«Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά.
«Ο Πρωθυπουργός» επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος «δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, αντιθέτως αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση του επικεφαλής της, υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα».
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση «επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και καλεί όλα τα κόμματα και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα. Το ερώτημα» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος «είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα».
«Ο Πρωθυπουργός» καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας «ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή την εθνική προσπάθεια και συμφώνησαν ο κ. Παπούλιας να καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων».
«Είναι ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης – Η κυβέρνηση κρατά τα θετικά στοιχεία της δήλωσης Σαμαρά»
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επιπλέον όσον αφορά τα ειδικότερα σημεία των δηλώσεων Σαμαρά:
«Από χθες έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η Κυβέρνηση κρατά, συνεπώς, από τη σημερινή δήλωση του κ. Σαμαρά τα θετικά της στοιχεία: Την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που εξασφαλίζει 130 δισ. ευρώ για την λειτουργία της χώρας τα επόμενα χρόνια και για το νέο μοντέλο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους που μειώνεται κατά 100 περίπου δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
»Ο κ. Σαμαράς ζητά, βεβαίως, εκλογές και τις ζητά άμεσα, πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης και πριν την διαμόρφωση και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που δίνει νομικά δεσμευτικό περιεχόμενο στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Προσπαθεί, επίσης, να διαχωρίσει αυτό που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς, ως προϋπόθεση για την δική τους στήριξη. Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται. Όμως, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ.
»Σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση με την Τρόικα και συμφωνία πάνω στο νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με το αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του 2011. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα μας περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας μόλις 7 εβδομάδες και δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μέρα.
»Η εκταμίευση της έκτης δόσης πρέπει να έχει γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Πριν τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί και πριν τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή, πρέπει να έχει προετοιμαστεί το νέο PSI, ώστε στις αρχές του 2012 να δοθούν προς την Ελλάδα από τους εταίρους της 80 δισ. ευρώ για τις ταμειακές της ανάγκες, για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ολοκλήρωση του νέου PSI. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ή να καθυστερήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα.
»Η ευρωπαϊκή και διεθνής πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή και επισφαλής. Η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει, οι οποίοι δεν αφορούν την περίοδο των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή την περίοδο της διαχείρισης της κρίσης, αλλά την περίοδο της επώασης και πρόκλησης της κρίσης που προηγείται του 2009.
»Δεν είναι, όμως, ώρα για τις συνήθεις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης. Εμείς θα επιμείνουμε στη γραμμή της συναίνεσης, που θωρακίζει τη χώρα μέσα από την άμεση αξιοποίηση και πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
»Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντιβαίνει σε βασικές θέσεις που στήριξε και στηρίζει ως τώρα ο κ. Σαμαράς. Όμως, προέχει η παραδοχή της αλήθειας και η σωτηρία της πατρίδας».
Πηγή: Tovima.gr
Απάντηση της κυβέρνησης σε Σαμαρά
| 05/11/11 - 22:14