Μεγάλη συνέντευξη στη "Sportday", παραχώρησε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Εμείς στεκόμαστε στην εξήγηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Λιόν (1-7) με το αποτέλεσμα του οποίου γέλασε όλη η Ευρώπη.
"Μπορεί ένας τερματοφύλακας ή μια αμυντική γραμμή να είναι σε κακή μέρα", είπε ο κατ' άλλα σοβαρός πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας!
Βεβαίως, για τον αμυντικό της Ντιναμό που πιάστηκε να παίζει στοίχημα και να κλείνει ματάκια στους αντιπάλους ούτε λόγος...
Ή για το γεγονός ότι μπήκαν ένα κάρο γκολ σε ελάχιστα λεπτά. Αυτά, δηλαδή, δεν πρέπει να τα ερευνήσει η UEFA; Τι να πει κανείς... Το παρήγορο, τουλάχιστον, είναι ότι τελικά τα παράλογα δε γίνονται μόνο στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, ο Πλατινί μίλησε και για "εξαιρετική συνεργασία" που έχει με τον Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος κάνει προσπάθειες για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου... Εμείς τόσα χρόνια γιατί δεν έχουμε δει καμιά βελτίωση;
Αναλυτικά η συνέντευξή του:
"Δεν διοικώ ως Γάλλος. Είμαι πρόεδρος και της Ελλάδας, όπως και όλων των ομοσπονδιών. Το ίδιο ισχύει και για τον Θόδωρο Θεοδωρίδη που δεν λειτουργεί ως Έλληνας, αλλά ως επικεφαλής όλων των ομοσπονδιών της Ευρώπης", είπε αρχικά και συνεχίζει αναφερόμενος στον Σοφοκλή Πιλάβιο:
"Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Πιλάβιο και τις προσπάθειες που καταβάλει στο ποδόσφαιρο, σε μία χώρα με μεγάλο ανταγωνισμό όπως είναι η Ελλάδα. Έχει πάρει κάποιες αποφάσεις που δεν είναι εύκολες. Εμείς τον στηρίζουμε απόλυτα σε κάθε του προσπάθεια.
Εγώ ποτέ δεν λειτουργώ με παρεμβατικότητα στα προβλήματα που έχει η κάθε χώρα, είναι θέμα ηθικής, θέμα χαρακτήρα και θεσμών. Δική μου δουλειά θεωρώ ότι είναι να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ την κάθε ομοσπονδία-μέλος της UEFA στη μάχη κατά των στημένων αγώνων. Και αυτό κάναμε ως UEFA".
Στη συνέχεια, τόνισε: "Μας απασχολεί η πάταξη της διαφθοράς και γενικά η καταπολέμηση του προβλήματος των στημένων αγώνων. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν εκατομμύρια ωραία πράγματα, αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε.
Είναι πολύ άσχημο για το ποδόσφαιρο να υπάρχουν άνθρωποι – είτε ποδοσφαιριστές είτε στελέχη ομάδων – που να γνωρίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα προτού διεξαχθεί και θεωρώ ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το ίδιο το ποδόσφαιρο πρέπει να τους αποβάλλει. Αν αποδειχθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής έστησε ματς δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.
Το ίδιο ισχύει και για άλλα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Ένα παράδειγμα είναι ο χουλιγκανισμός. Το ίδιο με τους ποδοσφαιριστές (και ανθρώπους του ποδοσφαίρου που στήνουν ματς) ισχύει και με τους χούλιγκανς. Δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Όπως και στο θέμα των στημένων, έτσι και σε αυτό θα στηρίξουμε τις ομοσπονδίες για την πάταξη αυτών των φαινομένων".
Για την κρίση: "Δεν έχω απόψεις και ιδέες για όλα, δεν είμαι παντογνώστης. Είναι κάτι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο. Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί μια λύση, γιατί είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση. Μακάρι να λυθούν σε όλες τις χώρες αυτά τα προβλήματα. Και στην Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει 5 Υπουργοί Αθλητισμού, έτσι είναι η πολιτική. Μακάρι όσοι κυβερνήσουν την χώρα να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Μερικές φορές από μία άσχημη κατάσταση μπορεί να βγει κάτι καλό για το ποδόσφαιρο".
