Μία συγκλονιστική συνέντευξη πήρε ο Σάββας Καλεντερίδης από Έλληνα του Λιβάνου. Ο στρατηγικός αναλυτής, έκανε ένα διαλειμμα από τα γεωπολιτικά και φιλοξένησε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Ινφογνώμων» τον Νικόλαο Γεωργιάδη, πολιτικό μηχανικό που συμμετείχε στο έργο του φράγματος της λίμνης του Πολυφύτου, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Δυτική Μακεδονία.

Εκείνος διηγήθηκε την ιστορία της μητέρας του που ξεριζώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από την Κάβζα του Δυτικού Πόντου. Ήταν την εποχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Οι Τούρκοι προκειμένου να εκκαθαρίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς είχαν δημιουργήσει τα λεγόμενα τάγματα εργασίας, αμελέ ταμπουρού, για τους άνδρες, ενώ για τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους τους το σχέδιο του Γερμανού, Λίμαν Φον Σάντερς περιελάμβανε πορείες... θανάτου.

Οι Έλληνες σε αυτές τις πορείες πέθαναν από τις κακουχίες. Τον χειμώνα τους θέριζε το κρύο. Το καλοκαίρι η δίψα και οι μολυσματικές αρρώστειες.

Ο κ. Γεωργιάδης περιγράφει με ανατριαχιαστικές λεπτομέρειες τη διάσωση της μάνα του από οικογένεια Τσερκέζων και πως κατέληξε στη Βηρυττό όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Στο τέλος της συνέντευξης ο γέροντας βουρκώνει από τις θύμησες της μητέρας του, η οποία, όπως τόνισε, την έσωσε το γεγονός, ότι πίστευε πολύ στον Χριστό και την Παναγία. Δεν ήθελε να εξισλαμιστεί, αλλά δεν επιθυμούσε τα παιδιά της να έχουν στο μυαλό τους τη λέξη «εκδίκηση» για το κακό που συνέβη.

Δείτε τη συγκλονιστική συνέντευξη: