χώρα και τι θα σήμαινε αν δεν είχαμε σώσει τη χώρα.
Όλοι μας προβληματιστήκαμε όλον αυτόν τον καιρό, για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Αλλά στις 28 Οκτωβρίου, με τα γεγονότα, γίναμε περίγελος. Οι ομάδες έδρασαν βλαπτικά για τα συμφέροντα της χώρας. Είναι αδιανόητο για τους εταίρους μας μετά από τόσο επίπονη και σκληρή διαπραγμάτευση η αντίδραση στην Ελλάδα να εκφράζει την απόλυτη αντίθεση. Και δεν μιλώ για τις μικρές ομάδες, κάποιοι πολίτες που εκφράζουν τον πόνο τους και την οργή τους. Αναφέρομαι στα υπεύθυνα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Όλοι κατήγγειλαν αυτή την ευεργετική συμφωνία, κάτι που προβλημάτισε τους εταίρους μας. Στόχος ήταν η κυβέρνηση.
Κάνουμε πράγματα ιστορικής σημασίας, έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στην ιστορία, ευεργετικά, με όποιες διαφωνίες, αλλά σε μια κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών υπέρ του πολίτη. Γι αυτό και καταλήξαμε στο δημοψήφισμα, ως τη λύση που θα μπορούσε να διαμορφώσει κοινωνικές συμμαχίες και μια καθαρή απόφαση του ελληνικού λαού υπέρ αυτών των αποφάσεων. Θέλω να πω για το δημοψήφισμα ότι είναι η αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας. Εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό κατεστημένο.
Όταν ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, ο πολίτης άκουσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ότι όχι μόνο τον υπολογίζουμε, αλλά του δίνουμε το λόγο. Τον εμπιστευόμαστε στο μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα της εποχής, εφόσον έχει τη σωστή πληροφόρηση. Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα.
Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα «μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ». Δεν είναι θέμα για να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Είναι αυτονόητο. Το είπα και χθες. Όμως θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ είναι επί τάπητος. Εμείς θα βάζαμε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό είπαμε ότι θα βάλουμε ως βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα. Και θα ήταν εγγύηση για τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Η απόρριψη του πακέτου, θα σήμαινε την έξοδό μας από το ευρώ. Στην κουβέντα που κάναμε, μας είπαν ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, θα μπορέσουμε να το ξανασυζητήσουμε μετά από 10 χρόνια.
Το ερώτημα δεν ήταν δημοψήφισμα ή όχι, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Δεν φταίει το δημοψήφισμα για την όποια ανωμαλία, ήταν η αδυναμία που είχε η κοινωνία, οι φορείς, να εφαρμόσει το πακέτο. Το δημοψήφισμα θα ερχόταν να θεραπεύσει τα προβλήματα. Ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες εντός της Ελλάδος.
Ποιες ήταν οι εναλλακτικές; Είχαμε τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη ήταν καταστροφική, θα ήταν να πάμε τη χώρα σε εκλογές. Θα έκλεινε η Βουλή, θα μπαίναμε στις αντιπαραθέσεις μας. Η δεύτερη ήταν το δημοψήφισμα. Δεν είχε να κάνει με αλλαγή μέσω εκλογών. Θα κερδίζαμε ένα ηχηρό «ναι» και θα αποδεικνύαμε στην Ευρώπη ότι θέλουμε τις αλλαγές. Η τρίτη λύση θα ήταν να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση για τα πολιτικά διακυβεύματα των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και της δανειακής σύμβασης.
Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πατάνε και πέτρες. Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό μήνυμα. Από τη στιγμή που είχαμε το δίλημμα «συναίνεση ή δημοψήφισμα», θα είχαμε το δρόμο της συναίνεσης. Αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία της σύμβασης και δεν θα πάμε σε άλλες λύσεις.
Άκουσα τις δηλώσεις Σαμαρά. Θέλω να πιστεύω τις καλές προθέσεις και χαιρετίζω τη σημερινή του στάση.
Θα έλεγα ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων, να ξανακαλέσουμε τη ΝΔ να έρθουν ως συνδιαπραγματευτές στο νέο πρόγραμμα. Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα άσκοπα «όχι» δεν θα ακούσουμε.
Τέθηκαν και κάποιοι άλλοι όροι, δεν μπορεί κανείς να τους απορρίψει εκ των προτέρων. Θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά κάθε απόφαση θα πρέπει να εδράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν μιλάμε για συνεργασία για να μοιράσουμε θώκους ή καρέκλες. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους να εφαρμόσουμε, ένα ιστορικό εγχείρημα και μια ιστορική απόφαση και πάνω σε αυτή τη βάση να προχωρήσουμε σε όποιες δυνατές συγκλήσεις και να ψηφίσουμε τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό είναι το πρώτο διακύβευμα.
Δεύτερο διακύβευμα είναι να υπάρχει ο πυλώνας ο οποίος όλον αυτόν τον καιρό ήταν και είναι ο πυλώνας σταθερότητας. Είναι η σταθερότητα της δικής μας Κ.Ο. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια και παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας. Γι αυτό και η αυριανή ψηφοφορία είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει.
Το πραγματικό πρόβλημα παραμένει και είναι άκρως πολιτικό. Εμείς θα εργαστούμε με ενότητα για όσα πρέπει να γίνουν. Να εφαρμοστεί η συμφωνία με σαφή τρόπο και να έχουμε αρραγές μέτωπο. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα αυτής της κυβέρνησης για να συζητήσουμε με τα άλλα κόμματα. Είναι προϋπόθεση για συνεργασία με τα άλλα κόμματα.
Οι άνθρωποι δεν χρεοκόπησαν. Νοοτροπίες χρεοκόπησαν. Στις 27 Οκτωβρίου είπα ότι έχουμε τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά θα τα καταφέρουμε».