Ο Πλατινί θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει περάσει σε νέα εποχή μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού, και εξηγεί αναφερόμενος παράλληλα στο θέμα της ταυτότητας του ποδοσφαίρου αλλά και στο Financial Fair Play:
"Δίνω σημασία στην ταυτότητα του ποδοσφαίρου. Μου αρέσει οι ομάδες να έχουν τη δική τους ταυτότητα. Το ποδόσφαιρο αλλάζει όπως και ο κόσμος με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα του Πειραιά που παίζει με τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα της Αθήνας. Αν αύριο-μεθαύριο οι δύο ομάδες έχουν μόνο ξένους, τότε πως θα θεωρείται αναμέτρηση ανάμεσα σε μία Πειραϊκή και μία Αθηναϊκή ομάδα;
Το ποδόσφαιρο βασίστηκε σε κάποιες αξίες και η προαναφερθείσα είναι μία από αυτές. Βέβαια, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράψουν σε όποιο σύλλογο θέλουν. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό.
Το να δημιουργείς εσύ νέους παίκτες όμως είναι μία εκ των έσω λύση. Αν μία ομάδα έχει πολλά χρήματα μπορεί να αγοράσει πολλούς παίκτες. Αν όχι, τότε μία λύση είναι η προώθηση γηγενών ποδοσφαιριστών. Εδώ μπαίνει το Financial Fair Play, ένα σύστημα με το οποίο όταν μία ομάδα δεν έχει τακτοποιημένα τα οικονομικά της δεν μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα. Ξέρω επίσης ότι κάποιες ομάδες στη χώρα σας δεν είχαν τακτοποιημένα τα οικονομικά τους και δημιουργήθηκαν προβλήματα".
Για την Εθνική ομάδα και το Euro 2012: "Η Ελλάδα είναι μία ομάδα που δύσκολα νικιέται. Αυτός είναι ο τύπος του ποδοσφαίρου της. Έχει φτιάξει ένα σύνολο που δύσκολα λυγίζει. Αυτό πιστεύω θα ισχύσει και στο Euro. Θα παρουσιάσει μία ομάδα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τη νικήσεις.
Τη τωρινή ομάδα δεν τη ξέρω καλά. Τελευταία φορά την είδα με την Νιγηρία στο Μουντιάλ, που νικήσατε. Ξέρω όμως παίκτες της Ελλάδας όπως τον Καραγκούνη".
Τον Ζαγοράκη; "Ναι, ασφαλώς. Τώρα είναι πρόεδρος στον ΠΑΟΚ. Ασφαλώς και τον γνωρίζω...".
Για την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού: "Η άποψή μου είναι ότι αυτή η μάχη αν περιορίζεται σε αθλητικά πλαίσια δεν είναι άσχημο. Ίσα ίσα που στο ποδόσφαιρο πάντα τα ντέρμπι είχαν ενδιαφέρον. Μου αρέσουν να υπάρχουν παραδοσιακά ντέρμπι. Όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει και καταλήγουν σε ακρότητες, όχι αυτό δεν μου αρέσει σε καμία περίπτωση".
Για το περιβόητο ματς του Ζάγκερμπ: "Είναι λογικό να υπάρχουν απορίες για το ευρύ σκορ το αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Λιόν, αλλά εγώ σέβομαι απόλυτα τον θεσμό του Champions League, και ως εκ τούτου δεν έχω αμφιβολίες γιοα την ακεραιότητα των αγώνων. Υπάρχουν και αγωνιστικά κριτήρια: μπορεί ένας τερματοφύλακας ή μια αμυντική γραμμή να είναι σε κακή μέρα. Γιατί π.χ. στο ματς Βαλένθια – Γκενκ που έληξε 7-0 δεν ειπώθηκε το παραμικρό; Έρευνα θα ανοίξει μόνο αν έχει υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψη των διαιτητών ή των παρατηρητών".