Facebook Pixel Δολοφονία Κατσουρή: Τι οδήγησε στο τραγικό γεγονός - Η ενημέρωση της UEFA και το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ που δεν έγινε ποτέ
Life
| 2023-10-25 12:34:00

Δολοφονία Κατσουρή: Τι οδήγησε στο τραγικό γεγονός - Η ενημέρωση της UEFA και το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ που δεν έγινε ποτέ

Sportdog Team
Δολοφονία Κατσουρή: Τι οδήγησε στο τραγικό γεγονός - Η ενημέρωση της UEFA και το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ που δεν έγινε ποτέ

Αδράνεια, επιχειρησιακή ανικανότητα, μη αξιοποίηση πληροφοριών και ατολμία την κρίσιμη στιγμή, αποτελούν μέρος των λάθος χειρισμών που οδήγησαν στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το Law and Order, αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ, μέσα από το οποίο αποφαίνεται το μπάχαλο που επικράτησε εκείνη τη νύχτα, για ένα συμβάν που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, καθώς υπήρχαν άπειρες ευκαιρίες να ανακοπεί η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα.

Οι ενημερώσεις σε ΓΑΔΑ και στην Ουέφα και η απάντηση για μη μετακίνηση οπαδών

Με κατεπέιγον έγγραφο της ασφάλειας της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής με ημερομηνία 25 Ιουλίου, το οποίο κοινοποιήθηκε στην διεύθυνση γενικής αστυνόμευσης και στην ΓΑΔΑ και με τίτλο «Ευρωπαϊκοί αγώνες περιοχής αρμοδιότητας Γ.Α.ΔΑ» γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο ενδεχόμενο να κληρωθεί η ΑΕΚ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ ή την Αστάνα και ο Παναθηναϊκός με την Μαρσέιγ, η περίπτωση αυτή κινητοποίησε τον διοικητή της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους και έκανε έρευνα για τις σχέσεις των εμπλεκόμενων οπαδών.

Τότε αξιολογήθηκαν οι επαφές των οπαδών της ΑΕΚ με αυτούς της Μαρσέιγ και αυτές των οπαδών του Παναθηναϊκού και της Ντινάμο.

Στην τελευταία παράγραφο του εν λόγω εγγράφου σημειώνεται, «Από την υπηρεσία μας, κρίνεται σκόπιμο να εκδηλωθούν σε συννενόηση με τη διοργανώτρια αρχή (UEFA), όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι ανωτέρω αθλητικές εκδηλώσεις σε περίπτωση πρόκρισης στον 3ο προκριματικό γύρο του Παναθηναικού και της DINAMO ZAGREB, να πραγματοποιηθούν χωρίς ανταλλαγή εισητηρίων μεταξύ των ομάδων και την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και θεωρείται σοβαρό το ενδεχόμενο , συγκρούσεων και αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και πραγμάτων, κατά την παραμονή τους στην πόλης της Αθήνας. Παρακαλούμε να λάβετε γνώση για τις δικές σας ενέργειες».

Στις 3 Αυγούστου φτάνει έγγραφο στην ΓΑΔΑ από την UEFA, που αφορούσε τα δυο παιχνίδια των Ελληνικών ομάδων που κρίθηκαν «υψηλού κινδύνου», στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται το «μεγάλο ρίσκο για δημόσια την δημόσια ασφάλεια και το ενδεχομενο αναταραχής αναταραχή», επισημαίνοντας πως η ΕΛ.ΑΣ έχει αιτηθεί «να μην δοθούν εισητήρια στις φιλοξενούμενες ομάδες, ούτε εντός, ούτε εκτός έδρα για όλες τις ομάδες».

Το έγγραφο από το Μαυροβούνιο – Οι πινακίδες και οι επιβαίνοντες

Άμεσα ο διοικητής της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, ο μοναδικός αξιωματικός που είχε ενημερώσει άπαντες στην ΕΛ.ΑΣ και ο πρώτος που μετακινήθηκε χωρίς καμία απολύτως αιτία, αναζητά και εντοπίζει επαφή με την αστυνομία της Κροατίας.

