Σε μία αποκάλυψη προέβη ο Μανώλης Κοττάκης, σε άρθρο του στην «Εστία» με τίτλο "Ἧττα τῆς Οὐκρανίας φοβᾶται ὁ Σύμβουλος Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας!". Στις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτό, διεθνές συνέδριο για τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Wilfried Martens Center for European Studies και το Hanns-Seidel Stiftung και συμμετείχαν  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για τις παρούσες προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές, που δημιουργούνται για τη Διεύρυνση της ΕΕ, στη «σκιά» του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της «Εστίας», «… στό ἴδιο πάννελ μετεῖχε καί ὁ Οὐκρανός ἀκαδημαϊκός Hennadiy Maksak. Στήν τοποθέτησή του ὑπῆρξε ἰδιαίτερα ἐπιθετικός ἔναντι τῆς πατρίδας μας καί τήν ἔθεσε στήν ἴδια μοῖρα μέ τήν Οὑγγαρία καί τήν Τουρκία ὅσον ἀφορᾶ τήν παράκαμψη τῶν κυρώσεων».

Τότε ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος απάντησε ότι «δέν μποροῦμε νά μποῦμε στήν ἴδια κατηγορία μέ τήν Οὑγγαρία καί τήν Τουρκία στό πλαίσιο τῶν κυρώσεων. Ἔχουμε κάνει τά πάντα, ἐκτός ἀπό τό νά στείλουμε στρατό ἀναλαμβάνοντας, κάθε πολιτικό καί οἰκονομικό κόστος.»

Με απλά λόγια, δεν φτάνει που η Ελλάδα έδωσε οπλικά συστήματα ζωτικής ασφαλείας στην Ουκρανία, αποδυναμώνοντας την άμυνά της, έρχεται ένας αυθάδης Ουκρανός αναλυτής και μας προσβάλλει την Ελλάδα μέσα στη χώρα μας και να μας συγκρίνει με χώρες που λειτουργούν απολυταρχικά συστήματα, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία. Από την τελευταία δε η χώρα του, η Ουκρανία έχει προμηθευτεί drones και το παίζει διπλό ταμπλό, αφού εξυπηρετεί και τη Ρωσία, η οποία τη χρησιμοποιεί ως παρακαμπτήριο των κυρώσεων.

Ο κ. Ντόκος απάντησε με διάθεση να μην προσβάλλει τον αυθάδη φιλοξενούμενο. Θα μπορούσε βέβαια να ήταν περισσότερο επιθετικός μετά από τη ζωτική βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Εν προκειμένω κολλάει η λαϊκή ρήση "ουδέν αχαριστότερος του ευεργετηθέντος".