Η πτώση του Canadair πάνω στην προσπάθεια πυρόσβεσης πυρκαγιάς στην Κάρυστο βύθισε όλη την Ελλάδα σε πένθος. Εξάλλου με απόφαση του Υπουργού Αμύνης, Νίκου Δένδια, τηρείται τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο εμπεριογνώμων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» υποστήριξε, ότι η εικόνα με την πτώση του αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή στους δύο χειριστές του, του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, θα μας στοιχειώνει για χρόνια.

Όπως εξήγησε ο αεροναυπηγός και ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα, ότι το δεξί φτερό του αεροπλάνο, πάνω στην προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά, βρίσκει σε δέντρο με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο δεξιός πλωτήρας του Canadair. Αυτή όμως δεν είναι η αιτία πτώσης του αεροσκάφους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραϊωσηφίδης και στο παρελθόν έχει συμβεί περιστατικό απώλειας του φλοτ σε Canadair, αλλά κατάφερε να προσγειωθεί.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι πιθανότατα να κόλλησε το πηδάλιο μετά την σύγκρουση του φτερού με το δέντρο που οδήγησε στην αποκόλληση του πλωτήρα με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να χάσει τον έλεγχο του ιπτάμενου μέσου και έτσι να οδηγηθεί σε συντριβή.