Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βιβλίο Ιστορίας των Ευαγγελίας Λούβη & Δημήτριου Ξιφαρά, που διδάσκετε στην Γ΄ Γυμνασίου. Το βιβλίο στην Ενότητα 58 με τίτλο «Η Ελλάδα στην Μεταψυχροπολεμική εποχή 1989-2001», καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της νεότερης Ιστορίας της χώρας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πολιτική αστάθεια του 1989, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι το 2000.

Υπάρχει όμως μία αναφορά, διατυπωμένη γραπτώς, η οποία κατά την άποψή μας, και όχι μόνο, δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνο στην εκμάθηση της ιστορίας από τα Ελληνόπουλα, αλλά και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Για του Λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα:

«Νέος Πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Κώστας Σημίτης που ανέλαβε και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του ιδρυτή του (Ιούνιος 1996) και παρέμεινε Πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της περιόδου που εξετάζουμε. Την ίδια εποχή, με αφορμή την διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις Ελλληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)».

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μυαλό των παιδιών, το μαθητικό μυαλό, είναι εύπλαστο και επηρεάζεται πολύ εύκολα. Επίσης σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στο μυαλό των παιδιών είναι πολύ εύκολο να αποτυπωθούν εικόνες, οι οποίες ορίζουν την διαμορφούμενη πραγματικότητα του.

Η συγκεκριμένη διατύπωση η οποία είναι γραμμένη σε ένα σχολικό βιβλίο, προκαλεί ερωτηματικά για το ποιοι και με ποιο τρόπο ελέγχουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Άποψη μας είναι πως η σωστή διατύπωση θα ήταν «με αφορμή την διεκδίκηση της Ελληνικής βραχονησίδας Ίμια από τους Τούρκους». Μια διατύπωση που απλά λιτά και απέριττα, απεικονίζει την πραγματικότητα ενός ιστορικού γεγονότος το οποίο είναι πρόσφατο, το βιώσαμε, και είναι καλά χαραγμένο στην μνήμη μας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διατύπωση προσφέρει ένα σοβαρό επιχείρημα, να επικαλείται σε διεθνής οργανισμούς ότι η Ελλάδα παραδέχεται και μέσο των εκπαιδευτικών τις βιβλίων ότι δεν είχε ούτε έχει την κυριαρχία της βραχονησίδας.

Ακούστε τη δήλωσε για το θέμα ο εκπαιδευτικός Κώστας Θεριανός, στην εκπομπή των συναδέλφων, Δήμητρη Σταυρόπουλου και Δήμου Βερύκιου στο radio9:

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα, που αφορούν όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την εθνική μας πολιτική, είναι ότι το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να διατηρούν την σοβαρότητα στα όσα λένε και γράφουν. Λάθη σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι ασυγχώρητα, από την στιγμή που αγγίζουν ζητήματα που θίγουν την εθνική μας κυριαρχία.

Ας ελπίσουμε ότι έστω και καθυστερημένα το υπουργείο Παιδείας θα ζητήσει την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης διατύπωσης.

Πηγή: newsday.gr