Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο αυτού του νόμου (ο περίφημος SOPA) την επόμενη μέρα της ψήφισής του θα έκλειναν χωρίς δεύτερη κουβέντα ορισμένα από τα μεγαλύτερα site παγκοσμίως και επί της ουσίας θα άλλαζε η ζωή των περισσότερων νέων ανθρώπων του πλανήτη. Το twitter, to facebook, to youtube ακόμη και το Wikipedia θα αποτελούσαν παρελθόν μέσα σε μία νύχτα, μαζί με δεκάδες άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες παγκοσμίως.
Ο λόγος που θα συνέβαινε αυτό ήταν για να καταπολεμηθεί η πειρατεία. Αν και έχουμε φτάσει μία ανάσα από το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει αυτός ο νόμος ή δεν θα εφαρμοστεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη φόβου σε οτιδήποτε καινούργιο και καινοτόμο κυριαρχεί.
Δεν είμαι της άποψης ότι τα social media δεν έχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και ότι δεν κρύβουν κινδύνους, δεν είμαι καν της άποψης ότι το πρόβλημα με την πειρατεία δεν είναι μεγάλο και δεν δημιουργεί προβλήματα. Ούτε είμαι της άποψης ότι όλα πρέπει να τα βλέπεις δωρεάν. Είμαι όμως της άποψης ότι δεν μπορεί ένα cd να κάνει 20 ευρώ, στους δημιουργούς να φτάνουν βαριά βαριά τα δύο, και αυτοί που έχουν στήσει όλη αυτή την βιομηχανία να επικαλούνται σήμερα τους δημιουργούς και τα λεφτά που χάνουν;
Μία ιστορική αναδρομή θα πείσει άπαντες ότι αυτή η βιομηχανία πάντα κοίταγε το σήμερα και ποτέ το αύριο. Η ίδια βιομηχανία, πολέμησε με δικαστικούς αγώνες όσους ανακάλυψαν και εμπορεύτηκαν το γραμμόφωνο πριν από σχεδόν 100 χρόνια, διότι θα κατέστρεφε τη μουσική. Οι ίδιοι πολέμησαν πάλι με δικαστικούς αγώνες την τηλεόραση όταν αυτή πρωτοεμφανίστηκε, διότι θα ήταν το τέλος του κινηματογράφου και των ηθοποιών, οι ίδιοι πολέμησαν ακόμη και για να παραμείνει βουβός ο κινηματογράφος, διότι οι μουσικοί που μέχρι τότε έπαιζαν live στις κινηματογραφικές αίθουσες για να συνοδεύουν τις βουβές ταινίες θα έμεναν χωρίς δουλειά.
Το πιστεύετε δεν το πιστεύετε έγινε αγώνας και κατά της ανακάλυψης των φωτοτυπικών μηχανημάτων, διότι θα αποτελούσαν λέει, το τέλος του βιβλίου, ή ακόμη και κατά της κασέτας και των κασετοφώνων, διότι θα έπληττε τους δημιουργούς τραγουδιών από τη στιγμή που κάποιος μπορούσε να αντιγράψει έναν δίσκο σε κασέτα. Προσπάθησαν οι αθεόφοβοι ακόμη και να απαγορεύσουν τις πωλήσεις κασετοφώνων με δικαστικές αποφάσεις.
Όλα αυτά που σήμερα μας φαίνονται αστεία και αδιανόητα συνέβησαν τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια, κάθε φορά που η τεχνολογία έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός. Οσο λοιπόν κατάφεραν να απαγορεύσουν τον μη βουβό κινηματογράφο, το γραμμόφωνο, την τηλεόραση, το κασετόφωνο, άλλο τόσο θα καταφέρουν να κλείσουν το youtube, το facebook και το twitter. Και όσο θα μου φαίνεται εμένα αστείο σήμερα ότι κάποιοι κάποτε προσπάθησαν να σταματήσουν την κατασκευή της τηλεόρασης ή του κασετόφωνου, άλλο τόσο αστείο θα φαίνεται μετά από μερικά χρόνια στην κόρη μου ότι κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν το youtube ή το twitter…
ΠΗΓΗ: theinsiders.gr