Αναλυτικά:
«Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω, κατάλαβε λάθος. Η άμεση στάση πληρωμών προκάλεσε φόβους. Τα σπρεντς εκτινάχθηκαν. Και προκλήθηκαν κύματα κερδοσκοπικών πιέσεων.
Μας έμπλεξε σε κυκεώνα. Πήγε να μας παγιδεύσει σε κινδύνους. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε. Με την εμμονή του Παπανδρέου σε δημοψήφισμα, κινδύνευσε η Ελλάδα να θέσει σε κίνδυνο την ένταξή της στο ευρώ.
Σήμερα το μεσημέρι, με δημόσια παρέμβασή μου, ζήτησα να αποσυρθεί η πρόταση δημοψηφίσματος και να επιστρέψει η χώρα σε ομαλότητα. Να γίνουν εκλογές στις επόμενες έξι εβδομάδες. Να φύγει ο φόβος και η αβεβαιότητα για τη νέα δανειακή σύμβαση, για την Ελλάδα μέσα αλλά και στο εξωτερικό.
Χθες η Λαγκάρντ τους τα είπε «έξω από τα δόντια». Αν αντιμετωπιστούν οι δύο αυτές παραλυτικές αβεβαιότητες, η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές. Κι αυτό μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση περιορισμένης δικαιοδοσίας, που θα πάει τη χώρα σε εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε στις Κάννες ότι αν υπήρχε συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη στο δημοψήφισμα. Συναίνεση για την υπόθεση του δανείου. Και τώρα που υπάρχει δήθεν συναίνεση, απέσυρε το δημοψήφισμα. Του τράβηξαν τα’ αυτί, γι αυτό η τούμπα σήμερα.
Ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα, το ευρώ και τα χρηματιστήρια. Για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό; Ή για να εξαναγκάσει εμένα να δεχθώ τη δανειακή σύμβαση.
Από τις 27 Οκτωβρίου είχα πει ότι εκεί που έφερε τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, το «κούρεμα» ήταν αναπόφευκτο. Και ο Παπανδρέου προσπαθεί να μας πείσει ότι κόντεψε να διαλύσει το σύμπαν για να εξασφαλίσει τη συμφωνία μου σε κάτι που είχα χαρακτηρίσει αναπόφευκτο.
Οι αντιρρήσεις μου με το μείγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες. Δεν διαφωνούμε με τους στόχους της σύγκλισης, αλλά με τον τρόπο που επιδιώκεται. Όσα ισχύουν και είναι αυτονόητα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα πρέπει να γίνουν και για εμάς.Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.
Για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αξιοπιστία. Και η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο Παπανδρέου λέει ψέματα με μεγάλη ευκολία. Δεν δέχθηκα ούτε συγκυβέρνηση ούτε οικουμενική κυβέρνηση. Όταν επικοινώνησα μαζί του το απόγευμα, του είπα να παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει την κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου είπε στους ξένους ότι οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ. Δημιουργεί στρεβλή εικόνα με αυτά που λέει στους ευρωπαίους εταίρους ο Παπανδρέου. Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής; Εγγυώμαι την πορεία προς τη “λύτρωση” των εκλογών».
Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επιμένοντας στο αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για την Παρασκευή.