Στην Αθήνα φτάνουν την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν και ο Κλάους Μαζούχ από την EKT, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με τον πρωθυπουργό.

Σε πρώτη φάση, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό Συμβούλιο.

Κύριο αντικείμενο της πρώτης, ουσιαστικά, συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, με τη νέα τρικομματική σύνθεση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι κατά την εθιμοτυπική σύγκληση του υπουργικού, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τονίσει ότι η συνεργασία των υπουργών και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

ΔΝΤ: "Δεν θα περιγράψουμε τη μορφή των εγγυήσεων"

Διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση και ευρεία πολιτική υποστήριξη των μέτρων ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποδεσμεύσει την έκτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι θέλει διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" στην Ελλάδα και να "δεσμευθεί πλήρως" στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ, προτού δοθεί η επόμενη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε λόγος για "γραπτές δεσμεύσεις", τις οποίες ζητά επίμονα η ΕΕ.
"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, επισημαίνοντας ότι το "ΔΝΤ ζητεί διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση ενότητας της Ελλάδας ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προκατόχου της" και ότι "θα προχωρήσει στην άμεση επικύρωση και την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου".

Ο κ. Χόλεϊ επισήμανε ότι "μόλις επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το ΔΝΤ, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα προχωρήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης".

Σε ερώτηση για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, ο κ. Χόλεϊ είπε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν "εγγυήσεις" για την "ευρεία πολιτική στήριξη" στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι "δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές οι εγγυήσεις".

Επίσης, τόνισε ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα μεταβεί ξανά στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του ελέγχου, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να λάβει τη σχετική απόφαση.

Συμφωνία το προσεχές διάστημα βλέπει ο Τ. Νταλάρα

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της "θα πρέπει να εξευρεθεί κατά τις προσεχείς βδομάδες" τόνισε σε δηλώσεις του στην Φρανκφούρτη σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.
"Προοδεύουμε, ελπίζουμε να προχωρήσουμε ταχέως. Το οφείλουμε στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας", ανέφερε ο ίδιος, στο τέλος συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν 70%-80% των ιδιωτών πιστωτών των Αθηνών--εμπορικές τράπεζες, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων.

"Θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα κατά τις προσεχείς βδομάδες", δήλωσε ο ίδιος. Προέβλεψε συγχρόνως "ότι οι (ιδιώτες) πιστωτές θα συμφωνήσουν νωρίτερα του αναμενόμενου αρχικώς στη φόρμουλα για την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ με νεότερα, αποτιμημένων στο 50% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσομένων ομολόγων".

Με στόχο την ταχύτητα και την απλούστευση, τα μέρη στη διαβούλευση επιλέγουν πλέον "μια ή δύο το πολύ πρακτικές λύσεις", ανέφερε απο την πλευρά του ο συμμετέχων στη διαβούλευση σύμβουλος του προέδρου της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, κ. Ζαν Λεμιέρ.

Όσον αφορά τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των προτάσεων που έχουν γίνει στα πλαίσια της διαβούλευσης "δεδομένου ότι οι προτάσεις είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης". Προέβλεψε επίσης ότι άμεσα θα μείνει, τελικά, "μια ενιαία πρόταση, που θα αφορά και τους έλληνες και τους ξένους ιδιώτες πιστωτές".

"Προσπαθούμε να λάβουμε υπόψη όσο γίνεται καλύτερα τα συμφέροντα των ελληνικών τραπεζών, τούτο δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κατ' ανάγκη μια ελληνική εκδοχή" στην τελική πρόταση.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά "θα ξεκινήσει η ανταλλαγή των ομολόγων στην αρχή του Ιανουαρίου του 2012", δήλωσε ο κ. Νταλάρα.

ΠΗΓΗ: news247.gr