Facebook Pixel Παΐσιος: Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του γέροντα! (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2023-06-18 22:45:00

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του γέροντα Παΐσιου! (ΒΙΝΤΕΟ)

του Γεωπόλδου
Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του γέροντα Παΐσιου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τί αναφέρεται σε βιβλίο για τον άγιο από μαρτυρία ιερομονάχου.

Παΐσιος: Το κείμενο "Υπέρ του Γένους και της Πατρίδος" που εμπεριέχεται στον Βίο του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Γέροντος για το γένος των Ελλήνων στους έσχατους καιρούς που βιώνουμε.

Το βίντεο που ακολουθεί επιμελήθηκε ο Βασίλειος Κωστούλας, ο οποίος αντλεί την ενημέρωσή του από το βιβλίο «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου», του Ιερομονάχου Ισαάκ, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στον όσιο.

«Για τον μακαριστό γέροντα Παΐσιο έχουν δημοσιευθή από διαφόρους πολλά, τα οποία πραγματικά ωφέλησαν και τον έκαναν περισσότερο γνωστό. Αλλά όσα κυκλοφόρησαν αναφέρονται κυρίως στην διδασκαλία και στα θαύματά του με ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία. (...] Όσο ζούσε ο π. Παΐσιος δεν είχαμε την πρόνοια με τον Γέροντά μας να κρατήσουμε σημειώσεις, να τον μαγνητοφωνήσουμε, να τον φωτογραφήσουμε ή να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες με σκοπό να τον βιογραφήσουμε. Μάς γέμιζε η παρουσία του, μάς αρκούσε μόνο να τον βλέπουμε και να τον ακούμε. Ίσως θεωρηθή παράλειψή μας, αλλά έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι δεν κάναμε κάτι που θα στενοχωρούσε τον Γέροντα.

Το μόνο εφόδιο ήταν λίγες σημειώσεις από απαντήσεις του σε προσωπικές ερωτήσεις για πνευματικά θέματα καθημερινού αγώνος. Ο Γέροντας ανέφερε σε αυτές παραδείγματα από τους δικούς του αγώνες, υπερφυσικά γεγονότα και δαιμονικούς πειρασμούς. Κυρίως βασιστήκαμε σε όσα διέσωσε η μνήμη μας, πολλά από τα οποία ακούσαμε όχι μια φορά. Τα λόγια του, που είχαμε κρυμμένα ή μάλλον γραμμένα στην καρδιά μας, τα μεταφέρουμε τώρα στο χαρτί προς κοινήν ωφέλειαν των αδελφών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόλογος του βιβλίου. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags