Το 1981 έδωσε τρεις μεγάλους σεισμούς οι οποίοι διέλυσαν Κορινθία, Βοιωτία και χτύπησαν και την Αττική! Υπήρξαν 20 νεκροί, κάποιοι από καρδιακή προσβολήκαι κάποιοι που πήδηξαν από ταράτσες και μπαλκόνια!

Κατέρρευσαν 4 ξενοδοχεία στο Λουτράκι, Κινέττα, Βραχάτι και την Κόρινθο και από θαύμα, επειδή ο σεισμός έγινε Τρίτη και όχι Παρασκευή με Κυριακή δεν θρηνήσαμε 500 νεκρούς

Το ξενοδοχείο «Απόλλων» ήταν το ξενοδοχείο σύμβολο του Λουτρακίου. Στον δεύτερο σεισμό τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου κατέρρευσε σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το αποκαλούσαν στολίδι, αλλά από τους επτά ορόφους έμεινε μόνο η πισίνα και άφθονα μπάζα.

Κατέρρευσε επίσης και το πενταόροφο ξενοδοχείο «Κόντης» στο Λουτράκι. Κατέρρευσαν το διώροφο «Μπούσουλας» στην Κινέττα και το πενταώροφο «Γαλαξίας» στο Βραχάτι.

Ο Σεισμός του 1981

Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.

Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.

Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. Και ιδιαίτερα έγινε αισθητός και σοβαρά στην Αθήνα.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.

Τα δύο μεγάλα ρήγματα που απειλούν την Αττική είναι της Αταλάντης και των αλκυονίδων νήσων!

Το ρήγμα της Αταλάντης

Το ρήγμα της Αταλάντηςέχει δώσει σεισμό 7,2 το 1894 όμως έχει υπολογιστεί ότι ο κύκλος ενεργοποίησης του είναι της τάξεως των 750 ετών.

Το ρήγμα των αλκυονίδων

Το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δώσει έναν από τους μεγαλύτερους και καταστροφικότερους σεισμούς των τελευταίων ετών. Αν και κάποιοι επιστήμονες διαφωνούν οι περισσότεροι μεταξύ των οποίων και ο Άκης Τσελέντης πιστεύουν ότι «το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει» σύντομα καθώς η περιοδικότητα του έχει υπολογιστεί στα 40 με 45 χρόνια.

Το 1981 έδωσε τους μεγάλους σεισμούς και από τότε σχεδόν παραμένει ανενεργό. Σήμερα παραμονές του 2023 είμαστε σε 42 χρόνια.

Πού βρίσκεται το ρήγμα των αλκυονίδων

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ΄ ευφημισμό “καλά νησιά” αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

 

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών

Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Πηγή: koolnews.gr