Πάντως, πολύ κοντά στην άρση του… οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΠΑΠ προς το ποδόσφαιρο, βρίσκονται οι δύο πλευρές, παρα την κόντρα για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ. Βεβαιότητα υπάρχει από την άλλη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Η είδηση που προκύπτει είναι πως διαφάνηκε «φως στο τούνελ» της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ. Μετά τη σύσκεψη, από πλευράς Σούπερ Λίγκας και Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής εκφραζόταν αισιοδοξία και σιγουριά για άνοιγμα της «κάνουλας» και συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα νέο ραντεβού για να συμφωνήσουν σε χρήματα και χρονική διάρκεια σύμβασης (ο ΟΠΑΠ θέλει τρία χρόνια, η λίγκα θέλει δύο).

Οι δύο πλευρές (οργανισμός και διοργανώτριες) εξέφραζαν ικανοποίηση για όσα ειπώθηκαν εντός της σύσκεψης και ειδικά για τον απολογισμό του πρώτου γύρου, παρόλο που αρχικά, από τον ΟΠΑΠ μίλησαν για διασυρμό του προϊόντος με τα όσα έγιναν πέρσι και το καλοκαίρι. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού είπαν πως θα προχωρήσουν σύντομα στις τελικές επαφές με τους φορείς του ποδοσφαίρου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θα ανοίξει η «κάνουλα» και θα συμφωνηθούν οι χορηγίες των πρωταθλημάτων.

Γενικότερα, η συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν τελευταία τους ποδοσφαιρικούς φορείς και την πολιτεία (οικονομικά, νομοσχέδιο, ΕΕΑ, διαιτησία, βία) είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο γ.γ.Α., Πάνος Μπιτσαξής έθεσε –διακριτικά- το θέμα της διαιτησίας (κλήρωση) και κυρίως το θέμα της συμπεριφοράς παραγόντων (δηλώσεις κτλ) όπου διαπιστώνει ανοχή των αρμοδίων οργάνων. Αφήνοντας αιχμές για παράγοντες και ομάδες, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη ανοχή των ομάδων για τα βεγγαλικά και γενικά υπάρχουν ομάδες, κυρίως μεγάλες, που δείχνουν ανοχή στα θέματα βίας. Επίσης, ακούγονται πολλά παράπονα και φωνές για τη διαιτησία, αλλά τις περισσότερες φορές είναι για ασήμαντο λόγο, χωρίς να έχει γίνει κάτι. Δεν θέλω να σχολιάσω τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, όπου υπήρχαν σημαντικά προβλήματα και πρέπει να τα δούμε».

Όταν η κουβέντα πήγε στα θέματα του αυτοδιοίκητου και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος είπε: «Έχουμε ζητήσει τρία πράγματα (σ.σ. αρμοδιότητες σεκιούριτι, ιδιώνυμο, ηλεκτρονικό) και δεν τα έχετε κάνει. Εμείς είμαστε αντίθετοι με το να επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές από την πολιτεία. Η ΕΕΑ πρέπει να ασχολείται μόνο με τη μετοχική σύνθεση των ομάδων και με ότι έχει να κάνει με το κράτος».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Θανάσης Μπρίλης, είχε την απάντηση: «Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αν δεν ήμασταν εμείς, το ποδόσφαιρο θα είχε σήμερα τους παράγοντες που είχε, τους Μπέους, τους Τσακογιάννηδες και τους Ψωμιάδηδες. Γινόντουσαν πολλές λοβιτούρες. Εμείς τους πετάξαμε έξω. Εσείς τους αφήνετε όλους να μπαίνουνε μέσα».

Ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Θόδωρος Κουρίδης πρόσθεσε από την πλευρά του: «Αν μια ΠΑΕ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η ΕΕΑ να την κλείνει, να την διαλύει. Να μην μεταθέτει την ευθύνη στο ποδόσφαιρο. Κάντε αυστηρό έλεγχο αλλά μη μας επιβάλλεται το αποτέλεσμα», για να απαντήσει ο κ. Μπρίλης: «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στο ποδόσφαιρο. Μην το λέτε αυτό. Δεν υποβιβάζουμε ομάδες».

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, ότι από τις τοποθετήσεις διαφόρων συμμετεχόντων στη σύσκεψη, διαφάνηκε πως ακόμη και για το θέμα των αρμοδιοτήτων της ΕΕΑ, ποδόσφαιρο και πολιτεία αναμένεται να τα βρουν και να μην οδηγηθούν σε κόντρα. Έστω και αν χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Άλλωστε στις δηλώσεις του ο Πάνος Μπιτσαξής είπε πως η «χρυσή τομή είναι μπροστά μας», ενώ αποχωρώντας, ο Σοφοκλής Πιλάβιος ψέλλισε: «Πιστεύω θα τα βρούμε».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής, Πέτρος Θεοδωρίδης, ήταν καυστικός στην τοποθέτηση του: «Πέρσι έπεσαν 13 ομάδες για πλαστογραφία, φέτος θα πέσουν 23 λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Τέσσερις ομάδες, όπως ο Εθνικός Αστέρας και ο Διαγόρας, δεν έχουν λεφτά ούτε για τις μετακινήσεις τους. Σήμερα εδώ κάνουμε τα… σαράντα του ποδοσφαίρου. Πρέπει να ανοίξει η κάνουλα του ΟΠΑΠ».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., σημείωσε: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στο αυτοδιοίκητο. Φέτος έγιναν τραγικά πράγματα. Δεν υπάρχει διαφάνεια και ισονομία», ενώ για την υπόθεση του Ηρακλή ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ανοίξουν οι φάκελοι των αδειοδοτήσεων».

Το μέλος της ΕΕΑ, Παναγιώτης Περράκης, άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ (διοίκηση Γκαγκάτση), ότι τότε υπήρχαν… κακοί παράγοντες ενώ τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, Άρης Σταθόπουλος και Γιάννης Οικονομίδης, αντέδρασαν: «Μα τι λέτε κ. Περράκη; Και τότε εμείς ήμασταν. Οι ίδιοι είμαστε», με τον κ. Περράκη να το προσπερνάει…

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, ειπώθηκε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πέρσι. Έχουμε κάνει 101 συλλήψεις φέτος, ενώ πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα κάναμε 89. Υπάρχουν όμως και 68 τραυματισμοί αστυνομικών εκτός γηπέδου».

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΠ εξέφρασαν έντονα παράπονα για λογαριασμό των ποδοσφαιριστών, για το γεγονός ότι δεν πληρώνονται και παίζουν ανασφάλιστοι, ενώ ο νέος γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας, Μιχάλης Αναγνώστου παρουσίασε την έκθεση της διοργανώτριας για τη βία στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Γενικότερα, η Σούπερ Λίγκα κράτησε αποστάσεις από τα θέματα του αυτοδιοίκητου και δεν τοποθετήθηκε.

Πηγή: sport-fm.gr