Από εκεί ενημερώνεται η ΕΛ.ΑΣ πως επίκειται άφιξη «σκληρών» χούλιγκαν της Ντινάμο στην Αθήνα, περί τα 120 άτομα, τα οποία θα μετακινηθούν, κυρίως οδικώς για Ελλάδα. Λίγες ημέρες μετά και ώρες πριν την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αστυνομικοί του Μαυροβουνίου ενημερώνουν τις Ελληνικές αρχές για το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, δίνοντας τις πινακίδες των οχημάτων, αλλά και πόσα άτομα επιβαίνουν σε κάθε ένα από τα αυτοκίνητα!

Η πληροφορία αυτή, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν αξιοποιήθηκε διότι ποτέ δεν έφτασε στα αρμόδια τμήματα τροχαίας εγκαίρως και μάλιστα,χωρίς ντροπή απομακρύνθηκαν οι επικεφαλείς της υπηρεσίας, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Ο εντοπισμός στο Κιάτο και το μπλόκο στη Ελευσίνα που δεν έγινε ποτέ

Την ώρα που το κονβόι των Κροατών χούλιγκαν βρίσκεται καθ΄οδόν, κανείς στην ΕΛ.ΑΣ, ούτε στο αρχηγείο, ούτε στην ΓΑΔΑ, γνωρίζουν που βρίσκονται. Μόνο στελέχη της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, έχουν ξεκινήσει να ανησυχούν και ζητούν ενημέρωση, που δεν έλαβαν ποτέ για τις κινήσεις τους.

Ώρες πριν την δολοφονία Κατσούρη, δυο αυτοκίνητα Κροατών, εντοπίζονται στο Κιάτο, την ίδια στιγμή, δυο αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης βίας στους αθλητικούς χώρους, μαζί με μια ομάδα ΟΠΚΕ βρίσκονται στα διόδια της Ελευσίνας. Για άγνωστο λόγο και με εντολή ενός βοηθου ΓΑΔΑ, αποφασίζεται η απόσυρση της ομάδας ΟΠΚΕ και μένουν στο σημείο δυο αστυνομικοί με ένα δίκυκλο. Μόλις ενημερώνουν και εκείνοι για την διέλευση οχημάτων με Κροατικές πινακίδες τους ζητούν να ακολουθήσουν.

Στην Αττική οδό όπως είναι γνωστό τους χάνουν και ενημερώνουν την ΓΑΔΑ. Λίγη ώρα αργότερα στέλεχος του ΗΣΑΠ ενημερώνει για την παρουσία «40 μαυροφορεμένων με κοντάρια στο σταθμό Ειρήνη» και αμέσως ξεκινούν αναζητήσεις κατά μήκος της γραμμής.

Οι χούλιγκαν εντοπίζονται στον Περισσό, αλλά αντί να τους ανακόψουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, παρότι κεντρικό σημείο και με κίνδυνο για διερχόμενους πολίτες και πρόκληση έντασης, ακούγεται η περίφημη πλέον εντολή «παρακολουθήστε διακριτικά», με τους Κροάτες να φτάνουν στην Νέα Φιλαδέλφεια και να επιτίθενται σε φίλους της ΑΕΚ και κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν πέριξ του γηπέδου, συμπλοκή που επέφερε τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη.

Η έρευνα στα οχήματα που δεν έγινε και η κλούβα των ΜΑΤ που προστάτευε… ένα πάρκο

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν πως «η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν υπήρχε επιχειρησιακή ικανότητα των ανώτατων αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση» και όπως φάνηκε, παρότι παραμένουν στις θέσεις τους και φορούν ακόμη τα… γαλόνια τους, δεν στάθηκαν ικανοί να διαχειριστούν μια ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ακόμη και ένας έλεγχος στα οχήματα των Κροατών να είχε γίνει και να υπήρχε όχημα της αστυνομίας κατά μήκος της διαδρομής τους, ενδεχομένως να τους ανάγκαζε σε αλλαγή σχεδίων.

Παράλληλα, επί 15 λεπτά και παρότι το κέντρο επιχειρήσεων γνώριζε για την παρουσία τους στον Περισσό, τους άφησε να κινηθούν προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ θα έπρεπε να τους είχε ανακόψει, καθώς είχαν εντοπιστεί από άνδρες της ΔΡΑΣΗ. Και ενώβ εξελισσόταν η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, μια κλούβα των ΜΑΤ βρισκόταν στο πάρκο Δρακοπούλου, υπο τον φόβο κατάληψής του από αντιεξουσιαστές…

Πηγή: lawandorder.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags