Ξεκίνησε η μεγάλη εκστρατεία της Ομογένειας στις ΗΠΑ κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.
Mε επιστολή τους προς την Γερουσία, τα μέλη του συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική για την αποτροπή της πώλησης των F16 στην Τουρκία, ζητούν από τους Γερουσιαστές να εξετάσουν την λήψη νομοθετικών μέτρων για να σταματήσει ενδεχόμενη πώληση.
Ακολουθεί η επιστολή:
«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.
Λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την τουρκική Δημοκρατία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τουρκική πλευρά επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.
Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης.
Χωρίς καμία ένδειξη ότι προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο “θέατρο” με τα ρωσικά S400, πουλώντας στην Τουρκία F16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F16 όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16 – είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η εν λόγω χώρα και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη χώρα συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».
ΠΗΓΗ: directus.gr