Τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φλεβάρη θα ψηφιστεί ο νέος αθλητικός νόμος από την Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη που θα ανάψει "πράσινο" στη νομιμοποίηση απόκτησης μετοχών από αθλητική εταιρεία (και όχι μόνο) από επενδυτή εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε, για λίγη ώρα, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με συμμετοχή της Πολιτείας και των ποδοσφαιρικών φορέων.
Κατά την έξοδό του, σε κουβέντα που είχε με τους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να ψηφιστεί από την Βουλή. Την Πέμπτη (12/1) και τη Δευτέρα (16/1) θα συζητηθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, στη δεύτερη συνεδρίαση θα υπάρχουν και εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής από το Υπουργείο Πολιτισμού έλεγαν ότι το νέο νομοσχέδιο θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής περί τα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια από τον Παναθηναϊκό προέκυπτε η πληροφορία-πίστη ότι μέχρι τις 16 του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Επιπλέον, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Ο κ. Γερουλάνος εμφανίζεται θετικός σε αλλαγές – με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στην ΕΠΟ για ορισμένες διατάξεις τους που σύμφωνα με την Ομοσπονδία παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Ωστόσο η θέση του Υπουργού Πολιτισμού είναι ότι για χάρη του αυτοδιοίκητου, το οποίο αναγνωρίζει, δεν θα δεχθεί ορισμένοι να περάσουν απόψεις και θέσεις που θέλουν.
Πάντως, οι εξελίξεις αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων η Νέα Δημοκρατία θα θέσει θέμα αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της ΕΠΟ, ώστε αυτός να μην εκλέγεται από τις 57 ενώσεις, αλλά από μεγαλύτερο "εκλογικό σώμα". Για παράδειγμα να υπάρχει μία ψήφος ανά συγκεκριμένο αριθμό ομάδων.
Μπιτσαξής:"Θα βρεθεί η χρυσή τομή"
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, τόνισε: "Αποτιμήθηκε συνολικά η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 2 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι στο θέμα της βίας, της νομιμότητας και της φερεγγυότητας του ποδοσφαιρικού προϊόντος σημειώνεται πρόοδος, σαφής και διακριτή, ιδίως όσον αφορά τη βία.
Ωστόσο η πρόοδος αυτή είναι εύθραυστη και κινδυνεύει να αποδειχθεί συγκυριακή αν δεν υπάρξει απόλυτη εγρήγορση για να μην υπάρχει βία και αλλοίωση αποτελεσμάτων στο μέλλον. Συζητήθηκαν οι άξονες συνεργασίας μεταξύ του ποδοσφαίρου και των σχετικών φορέων με την Πολιτεία προς τη θεσμοθέτηση αυτής της κατεύθυνσης με διάρκεια για το μέλλον. Θέλω να πω ότι συμμετείχαν στη σύσκεψη και οι 3 πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση".
Για το θέμα του αυτοδιοίκητου και τις αντιδράσεις της ΕΠΟ για άρθρα του νομοσχεδίου, σχολίασε: "Υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποιες πλευρές του αυτοδιοίκητου. Η ΕΠΟ θέτει κάποια θέματα, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι το αυτοδιοίκητο έχει ένα όριο που είναι το δημόσιο συμφέρον. Η Πολιτεία προστατεύει το αυτοδιοίκητο αλλά και τον πολίτη από διάφορες μορφές επίκλησης του αυτοδιοίκητου που τείνει να αφοπλίσει την Πολιτεία από αυτά που πρέπει να ελέγχει και κυρίως την φερεγγυότητα των πρωταθλημάτων.
Υπάρχει η χρυσή τομή μπροστά μας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις αρμοδιότητες του κράτους και τις αμιγώς ποδοσφαιρικές λειτουργίες που εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο".
Για το τι συζητήθηκε, είπε: "Συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων του ποδοσφαίρου".
Για το αν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, δήλωσε: "Ασφαλώς θα βρεθεί η χρυσή τομή".
Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τις αντιδράσεις που υπάρχουν και αν θα συνεχίσει να λειτουργεί: "Η ΕΕΑ λειτουργεί από το 2002, 10 χρόνια τώρα, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί η υπόσταση και η λειτουργία της. Είναι το βασικό θεσμικό όργανο που εξασφαλίζει τη νομιμότητα λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών στο οικονομικό κομμάτι. Δεν έχει εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά-αγωνιστικά θέματα και θα συνεχίσει ασφαλώς να υπάρχει".
Στη σύσκεψη συμμετείχαν (εκτός του Υπουργού που πήγε και αποχώρησε), ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, οι βουλευτές Σάββας Εμινίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), Γιώργος Ανατολάκης (ΛΑΟΣ).
Πολυπληθής η αντιπροσωπεία της Super League, την οποία εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της, Απόστολος Παπουτσάκης, ο Γιάννης Μώραλης, ο νομικός σύμβουλος της Λίγκας, Γιάννης Οικονομάκης, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής, Μιχάλης Αναγνώστου και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γιώργος Μποροβήλος.
Από την ΕΠΟ παρόντες ήταν ο πρόεδρός της, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο αντιπρόεδρος, Άρης Σταθόπουλος και ο Γιάννης Οικονομίδης. Η ΔΕΑΒ συμμετείχε με τον πρόεδρό της, κ. Φωτόπουλο και αρκετά μέλη της, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον κ. Μπρίλη, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από τον Καπράλο και η Ένωση της Β' και Γ' Εθνικής από τους κ.κ. Καλογιάννη και Θεοδωρίδη. Παρόντες και υψηλά ιστάμενα μέλη της Αστυνομίας, του ΟΠΑΠ, αλλά και μέλη του ΠΣΑΠ και του ΠΣΑΤ.
Πηγή: sentragoal.gr