Η 21η Σεπτεμβρίου με την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλου 1187/20-10-21 που εκδόθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 από το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών τιμάται από όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο ως ημέρα μνήμης "Νίκου Καπετανίδη". Πρόκειται για τον Εθνομάρτυρα-δημοσιογράφο του Πόντου, εκδότη της εφημερίδας "ΕΠΟΧΗ", στην οποία καταγγέλλονταν όλες οι τουρκικές θηρωδίες πριν έναν αιώνα στην περιοχή. 

Πρόσφατα τη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη τίμησε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου "Η δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη" που έγινε στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Το έργο, η αυτοθυσία και το τέλος του δημοσιογράφου και εκδότη, Νίκου Καπετανίδη, τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγαλύτερους εθνομάρτυρες. Η φυσιογνωμία του συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα, αφού αποτελεί φωτεινό σύμβολο, όχι μόνο για τους Πόντιους αλλά και για όσους δεν έχουν καταγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα.

Γεννήθηκε το 1889 στη Ριζούντα του Πόντου, σπούδασε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής, το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, το οποίο αποκαλούσαν «Φάρο της Ανατολής». Ο Νίκος Καπετανίδης υπέγραφε αρχικά κείμενά του ως «Σίσυφος» και αργότερα ως «Σπύρος Φωτεινός». Όταν εισήχθη επαγγελματικά στο χώρο μέσω του περιοδικού του Φίλωνα Κτενίδη «Επιθεώρησις», άρχισε να υπογράφει κανονικά, ενώ στα έξι τελευταία από τα 24 τεύχη ανέλαβε τη διεύθυνση, λόγω αναχώρησης του Κτενίδη για σπουδές.

Χρονογραφήματα του Καπετανίδη θα βρούμε στην εφημερίδα «Φάρος της Ανατολής, ενώ παρουσία του υπάρχει και στην «Ηχώ του Πόντου». Το 1917 εξέδωσε την εφημερίδα «Σάλπιγξ» η οποία κυκλοφορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής (1916-1918). Τον Οκτώβριο του 1918 με την αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, εξέδωσε την εφημερίδα «Εποχή», στην οποία για μία τριετία (1918-1921) η μαχητική του πένα έμελλε να αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ ΣΤΟ NEWPOST.GR