Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο οποίος άφησε πίσω του σπουδαίο επιστημονικό έργο, ενώ ήταν από τους πρώτους γλωσσολόγους που ασχολήθηκε με την ποντιακή, η συνεισφορά του οποίου σπουδαία σε επιστημονικό επίπεδο για τον ποντιακό ελληνισμό.

Στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ο Δημήτρης Τομπαΐδης διετέλεσε πρόεδρος επί μία εικοσαετία, από το 1990 έως το 2010, και στη συνέχεια επί προεδρίας του Χρήστου Γαλανίδη, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.

Ψηφίσματα για τον θάνατο του Δημήτρη Τομπαΐδη εξέδωσαν φορείς από το πανεπιστήμιο τον χώρο όπου υπηρέτησε και από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Ψήφισμα για το θάνατο του Δημήτρη Τομπαΐδη Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Δημήτρη Τομπαΐδη Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος, Προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και διευθυντή του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» από το 1990 μέχρι σήμερα.

Ο Δημήτρης Τομπαΐδης ήταν μια από τις εξέχουσες πνευματικές παρουσίες στον ελληνικό χώρο με ευρεία απήχηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα για το έργο του (επιστημονικό – ερευνητικό, διδακτικό) και τη γενικότερη προσφορά του στη γλώσσα και στον ευρύτερο χώρο των γραμμάτων. Με το εξαιρετικά πλούσιο έργο του αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία και στην Ποντιακή διάλεκτο.

Το 1992 ο Δημήτρης Τομπαΐδης εκλέχτηκε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες. Το έτος 2000 τιμήθηκε για την προσφορά του με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Συμμετέχοντας στον φόρο τιμής για την μνήμη του, το Τμήμα αποφάσισε:

Να εκφραστούν τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια των μελών του στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στους ιστοτόπους του Τμήματος, της Παιδαγωγικής Σχολής.

Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του Καθηγητή Γλωσσολογίας Δημήτριου Τομπαΐδη

Το δυστυχές συμβάν της εκδημίας του Ομότιμου Καθηγητή Δημήτριου Τομπαΐδη πληροφορήθηκαν χθες ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ένας εξαίρετος επιστήμων και «δάσκαλος», σύμφωνα με όσους μαθήτευσαν κοντά του, που ενθάρρυνε τους νέους επιστήμονες και άνοιγε «δρόμους» ακαδημαϊκούς, ο Καθηγητής Δημήτριος Τομπαΐδης αποτέλεσε μια από τις πλέον εξέχουσες πνευματικές παρουσίες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, λόγω του πολυσχιδούς γλωσσικού και γλωσσολογικού έργου του, τόσο σε επιστημονικό, διδακτικό, αλλά και ερευνητικό επίπεδο.

Γεννηθείς στην Κάτω Καλλινίκη Φλώρινας, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο Δημήτρης Τομπαΐδης υπηρέτησε, ως καθηγητής του Γυμνασίου Χρυσουπόλεως και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, ως Εισηγητής του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ), ως συνεργάτης του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ως Σύμβουλος στο ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη της σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων των γλωσσικών μαθημάτων και τον συντονισμό της συγγραφής των διδακτικών βιβλίων «Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο». Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, όπως μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, στην Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα νομικά κείμενα, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον έλεγχο της γλωσσικής μορφής των νομικών κειμένων, καθώς και στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μεταγλώττιση του Συντάγματος στη δημοτική. Το 1992 εκλέχτηκε Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., μέχρι το 2000. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Θεσσαλίας και διετέλεσε κοσμήτορας και μετέπειτα πρύτανης του νεοϊδρυθέντος ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία Κύπρου.

Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, καθώς και διευθυντής του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» επί σειρά ετών.

Ο Δημήτριος Τομπαΐδης έχει σφραγίσει με το έργο του ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με κοινό σημείο αναφοράς τη γλώσσα, ειδικότερα στον τομέα της περιγραφής και ανάλυσης της νεοελληνικής και των διαλέκτων της, μάλιστα δε της ποντιακής, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία και στην Ποντιακή διάλεκτο. Το συγγραφικό του έργο, περισσότερο από πλούσιο, με 15 βιβλία και πάνω από εκατό δημοσιεύσεις και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και αφιερωματικούς τόμους, αποτελεί καταλυτική πηγή γνώσης για τους σύγχρονους -εν ενεργεία και εν δυνάμει- επιστήμονες γλωσσολόγους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης, απένειμε στον Καθηγητή Δημήτριο Τομπαΐδη τιμητική πλακέτα για την «πολυετή και άοκνη προσφορά του στην καταγραφή και μελέτη της ποντιακής γλώσσας», στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ποντιακή: Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.» που διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη στη Φλώρινα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους για τον θάνατο του Καθηγητή Δημήτρη Τομπαΐδη και ως ποντιακή κοινότητα θα τον ευγνωμονούμε για το έργο του που παρήγαγε και μένει ως κτήμα ες αεί.

ΠΗΓΗ: Efxinosponts.gr