Με όχημα δύο εταιρείες σε Νίκαια και Ταύρο κατάφερναν να μπαίνουν στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά και, δίχως να κινούν υποψίες, να αφαιρούν την κρυμμένη κοκαΐνη από τα συστήματα ψύξης των κοντέινερ. Ο λόγος για τους τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν 67 κιλά κοκαΐνης από κοντέινερ-ψυγείο προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική.

Η πρώτη εταιρεία με έδρα τη Νίκαια είχε συσταθεί από τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, 41χρονο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή. Στην κεντρική ιστοσελίδα της εταιρείας, ως βασικές δραστηριότητές της αναφέρονται οι ενοικιάσεις και πωλήσεις εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και η επισκευή κοντέινερ-ψυγείων. Στην εταιρεία απασχολούνταν ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 31χρονος ψυκτικός. Η δεύτερη εταιρεία με έδρα τον Ταύρο δραστηριοποιείται στην εμπορία και κατασκευή ψυκτικών θαλάμων και μηχανημάτων κοντέινερ. Απασχολούσε τον τρίτο κατηγορούμενο, 36 ετών. Ο τελευταίος μπαινόβγαινε στο λιμάνι, καθώς ήταν υπεύθυνος να ελέγχει τα κοντέινερ για πιθανές βλάβες.

Η μυστική επιχείρηση

Η έρευνα της αστυνομίας είχε ξεκινήσει πριν από δύο μήνες σε συνεργασία με το γραφείο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα. Σε αυτό το διάστημα, οι ύποπτοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και το μεσημέρι της Δευτέρας συνελήφθησαν σε επιχείρηση που πήρε μέρος και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ο νεαρός ψυκτικός-υπάλληλός του είχαν εντοπιστεί να κινούνται μέσα στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο έχοντας μαζί τους μαύρα σακβουαγιάζ. Ανέβηκαν σε δύο εμπορικά πλοία και επισκεύασαν τα συστήματα ψύξης κοντέινερ για τα οποία είχαν προηγουμένως ειδοποιηθεί ότι αντιμετώπιζαν βλάβη.

Στη συνέχεια, κινήθηκαν στον προβλήτα του λιμανιού όπου υπήρχαν τοποθετημένα ορισμένα ακόμη κοντέινερ. Τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, ωστόσο, που παρακολουθούσαν από απόσταση τις κινήσεις τους, υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη μυστική επιχείρηση, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά. Μερικές ώρες αργότερα και ενώ οι ύποπτοι είχαν βγει από το λιμάνι, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο ακινητοποιώντας τους έξω από κλειστό γκαράζ στη Νίκαια, θεωρώντας ότι είχαν στην κατοχή τους την κοκαΐνη. Εκτίμηση που, πάντως, δεν επαληθεύτηκε. Οι δύο άνδρες, μάλιστα, έδειξαν στους αστυνομικούς emails με εντολή επισκευής συγκεκριμένων κοντέινερ στο πλαίσιο των νόμιμων δραστηριοτήτων τους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλοι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον τρίτο κατηγορούμενο στην Αργυρούπολη. Εκείνος αιφνιδιάστηκε και προφανώς υπό καθεστώς φόβου αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι οι δύο συγκατηγορούμενοί του τού είχαν δώσει 200 ευρώ προκειμένου να δηλώσει εικονική βλάβη για συγκεκριμένο κοντέινερ, ζητώντας του μάλιστα να το μεταφέρει σε σημείο όπου δεν το «έπιαναν» οι κάμερες ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί μαζί με τους τρεις υπόπτους πήγαν τελικά στο λιμάνι του Πειραιά και έλεγξαν το συγκεκριμένο κοντέινερ εντοπίζοντας στο σύστημα ψύξης του 58 συσκευασίες με περίπου 67 κιλά κοκαΐνης. Ο 41χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ο υπάλληλος της εταιρείας του αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Παρότι δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη εκτιμάται πως η σύλληψη των τριών συνδέεται με την κατάσχεση τον Αύγουστο στον Πειραιά ακόμη 64 κιλών κοκαΐνης κρυμμένης στο σύστημα ψύξης εντός κοντέινερ στον Πειραιά. Και σε εκείνη την περίπτωση στην έρευνα είχαν εμπλακεί η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και η αμερικανική DEA.

Οι τρεις κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι δεν διατηρούσαν απευθείας πρόσβαση στο καρτέλ της κόκας, στη Λατινική Αμερική. Εργάζονταν -πιθανόν- για κυκλώματα Αλβανών ναρκεμπόρων αφαιρώντας για λογαριασμό τους τα κρυμμένα στα κοντέινερ πακέτα κοκαΐνης. Η αμοιβή για την «υπηρεσία» που παρείχαν εκτιμάται ότι κυμαινόταν από 100.000 έως και 200.000 ευρώ.

Το κενό στην ασφάλεια

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης κατεγράφη για πρώτη φορά το 2019, με σημαντικές ποσότητες κόκας να εντοπίζονται και να κατάσχονται σε κοντέινερ-ψυγεία με φρέσκα φρούτα από τη Λατινική Αμερική. Έκτοτε τα στελέχη της Δίωξης αναζητούσαν την «πόρτα» -στη δική τους αργκό- στο λιμάνι του Πειραιά. Το κενό, δηλαδή, στο σύστημα ασφαλείας, το οποίο εκμεταλλεύονταν τα κυκλώματα για να αφαιρούν την κρυμμένη κόκα από τα κοντέινερ, προτού τη διανείμουν στην αγορά.

Πηγή: Καθημερινή